Prima pagină Ediția din: 17.3.2005
Pe drumurile noastre "europene"
S-au topit zăpezile, au rămas gunoaiele
     gunoaieA venit în sfârșit primăvara și cum Garda de Mediu Alba anunța printr-un fax începerea, în cola­borare cu Prefectura și Consiliul județean, a "curățeniei de primă­vară", am decis să dăm o raită pentru a vedea cum se prezintă situația din acest punct de vede­re pe drumurile din județ. Am ales ca traseu rutele Alba-Se­beș (DN1), Sebeș-Vinț (E68) și Vinț-Alba (107C). Nu mică ne-a fost mirarea să constatăm că de sub zăpada care tocmai s-a topit își scoteau capul nu ghioceii (cum ar fi fost normal) ci... gunoaiele. Cert este că nu am făcut prea mulți km până să dăm cu ochii de primul depozit de gunoaie mai serios care trona pe marginea dru­mului ce leagă Alba de Sebeș, la câțiva km de intrarea în Lancrăm, pe partea dreaptă. Aici zace un morman de resturi care, la o primă vedere, par a face parte din peisaj întrucât este evident că nu sunt "proaspete". Și spunem "mai serios" deoarece PET-uri, ambalaje de alimente, hârtii, conserve goale poți vedea la tot pasul și mai ales în șanțurile care mărginesc șoselele, dar și pe câmpurile din apropiere care par însămânțate cu... PET-uri. Istoria s-a repetat și pe drumul european ce leagă Sebeșul de Vinț, cu deosebirea că înainte cu câțiva km de intrarea în Vinț, pe partea stângă, am avut surpriza să găsim o groapă de gunoi mai "serioasă" și mai încărcată cu gunoaie de toate formele și culorile (PET-uri, pungi, hârtii, cutii de conserve, anvelope uzate etc.). Și tocmai când ne pregăteam să spunem că drumul județean Vinț-Alba este mai curățel, surpriză: un coș de gunoi pe care scria (bineînțeles) "Vă rugăm păstrați curățenia! Vă mulțumim!" și care s-a dovedit cam neîncăpător, trona în mijlocul unui depozit de gunoaie de felul celor descrise mai sus.
    Concluzia: fie el drum european, național sau județean toate au ceva în comun - trec prin județul nostru și sunt înțesate de gunoaie. Nu putem însă să nu ne întrebăm a cui vină e mai mare: a celor care nu au conștiință civică, nu înțeleg să păstreze curățenia și aruncă, din mașină, la întâmplare, sticle sau ambalaje sau a autorităților care răspund de aceste drumuri și care, se vede treaba, sunt repetente la capitolul curățenie. Sau poate că amenzile nu sunt destul de usturătoare?
    Noi nu am făcut decât să constatăm care este realitatea și astfel să dăm niște ponturi (care sunt, de altfel, la vedere) autorităților dornice de "curățenia de primăvară". Avem și o propunere: să fie instaurate și "curățenia de vară", "curățenia de toamnă" și "curățenia de iarnă"...
Ioana PITICARIU

După recalcularea pensiilor
Peste 1600 de pensionari din județ vor primi mai mult cu circa 530.000 de lei
     Potrivit informațiilor furnizate de dl. Nicolae Nartea, director in­terimar adjunct al Casei de Pensii Alba, după prima etapă de re­evaluare a dosarelor de pensionare, care s-a încheiat la 1 martie a.c., 1.617 persoane vor primi pensii mai mari, în medie cu 535.276 de lei. Au fost evaluate la nivel județean 4.219 dosare, iar 2.486 de pensionari nu se aleg cu nici un fel de majorare de pe urma recal­culărilor. Peste 110 dosare se află încă în stadiu de corespondență, deci nu sunt soluționate. Mai trebuie spus că un pensionar din Alba a avut o majorare de 200 la sută, alți 17 s-au bucurat de o majorare de 100 la sută, iar 279 de pensionari vor primi mai mult cu 50 la sută. Cea mai mică creștere este de circa 300 de lei, iar cea mai importantă, de aproape 1,8 milioane de lei. Cel mai mult au avut de câștigat pensionarii cu vechime incompletă în muncă, creșterile vizând în special această categorie, chiar dacă au fost reevaluate dosarele tuturor pensionarilor.(F.R.)
Din cauza zăpezii și a paraginei
Acoperișurile a două case din Roșia Montană s-au prăbușit
     Primarul comunei Roșia Montană, Virgil Narița, ne-a declarat că acoperișurile a două case s-au prăbușit sub povara stratului de zăpadă. "Este vorba de două imobile foarte vechi, aflate în stare avansată de degradare, din centrul de comună, care din câte știu eu nu sunt locuite. Casele respective sunt dărăpănate de ani buni iar acum acoperișurile au cedat", ne-a informat primarul Virgil Narița. Întrucât una din case este considerată a fi parte a patrimoniului din Roșia Montană, o comisie de la Direcția de Cultură, Culte și Pa­trimoniu Național se va deplasa astăzi la Roșia Montană pentru a vedea la fața locului despre ce este vorba.(F.R.)
Explozie de cazuri de gripă
     În săptămâna 7-13 martie, 45 de persoane s-au îmbolnăvit de gripă, cifră record de îmbolnăviri în acest an, rezultă dintr-un comu­nicat de presă al Direcției de Sănătate Publică Alba. Documentul emis de DSP Alba nu precizează însă dacă este vorba de cazuri izolate, există sau nu epidemie de gripă sau dacă numărul atât de mare de bolnavi constituie un motiv de îngrijorare în acest sens. Dintre pacienți, 19 sunt copii care nu au împlinit încă 14 ani, 18 sunt persoane din categoria de vârstă 15-44 de ani (7 internate), 3 sunt adulți, iar 5 bolnavi provin din rândul bătrânilor. În același interval, alte 975 de persoane s-au îmbolnăvit de viroză respiratorie (49 spitalizați), iar 357 de pacienți au fost diagnosticați cu pneumonie (82 internați, din care 12 sugari). Reprezentanții DSP Alba reco­mandă în continuare populației să se adreseze medicilor de familie la primele semne de boală.(R.G.)
Director adjunct interimar la Casa de Pensii Alba
     De câteva zile, Nicolae Nartea este noul director interimar ad­junct al Casei de Pensii Alba. El o înlocuiește în funcție pe doamna Camelia Coclici, care este de acum pensionară.(F.R.)
"Deconcentrații" la raport
     Prefectul județului Alba, Cosmin Covaciu, intenționează ca în fiecare zi de luni a săptămânii să aibă discuții, pe rând, cu directorii de servicii deconcentrate din județ. Această măsură vizează o mai bună informare a reprezentantului Guvernului în teritoriu asupra pro­blemelor cu care se confruntă județul, și în funcție de sesizări, să se treacă la controale amănunțite ale deconcenstratelor cu probleme. Prefectul de Alba a precizat că va avea astfel de discuții cu toți șefii de servicii, indiferent dacă sunt proaspăt instalați, interimari sau pro­vin din vechea guvernare. (I.P.)
Bine faci... moarte găsești!
     În 15 martie, ora 19.30, la Spitalul municipal Blaj, secția Urgențe, a fost adus Nicolae Martin, în vârstă de 52 de ani, din localitatea Mănărade, decedat. Bărbatul a fost rugat de către un vecin să îl ajute să coboare fân de pe o căpiță. Martin s-a urcat în vârful căpiței și la un moment dat s-a dezechilibrat și a căzut. A fost transportat la spital dar, din nefericire, pe drum a decedat. Cadavrul a fost de­pus la morga Spitalului municipal Blaj, medicii legiști urmând să efectueze necropsia pentru a stabili cauza exactă a morții. (L.I.)
Eugen Popa candidează la conducerea PSD
     Eugen Popa, fostul președinte al Consiliului Județean Alba, din perioada 2002-2004, a anunțat că va candida pentru un post de conducere în PSD Alba. Domnia sa a declarat că-și va depune can­didatura atât pentru președinția organizației PSD Aiud, cât și pentru o funcție de vicepreședinte al organizației județene a PSD.(F.R.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.