Actualitate
Administrația locală - blocată între vechii și noii șefi
•Schimbările de directori din județul Alba tergiver­sate de... birocrația Agenției Naționale a Func­țio­narului Public *Fosta guvernare a reușit să blo­cheze (legal) cât mai mult tăvălugul schimbărilor
     Orice guvern care a venit în România la putere după eveni­men­tele din decembrie 1989 a trecut prima dată la înlocuirea structurilor centrale și apoi locale din administrație. Este un lucru normal ca cel care vine la putere să-și propulseze în funcții de conducere oameni fideli, dar trebuie să primeze și criteriul competenței, care să pună în aplicare politica guvernului. Este greu de crezut că un pesedist va pune în practică programul de guvernare al Alianței și viceversa. În județul Alba mai mulți directori și-au depus demisiile de onoare. Mul­tă lume se întreabă de ce nu sunt puși noii directori. Apar printre oa­menii de rând supoziții de genul "N-au oameni" sau "Nu-s în stare să-și pună oamenii". Așa stau lucrurile privite de departe. În reali­ta­te, problema principală pleacă de la birocrație și de hățișul legislativ. Prin apariția Agenției Naționale a Funcționarului Public, PSD a reușit să opună o oarecare rezistență. Invocând depolitizarea administrației ca cerință expresă a Uniunii Europeane și profesionalizarea apara­tului funcționarilor publici, PSD a transformat majoritatea posturilor de conducere în posturi conduse de funcționari publici. Și din acest motiv, schimările sunt greu de făcut. Celui care pleacă trebuie să i se ofere conform legii, tot o funcție de conducere. Adică, cei care au condus nu pleacă (numai cei care demisionează), ci de obicei ajung în eșalonul doi. Surse din cadrul Alianței D.A. spun că și la nivelul A­genției Naționale a Funcționarului Public sunt încă membri ai fos­tului partid de guvernământ care fac tot posibilul să oprească tăvă­lugul schimbărilor. Propunerile trimise de miniștri și prefecți sunt ui­tate prin sertare, altele sunt întoarse de două sau trei ori pentru a fi refăcute, pe motiv că nu sunt bine redactate. Așa s-a ajuns la un blocaj aproape general la nivelul întregii țări. Sesizând pericolul dez­amăgirii celor care au votat schimbarea, liderii Alianței încearcă o nouă formulă. Și anume, promovarea unei hotărâri de guvern prin care funcțiile de conducere să fie ocupate de personalul contractual și nu neaparat de funcționari publici. Legea funcționarului Public mai are tot soiul de inepții legate de vechimea pe care trebuie să o aibă un funcționar pentru a ocupa o funcție de conducere. Tinerilor nu li se dă practic nici o șansă să acceadă în eșaloanele superioare, pen­tru că nu au vechime. Și atunci să nu ne mai mirăm că "dino­zaurii" pleacă greu din sistem, iar tinerii pregătiți sunt mai mult prin Spania la cules de căpșuni.
    Am făcut aceste precizări pentru ca cetățenii să înțeleagă mai u­șor de ce schimbările se produc lent. Revenind la județul Alba să pre­cizăm că din punct de vedre al numirilor înaintate la București, lucrurile sunt clare. Surse din cadrul Alianței D.A. ne-au declarat că noii numiți vor fi următorii: Adela Ghișoiu - pentru funcția de director general al DGF Alba, Sandu Cornel - ISJ Alba, inspector general și Rodica Arghiuș, inspector adjunct, APM - Vasile Todea, director general, DSP Alba - dr. Ioan Munteanu, Spitalul județean - dr. Călin Potor, Policlinica Alba Iulia - dr. Diana Ciobotea, Direcția pentru Cul­tură, Culte și Patrimoniu Național - Gabriel Rustoiu (menținut), SE Electrica SA, Sucursala de Distribuție Alba Iulia - Ioan Perju (men­ținut), Oficiul județean pentru Cadastru, Geodezie și Cartografie - Cor­nelia Baba, Biroul Vamal Alba - Gabriela Fechete, Biroul Re­gional Sapard - Ioana Gârlea, AJOFM Alba - Corneliu Engi, Registrul Auto Român - Ioan Moldovan, Direcția Muncii - Constantin Sura, CEC - Marius Anghel, Oficiul Județean de Consultanță Agricolă - Li­viu Preja, Direcția Județeană de Tineret și Sport - Dan Lucian, In­spectoratul în Construcții - Radu Cormoș, Autoritatea Rutieră Ro­mână - Ioan Harabagiu; SGA Secția de gospodărire a apelor - Mar­cela Crețu și Ioan Potra - Oficiul pentru Protecția Consumatorului. Deocamdată au fost instalați în funcție Mihai Moraru - Direcția Sil­vică, Dorel Călian - Direcția Agricolă, Vasile Bereș - Direcția Sanitar-Veterinară Alba.
Florin ROMAN

Declarație politică
„Bunul simț" european și autocarele românești
     Întoarcerea din drum a cetățenilor români de către autoritățile spa­niole a monopolizat dezbaterea publică în aceste zile, iar reac­țiile presei și ale autorităților nu au întârziat să apară. Așa cum se știe, accesul unui număr de 234 de români a fost blocat la intrarea pe teritoriul spaniol, după ce autocarele care-i transportau au par­curs jumătate din spațiul Schengen fără a avea probleme. Acest caz trebuie analizat cu maximă importanță, mai ales în perspectiva in­tegrării europene a României. Pentru că este foarte grav ca cetățenii unei țări europene, țară ce dorește să fie membru al Uniunii Eu­ropene cu drepturi depline, să fie tratați de o asemenea manieră și să nu li se ofere condițiile minime de asistență. Acest caz arată că standardele și valorile europene, spre care tindem de 15 ani în­coace, au și ele limitele lor și lasă un gust amar, cel puțin la nivelul civilizației și al comportamentului interuman. Maniera în care au procedat vameșii spanioli este surprinzătoare, din moment ce, mare parte dintre români întruneau condițiile legale pentru a intra în a­ceastă țară, iar controalele efectuate la granițele altor state ale spa­țiului european nu au scos în evidență nereguli la autocarele ro­mânești. Să fie oare spaniolii mai vigilenți decât germanii? Să fie oare de vină pentru acest comportament recentul ac­cident provocat de un român pe o autostradă de lângă Madrid? Este posibil. Nu de puține ori imaginea României a avut de suferit de pe urma unor ac­țiuni nu prea ortodoxe de-ale confraților noștri și din această cauză am fost priviți ca fiind la periferia Europei. Numai că aceste cazuri nu trebuie generalizate, iar vameșii spanioli ar fi trebuit să știe acest lucru. Mai ales că vorbim de drepturile omului, care se presupune, cel puțin în spațiul european, că sunt garantate, indiferent de ce­tățeni și ce­tățenii. Ceea ce s-a întâmplat la granița spaniolă este un lucru foarte grav care nu trebuie să se mai repete. Am convingerea că demersurile Ministerului Afacerilor Externe vor contribui la cla­rificarea acestui caz, astfel încât drepturile cetățenilor români să fie respectate, indiferent de teritoriul țării pe care se află sau își propun să ajungă.
Tiberiu BĂRBULEȚIU, deputat PNL de Alba

Socoteala de-acasă nu s-a potrivit cu cea... din Târgul de turism
     Potrivit vechiului proverb românesc, socoteala pe care și-au fă­cut-o organizatorii acasă nu s-a potrivit cu aceea din Târgul de tu­rism, manifestare aflată la prima ediție în acest an, în perioada 10-12 martie. Costurile totale ale acestei ediții s-au ridicat la 1,1 miliarde de lei: 500 de milioane de lei din partea Consiliului Județean Alba și 600 de milioane de lei din partea ANTREC (Asociația Națională de Tu­rism Rural, Ecologic și Cultural), filiala Alba. De fapt această su­mă de 600 de milioane de lei reprezintă contribuția proprietarilor de pensiuni care au asigurat gratuit cazarea și masa invitaților. Spunem că socoteala de acasă nu s-a potrivit cu aceea din târg, în primul rând pentru că s-au făcut trei variante de program și nici una nu a putut fi respectată. Dar, mă rog, uneori întârzierile au avut motive in­dependente de voința organizatorilor, iar vremea friguroasă și nin­soa­rea abundentă au îngreunat și mai mult sarcina acestora.
    *Stoicism... într-un picior. Gazdă a târgului de turism și coor­ga­nizator, primarul Tiberiu Todea, de la Albac, și-a dat toată silința ca lucrurile să iasă cum trebuie. Și în mare parte a reușit acest lucru, chiar dacă aceasta a însemnat să rabde cu stoicism timp de trei zile toate hachițele invitaților. Cu atât mai mult cu cât a suferit re­cent un mic accident, și a fost nevoit să umble în cârje peste tot pe unde se impunea prezența sa, începând cu deschiderea și încheind cu Balul Vânătorilor, organizat în ultima zi a târgului. Singura "scă­pare" notabilă ni s-a părut, din punct de vedere al organizării, faptul că nu s-au confecționat ecusoane (chiar nepersonalizate), pe cate­gorii: proprietari de pensiuni, agenții de turism, presă etc. Și nici nu a fost amenajat un stand al agențiilor, spre care oferta ar fi putut să se îndrepte de la sine. Și, pentru că vorbim despre standuri, e bine să știți că au participat cu oferta lor, 82 de pensiuni din Scărișoara, Săsciori, Șugag, Rimetea, Horea, Albac, Gârda de Sus, Arieșeni și Meteș, cărora li s-au adăugat trei din județele Hunedoara, Brașov și Vrancea. Demn de menționat faptul că a profitat de eveniment o a­so­ciație specializată în turism extrem, "Arieșeni Adventures", pre­cum și Fundația PAEM, respectiv Centrul de informare "Europa", Al­ba.
    *Margarete, inimi și locuri de cazare contractate. Lăsând deo­par­te micile scăpări de organizare, târgul poate fi considerat, pe an­sam­blul său, un succes, deoarece cu acest prilej au primit certi­fi­catul de clasificare încă 52 de pensiuni turistice din județul Alba, numărul total al acestora ajungând acum la 130, după cum ne-a de­clarat dl. Emil Comșa, președintele filialei ANTREC Alba. Astfel, au fost clasificate acum 16 pensiuni din Albac (ajungându-se la un total de 27 de pensiuni), 22 la Rimetea, 8 la Arieșeni și 6 la Gârda. De a­se­menea, prin negociere directă între reprezentanții agențiilor de tu­rism și proprietarii de pensiuni, au fost contractate pentru anul în curs 1000 de locuri de cazare pe Valea Arieșului și 500 de locuri de cazare pe Valea Aiudului. Mai mult decât atât, este notabilă pre­zen­ța la acest târg a trei oaspeți străini: un consilier de la sectorul 5 din Budapesta, dl. Simon Zaven, d-na Brigitte Hohnstadter, de la Aso­ciația "Pro Agro", din Germania, și d-na Birgit Schliewenz, consilier de pre-aderare, pe lângă ADR 7 Centru. Grație acestei prezențe, a­vând în vedere proiectul ADR de parteneriat cu Landul Bran­denburg, s-a decis ca 5 dintre pensiunile vizitate de oaspeți să apară în ca­talogul de turism al Landului Brandenburg. De asemenea, pensiunea "Poiana Verde", a­vându-l ca proprietar pe primarul din Albac, va fi cuprinsă în catalogul distribuit în întreaga Germanie.
    Dl. Comșa ne-a mai declarat că la Târgul Național de Turism, or­ganizat anul acesta de ANTREC România (în perioada 7-10 aprilie, la București), filiala Alba va avea pus la dispoziție un stand gratuit, precum și gratuitate la transport, masă și cazare pentru repre­zen­tanții județului nostru, respectiv cei din comunele Gârda, Albac, Ho­rea și Rimetea (posibil și a celor din Săsciori). Cu titlul de noutate absolută, după vizitarea pensiunilor, timp de trei zile, pe parcursul târgului, dl. Comșa ne-a declarat că se va căuta încă o metodă de cuantificare a calității serviciilor oferite de pensiunile turistice, prin a­cor­darea unor "inimi", pe lângă "margaretele" ce certifică utilitățile de care dispun aceste pensiuni. "Inimile" se vor acor­da pentru ospi­ta­litate și disponibilitate în relațiile cu turiștii, lucru foarte important pen­tru o paletă de servicii de calitate.
    *Între identitate, calitate și ospitalitate. Nu putem încheia acest reportaj, înainte de a nominaliza pensiunile care au pus la dispoziția oaspeților cazarea și masa, în condiții excelente: Poiana Verde (un­de au fost cazați oficialii), Perla Arieșului, Aurora, Oargă, Mery, Ioana & George, Corina și Cristi, Bradul, Cristina, Danciu, Dobra, Georgiana și Mama Uța. Dar, pentru că târgul s-a desfășurat sub deviza "identitate și calitate", trebuie să menționăm faptul că multe dintre pensiunile ce au fost vizitate în cele trei zile de târg, în goana lor după modernitate și calitate, au ajuns să își piardă identitatea. Adică specificul locului. De asemenea, nici una dintre acestea nu avea amenajat un stand cu suveniruri sau produse tradiționale ex­puse pentru a fi comercializate. Și mai trebuie să amintim eforturile depuse de inspectorul CJ Alba cu probleme de turism, Gheorghe Hog­man, ca și ale inspectorului organizator Gheorghe Șinca. În con­cluzie, totul e bine când se termină cu bine. Iar anul viitor, la a doua ediție, mai mult ca sigur că lucrurile vor decurge și mai bine.
Ioan HĂNȚULESCU

La Școala generală nr. 4 Cugir
100 de zile Step by Step
     Elevii clasei a I - a A de la Școala generală nr. 4 din Cugir, în­drumați de doamnele învățătoare Cornelia Uritescu și Dumitrița Ra­du, au sărbătorit recent 100 de zile din viața de școlar. Alături de bo­bocii clasei au participat la sărbătorirea acestui moment deosebit peste 30 de părinți și invitați ai acestora, directorul școlii Ștefan Bar­na, profesorii Floare Vlasea, Margareta Chiroșca, Cornelia Cucer­zan, învățătoarele Aurelia Oană, Elvira Lupea, Daniela Drăghiță pre­cum și elevi din alte clase. Programul artistic prezentat cu acest pri­lej a cuprins dansuri populare, poezii, cântece în limba română și limba engleză, iar la final un vesel carnaval. În plus fiecare dintre elevii clasei a prezentat o colecție proprie de 100 de obiecte legate de cele 100 de prime zile din viața de elev. (B.S)
Astăzi la București
Consiliul PSD al femeilor
     Astăzi la București, va avea loc ședința Consiliului Național PSD al organizației de femei, la care va participa și d-na Ileana Ion, șefa organizației județene Alba a femeilor din PSD. Printre problemele dezbătute pe ordinea de zi se vor propuneri de amendare a sta­tu­tului PSD, propuneri în vederea adoptării unei declarații a organizației de femei la Congresul PSD din 21-22 aprilie a.c., precum și o serie de măsuri organizatorice.(R.J.)
Hoț prins și arestat
     Lucrătorii Postului de Poliție Sântimbru au identificat, în 14 martie, autorul a două furturi comise în nopțile de 12/13 noiembrie 2004 și 23/24 februarie 2005. Minorul Augustin V., în vârstă de 17 ani, din Cetatea de Baltă, a sustras, de la două societăți comer­ciale, produse alimentare și industriale în valoare de 28 milioane lei. Autorul a fost reținut pe o perioadă de 24 de ore și depus în arestul IPJ Alba. El este cercetat pentru comiterea infracțiunii de furt ca­li­ficat. (L.I.)
Clasă de meșteșugari în lemn la Arieșeni
     Președintele Consiliului județean Alba, Ion Dumitrel, a declarat că instituția pe care o conduce va finanța prin Școala de Arte și Me­serii înființarea unei clase la Arieșeni. "Pot să vă spun că am vorbit cu un meșter popular din Pătrăhăițești și este dispus să-i învețe și pe cei mai tineri. Pe cursanți nu-i va costa nimic, trebuie doar să fie serioși și iubitori ai meșteșugului în lemn", a spus Dumitrel.(F.R.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.