Editorial
Testul CNSAS
     Felul în care politicienii noștri, în special cei din linia întâi, s-au raportat la CNSAS sau, mai precis, la deconspirarea Securității ca poliție politică a avut, pentru mine cel puțin, valoarea unui test fun­damental privind devotamentul lor față de România. De aceea am așteptat cu maxim interes semnalul pe care ni-l va transmite Traian Băsescu referitor la acest subiect. Pregătit de o ședință a Consi­liului Suprem de Apărare a Țării, acest semnal a venit foarte lim­pede marți, 15 martie, când președintele României a dispus ca ar­hiva fostei Securități să fie preluată integral de CNSAS. Preșe­dintele Colegiului CNSAS, Gheorghe Onișoru, a declarat că, în nu­mai cinci zile, instituția a preluat peste 86.000 de dosare, ceea ce reprezintă o recoltă mai mare decât aceea a ultimilor patru ani ai regimului Iliescu - Năstase. "Șeful statului dorește ca procesul de preluare a arhivei să se finalizeze în cel mai scurt timp, iar CNSAS să preia integral arhiva - atât cartoteca cât și microfilmele", a pre­cizat Onișoru, adăugând că "Traian Băsescu este garantul acestei acțiuni". Această fermitate a șefului statului în abordarea problemei dosarelor Securității nu a fost, desigur, pe placul fostelor structuri care, de o vreme încoace, au asmuțit asupra lui toți "virușii din pre­sa românească", respectiv "manipulatorii de opinie și dezin­for­matorii". Aceste cuvinte au fost folosite de reputatul profesor american de jurnalism, Peter Gross care, într-o conferință ținută la București pe tema profesionalizării presei, a analizat mediatizarea recentei vizite a președintelui Traian Băsescu în Statele Unite. Profesorul american s-a arătat siderat de virulența cu care unii comentatori au atacat noua alianță România - Statele Unite în materiale care "nu au avut nici o legătură cu realitatea". În opinia lui Peter Gross, vizita lui Traian Băsescu la Washington a fost un succes iar impresia pe care acesta a produs-o în SUA a fost una excepțională. El s-a arătat contrariat și de faptul că analiștii care l-au atacat pe Traian Băsescu pentru vizita sa la Washington au formulat criticile lor otrăvite fără să fi fost de față. Comentariile cu pricina i-au amintit profesorului de mentalitatea care a generat sloganul "Noi nu ne vindem țara!", din anii '90, când aceasta era întreținută în principal de TVR și "Scânteia". Americanul nu s-a sfiit să afirme că structurile FSN - PSD, care au susținut acea aberație, au reușit în 15 ani să intre în posesia bogățiilor României, "în special prin dezvoltarea corupției".
    Dacă în România prestația lui Traian Băsescu a avut parte de o reflectare preponderent negativă (vezi Valentin Stan la "Național TV" și în "Evenimentul Zilei" - "Băsescu și Bin Laden", Ion Cristoiu în "Jurnalul Național" - "România - prostituata care se oferă Americii pe gratis", Bogdan Chireac în "Adevărul" - "America nu a trecut de la vorbe la fapte"), în Statele Unite ea a fost percepută drept incomparabil mai bună decât aceea a predecesorilor săi Ion Iliescu și Emil Constantinescu. "De la Andrei Pleșu ca ministru al Afacerilor Externe și până în prezent, conducerea României nu a avut o imagine atât de bună în SUA", a spus Peter Gross. El a mai sesizat că detractorii români ai lui Traian Băsescu au "uitat" să menționeze rezultatele obținute de președintele român în privința bazelor americane din România, a vizelor de călătorie pentru SUA, a fondurilor suplimentare anunțate de Washington pentru armata română.
    Mă întreb cum s-ar fi scris oare despre vizita lui Traian Băsescu în SUA dacă ea ar fi fost într-adevăr un eșec iar președintele român nici n-ar fi fost primit la Casa Albă. Se sparie gândul.
Maria Lucia MUNTEANU