Actualitate
Alertă de gradul unu
Terenul agricol se degradează în ritm alarmant
•Din totalul de 328.334 ha teren agricol, peste 230.000 ha figurează în clasele IV și V de ferti­li­tate
     Observațiile și monitorizările efectuate de Oficiul pentru studii pe­dologice și agrochimice Alba atrag atenția asupra agresiunii facto­rilor naturali și umani asupra solului. Din datele furnizate de ing. Au­rel Todoran, directorul OSPA Alba, rezultă că actualmente județul nostru posedă mai puțin de 1000 ha teren înscris în clasa I de fertilitate și 24575 ha în clasa a II-a. După nota de bonitate. Din totalul de 328.334 ha teren agricol, mai mult de 230.000 ha figurează în clasele IV și V de fertilitate.
    În ultimii ani se constată o îngrijorătoare creștere a procentului de degradare a solului. Cauza principală o reprezintă neefectuarea lu­crărilor curente de întreținere și protecție a amenajărilor de comba­tere a eroziunii solului, desecării, defrișării perdelelor de protecție, tă­ierii nesăbuite a pădurilor precum și diminuării rezervei de humus în sol. Ca urmare a alunecărilor a peste 30.000 hectare de teren și a eroziunilor în grade diferite, a 115.000 hectare, suprafețele agricole ale județului scad în fertilitate. Mii de hectare de teren sunt afectate de poluare. În zona orașului Zlatna și a exploatărilor miniere din Munții Apuseni solul este infectat cu cantități mari de plumb, cupru, zinc, a căror valuri depășesc cu mult pragul de alertă și intervenție a instituțiilor. Un fapt pozitiv este scăderea reziduurilor de insecticide organoclorurate, ca urmare a interzicerii utilizării acestora precum și reducerea consumului produselor de uz fitosanitar, în perioada 1994 - 2002, de la 1,61 kg substanță activă la hectar la 0,87/ha. Stoparea procesului de degradare a solului nu mai poate fi amânată. Este ne­voie urgentă, spun specialiștii, de finanțarea cu prioritate a lucrărilor de decolmatare a canalelor de scurgere a apei, efectuării reparațiilor la sistemele de protecție a solului realizate în anii anteriori. În mă­sura în care vor fi alocate sume mai mari de bani va trebui să se treacă la abordarea unor proiecte de anvergură pentru ameliorarea calității solului. Altfel, în scurtă vreme, celor peste 15.000 ha scoase din circuitul arabil al județului, se vor adăuga alte sute și mii de hectare ce nu vor mai putea fi folosite nici ca fânețe sau pășuni.
Sebastiasn TRUȚA

Cuponiada agricolă în județul Alba,
Bonuri valorice de peste 40 de miliarde de lei
     Producătorii agricoli își vor putea ridica de la sediile primăriilor din județ bonurile valorice pentru lucrările agricole, valoarea celor sosite până la această dată fiind de 42 de miliarde, se arată într-un comunicat al DADR Alba. Potrivit documentului, este vorba de pro­prietarii de teren care au depus până la data de 15 decembrie 2004 cereri la sediile primăriilor în acest sens, în baza OUG 61/2004. Aceste bonuri vor putea fi folosite pentru procurarea de semințe, îngrășăminte chimice și pesticide, necesare culturilor înființate în toamnă sau în primăvară. Necesarul total al bonurilor valorice pentru lucrările agricole din județul Alba depășește 63,6 miliarde de lei, din care MAPDR a alocat o primă tranșă de peste 52 de miliarde. Pe de altă parte, DADR Alba a achitat crescătorilor de animale suma de 19 miliarde de lei, reprezentând plata integrală a subvențiilor la carnea de pui, porc și tineret bovin, aferente lunilor ianuarie și fe­bruarie a.c., precum și suma de 430 de milioane, primele pentru juninci și viței.(R.G.)
PSD vrea anticipate anul viitor
     Partidul Social Democrat nu dorește, din punct de vedere strict politic, alegeri anticipate în 2005, dar ar putea accepta această so­luție în 2006. Președintele PSD, Adrian Năstase, a spus că alegerile anticipate de anul viitor ar putea coincide eventual cu perioada în care se desfășoară alegerile pentru Parlamentul European.(F.R.)
La șes - primăvară fierbinte, la munte troiene de doi metri!
•Drumuri deblocate unul câte unul
     Toate drumurile județene vor fi deschise circulației rutiere până mâine, ne-a declarat vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Flo­rin Mărginean. El a adăugat că drumul spre Ponor a fost deblocat ieri seară, iar astăzi se va trece la deblocarea drumului spre Geogel. "Am terminat cu deszăpezirile pe zona Vadu Moților și ne apucăm de deblocarea drumului înspre Avram Iancu. Sperăm ca mâine să avem toate drumurile deschise, lucru posibil dacă nu va mai ninge cu putere", a mai spus Florin Mărginean.(F.R.)
•Prefectul a... topit troienele la Sohodol
     În urma articolului apărut ieri în ziarul "Unirea" care prezenta situația disperată a celor 112 locuitori din satul Luminești, comuna Sohodol, izolați de vineri de restul lumii din cauza zăpezii abun­dente, prefectul Cosmin Covaciu a intervenit personal. "Am trimis la fața locului o wolă întrucât o simplă freză nu putea face față. Sper ca situația să se rezolve în cel mai scurt timp și asemenea situații să nu se mai repete", a declarat prefectul de Alba. (I.P.)
Ministrul Apărării, Teodor Atanasiu, vrea baze americane în România
     După revenirea de la Washington, unde l-a însoțit pe președintele României, Traian Băsescu, într-o vizită de lucru, ministrul Apărării Naționale, Teodor Atanasiu a declarat într-o conferință de presă că americanii și-au precizat clar poziția în privința bazelor militare: vor să vină în România. "Cu privire la bazele militare americane am discutat la Pentagon. Pentru armata americană este foarte clară decizia că doresc să aibă câteva baze militare pe teritoriul României în zona Dobrogea și zona aferentă, limitrofă Dobrogei, sau mai precis la Fetești, ca să fie mai clar despre ce vorbesc în afara Dobrogei, și a rămas doar să găsească care este formula financiară pentru a se face aceste baze. Așa cum știți, armata americană s-a adresat Congresului Statelor Unite care le-a aprobat finanțarea și apoi, pe baza aprobării finanțării vor demara aceste lucrări. La vizita pe care am făcut-o împreună cu președintele României, Traian Băsescu, în SUA, am propus și un alt tip de abordare a construcției acestor baze, fiindcă așa cum știți, finanțatori pe piața mondială sunt suficient de mulți. Le-am propus ca aceste baze să fie făcute printr-o finanțare privată de la o bancă, de la o societate de investiții și nici nu are mare importanță dacă vom gestiona noi acest proiect de construcții, iar dacă ei sunt de acord, să semnăm un contract de închiriere pe 10 ani de zile, acest lucru ne-ar rezolva problema amortizării investiției. Bazele vor rămâne statului român și vor putea fi închiriate în continuare după zece ani armatei americane sau pot fi folosite de armata română", a spus Atanasiu.(F.R.)
Viitoarea stațiune Arieșeni, sabotată de aleșii locali
     Referindu-se la amenajarea viitoarei stațiuni Arieșeni, preșe­din­tele CJ Alba, Ion Dumitrel, a declarat că acțiunea de scoatere din circuitul silvic, de către Primăria și Consiliul local Arieșeni, a tere­nului destinat amenajării pârtiei este în întârziere. Domnia sa a adă­ugat că îi așteaptă pe reprezentanții comunității din Arieșeni să se adreseze Consiliului Județean dacă nu-și pot rezolva singuri această problemă. "La noi vor găsi sprijin și deschidere totală. Dezvoltarea turismului în aceasta zonă se va face folosindu-ne de oameni din județ, de arhitecți, oameni de sport și societăți comerciale din Alba, pentru ca rezultatele acestor investiții să se întoarcă în beneficiul cetățenilor noștri", a spus Ion Dumitrel. (F.R.)
Hoț depus în arestul IPJ Alba
     Polițiștii abrudeni l-au identificat în cursul zilei de 15 martie pe Daniel Secară (22 de ani), din Abrud. Acesta poseda mandat de executare a pedepsei cu închisoarea pe o perioadă de 3 ani pentru comiterea infracțiunii de complicitate la furt calificat, mandatul fiind emis de către Judecătoria Câmpeni în 3 martie 2005. Daniel Secară, împreună cu alte două persoane, a sustras în anul 2004, în dauna unei părți vătămate, suma de 90 de milioane de lei. Tânărul a fost depus în arestul IPJ Alba, urmând să fie dus la Penitenciarul Aiud pentru ispășirea pedepsei. (L.I.)
Tineri cercetați pentru furt calificat
     În cursul lunii februarie 2005, din locuințele numiților Sabin Stanca și Salvina Popa, din localitatea Vinerea, au fost sustrase, de către persoane necunoscute, diverse bunuri de uz gospodăresc și produse alimentare în valoare de 50,5 milioane de lei. În data de 15 martie polițiștii din Cugir au reușit identificarea autorilor furturilor: Cosmin Măluț (20 de ani), din comuna Beriu, județul Hunedoara, Mihai Mitiu (19 ani), Nicolae Stoica (19 ani) și minorul Adrian R. (13 ani), toți trei din Vinerea. Prejudiciul a fost recuperat în proporție de 80 la sută și restituit părților vătămate. Măluț, Mitiu și Stoica sunt cercetați pentru comiterea infracțiunii de furt calificat și pentru stabilirea întregii lor activități infracționale. (L.I.)
Jandarmii preiau paza instanțelor judecătorești
•Armată pe bază de voluntariat la jandarmi, din 2006
     Comandantul Jandarmeriei Române, generalul de brigadă Cos­tică Silion, a anunțat că din 2006 se va trece la stagiul militar pe bază de voluntariat, în cadrul acestei instituții. General de brigadă a declarat că, din acest an, se vor reduce efectivele de militari în ter­men, urmând ca Jandarmeria să mai angajeze două mii de jan­darmi. El a precizat că, în perioada imediat următoare, jan­darmii vor prelua paza instanțelor judecătorești, inclusiv în incinta sălilor de judecată, urmând ca polițiștii să se ocupe de protecția magistraților. Deja a fost începută pregătirea personalului și se caută modalități pentru asigurarea suportulului tehnic necesar măsurilor antiteroriste și de prevenire a acțiunilor violente cu arme albe sau de foc. (I.P.)
12 echipe de polițiști se luptă pentru "Cupa Poliției"
     Organizația Teritorială Alba a Corpului Național al Polițiștilor, în colaborare cu S.C. CONS S.A. Alba Iulia, S.C. APULUM S.A. Alba Iulia și Colegiul Național H.C.C. Alba Iulia, va organiza, pentru mem­brii corpului, în zilele de 18 și 19 martie o serie de activități. Astfel, vineri 18 martie, începând cu ora 12.00, va avea loc un turneu de tenis de masă și unul de șah, pe trei categorii de vârstă, iar sâm­bătă 19 martie, de la ora 9.00, va fi organizat un turneu de fotbal în sală la care vor participa 12 echipe. Câștigătorii vor primi "Cupa Po­liției-ediția 2005". Costul acestor manifestări va fi suportat din fon­durile corpului și din sponsorizări. (L.I.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.