Actualitate
Conferința județeană a PSD Alba "supervizată" de greii partidului de la București
Ion Iliescu sau Adrian Năstase vor fi prezenți la Alba Iulia
•Venirea unuia sau a altuia ar putea fi decisivă în desemnarea viitorului președinte
     A mai rămas aproximativ o lună până la Conferința județeană de alegeri a noilor structuri de conducere ale PSD Alba și lupta dintre aspiranți este pe zi ce trece tot mai încinsă. Mugurel Sârbu (actualul președinte) și Ioan Rus (fostul președinte) sunt cotați în acest mo­ment cu șanse sensibil egale la șefia organizației județene, fiecare având propriile atuuri, dar și dezavantaje care se încearcă a fi spe­culate la maximum de cei doi contracandidați. Deși se vorbește tot mai intens de o anumită autonomie a organizațiilor teritoriale, totuși semnalele care vor veni de la centru vor cântări greu și acum în de­semnarea președintelui PSD Alba. Astfel, informații din cele două tabere rivale, care ne-au parvenit de curând, atestă faptul că la Con­ferința județeană din aprilie este foarte posbil să participe Ion Iliescu sau Adrian Năstase, fiind exclusă până la această oră prezența concomitentă a celor două personalități ale PSD. Miza este însă u­na extrem de importantă. Prezența lui Ion Iliescu ar fi favorabilă lui Ioan Rus, iar a fostului premier ar fi benefică lui Mugurel Sârbu, ști­indu-se foarte bine afinitățile, dar și antipatiile dintre personajele sus-menționate. Până acolo însă, în aceste zile în PSD Alba au loc con­ferințele locale de alegeri, dar și de stabilire a delegaților care vor participa la Conferința județeană, acest din urmă aspect fiind, în con­textul actual, mult mai relevant și asupra căruia se insistă foarte puternic de către cele două grupări antagonice, aflate în război total.
Răzvan JURCĂ

Indiferența autorităților din Sebeș taxată tocmai de copiii de grădiniță
•Micuții de la grădinița nr. 8 au protestat ieri îm­po­triva mizeriei în care se "scaldă" cartierul M. Ko­gălniceanu
     copii demonstranțiAproximativ 180 de micuți de la grădinița nr. 8 din municipiul Se­beș au organizat ieri, pe străzile cartierului M. Kogălniceanu, un mi­ting de protest prin care au ce­rut măsuri urgente de curățire a zonei, mizeriile aducându-i pe cetățeni în pragul disperării. Una dintre inițiatoarele acțiunii, d-na Ma­riana Frățilă, din cadrul gră­di­niței, cu sediul tocmai în car­ti­e­rul respectiv, ne-a declarat că ea s-a făcut și la inițiativa copiilor care nu mai suportă să vină la unitatea școlară murdari din cap până în picioare. "Sperăm să sensibilizăm autoritățile noastre locale, rugându-i să facă ceva în acest sens. Nu mai putem trăi în aceste condiții și nemulțumirile celor care locuiesc aici cresc pe zi ce trece. Vrem să intrăm în Europa, dar nu suntem în stare nici măcar să ne facem curățenie la noi în oraș" a spus d-na Frățilă.
    Mitingul la care au participat copii cu vârste fragede poate fi con­siderat o palmă morală dată și locuitorilor acestui cartier, care ar fi putut până acum să ia atitudine împotriva acestor aspecte negative. Poate pe viitor spiritul civic se va manifesta mai intens, dar și cu folos, la Sebeș.
Răzvan JURCĂ

Caz rar la maternitatea din Alba Iulia
S-a născut o fetiță cu malformații congenitale grave
     Medicii Spitalului județean de Urgență s-au confruntat recent cu un caz medical rar: la secția maternitate s-a născut o fetiță în gre­utate de 3,5 kilograme, cu malformații congenitale severe, astfel de cazuri fiind întâlnite de cel mult 3 ori pe an, a declarat dr. Dorina Dumitrean, șefa secției nou-născuți. Ea a precizat că fetița a venit pe lume în data de 2 martie a.c., la termen, prin operație de ce­zariană după o sarcină normală, fiind primul copil al familiei din care provine. Dr. Dumitrean a menționat că bebelușul a fost diagnosticat cu plurimalformații congenitale, mai precis avea coloana vertebrală întreruptă (spina bifida), capul foarte mare (hidrocefalie) și paralizie a membrelor (paraplegie). Potrivit explicațiilor oferite de medic, lichidul cefalo-rahidian care ar fi trebuit să circule prin coloana vertebrală s-a colectat în capul nou-născutului, din cauza blocajului la nivel lom­bar. Fetița a fost supusă unei intervenții neurochirurgicale, fiind insta­lată o valvă specială pentru devierea circulației lichidului cefalo-rahi­dian, cu scopul de a stopa creșterea în dimensiuni a capului. De a­se­menea, copilul nu se poate alimenta decât artificial, motiv pentru care, după ce va fi externat, va fi necesară îngrijirea acestuia la Centrul "Arnsberg". Cauzele apariției malformațiilor congenitale nu sunt cunoscute cu exactitate la această dată, pentru a putea fi de­pis­tate din timp, a spus d-na Dumitrean. Specialiștii presupun însă că apariția acestor cazuri este influențată de poluare, radiații, bolile mamei în timpul sarcinii (viroze, rubeolă etc.), expunerea în mediu toxic și transmisibilitate pe linie genetică (existența unor situații si­milare în familie). Copiii născuți cu hidrocefalie sunt foarte sensibili la infecții de orice natură, uneori cu evoluție nefavorabilă și supra­vie­țuiesc doar câțiva ani.
Robert GHERGU

Variațiile de curs valutar blochează exporturile
•Firmele din Alba au înregistrat pierderi de circa 150 de miliarde de lei
     Variațiile de curs valutar din ultimele luni au căzut ca un trăznet asupra celor mai importante firme din județul Alba, care exportă aproape integral producția în țări ale Uniunii Europene. Având în vedere că firmele de "afară" lucrează pe baza unor contracte în­che­iate pe o perioadă mai lungă, la un curs valutar "bătut în cuie", ex­portatorii români au fost luați pe nepregătite de fluctuațiile monedei europene în raport cu leul. La o primă "strigare" este vorba de pier­deri suferite în aceste luni de circa 150 de miliarde de lei. Deputatul Nicolae Popa a avut o intervenție în Parlamentul României pe a­ceas­tă temă, solicitând BNR și Ministerului de Finanțe să se implice în astfel de situații, în caz contrar, exportatorii vor fi obligați să-și re­ducă producția și să treacă la disponibilizări masive de muncitori. "Am luat legătura cu cei care conduc unități reprezentative precum Ardeleana, Apulum și IAMU Blaj, ca să dau numai câteva exemple și am ajuns la niște concluzii îngrijorătoare pentru toată lumea. Au pierdut până acum, din cauza instabilității cursului valutar nu mai puțin de 150 de miliarde de lei", a spus deputatul Nicolae Popa. În pofida acestor dificultăți cu care se confruntă exportatorii județeni și naționali, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat că nivelul real al cursului este dat de piață, locul unde cererea se întâlnește cu oferta. În aceste condiții este foarte posibil ca exportatorii noștri să aibă în continuare mult de pierdut, iar muncitorii de azi să devină șomerii de mâine. Cât despre planuri de afaceri încheiate de firmele serioase pe un an calendaristic ce să mai vorbim, când la noi, cursul valutar este mai imprevizibil decât politicienii de pe malul Dâm­boviței.
Florin ROMAN

Duhovnicul lui Horea, Cloșca și Crișan, comemorat la Alba Iulia
     Duminică, 20 martie, ora 10.00, la Biserica cu hramul "Bu­na­vestire" din Alba Iulia (din centru, strada Avram Iancu) va avea loc la inițiativa Fundației Alba Iulia 1918 pentru Unitatea și Integritatea României și a Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia comemorarea a 200 de ani de la trecerea în neființă a Protopopului Bălgradului Ni­colae Rațiu, duhovnicul martirilor neamului de la 1785 Horea, Cloșca și Crișan. Protopopul Nicolae Rațiu a fost ctitorul a trei biserici or­todoxe în Alba Iulia (biserica "Bunavestire", cea unde are loc co­me­morarea, Biserica din Maieri și Biserica din Oarda de Jos) în condiții vitrege în care antiromânismul se manifesta în Transilvania puternic. Albaiulienii sunt invitați la această comemorare pentru a-i aduce un pios omagiu, dar prezența lor este în același timp și un gest de pa­triotism. (A.D.)
Ultimatum pentru PUR Alba
     Într-o săptămână, PUR trebuie să semneze protocoalele de co­laborare la nivel local. De asemenea cele patru formațiuni aflate la putere au mai stabilit că nici un reprezentant al PSD nu va fi sus­ținut la nivelul administrației locale. În majoritatea județelor aceste pro­tocoale au fost deja încheiate ori sunt aproape de finalizare aces­ta din urmă fiind și cazul PUR-ului în județul Alba. "Termenul limită este miercurea viitoare", a precizat președintele PD, Emil Boc. (I.P.)
În week-end
Audiențe PUR la Blaj și Cugir
     Sâmbătă, 19 martie a.c., deputatul PUR de Alba Nicolae Popa, împreună cu președintele PUR Blaj, Nicolae Pușcă, va acorda au­diențe la Blaj. Oamenii sunt așteptați între orele 10.00-12.00 la Bi­roul Parlamentar situat în incinta Casei de Cultură. După aceea de­putatul Nicolae Popa se va deplasa la Cugir unde va acorda audiențe cetățenilor la biroul său parlamentar, începând cu ora 14.00. (I.P.)
Lansare de carte la Teiuș
     În data de 21 martie a.c., în organizarea Casei de Cultură și a Bibliotecii Orășenești din Teiuș, va avea loc prima lansare de carte a unui autor teiușan. Este vorba de lansarea volumului "Liceul teoretic Teiuș - 50", realizat de către prof. Ioan Ardelean. Această activitate culturală se va desfășura la Sala Mică a Casei de Cultură din Teiuș începând cu ora 12.00. Vor lua parte cadre didactice, active și pen­sionate, elevi, reprezentanți ai cultelor religioase, ai Primăriei și Con­siliului orășenesc, ai pensionarilor și în mod deosebit ai foștilor elevi care au absolvit Liceul teoretic Teiuș în cei 50 de ani de existență a acestuia. (I.P.)
Și-a rupt gâtul
     În urma efectuării necropsiei, medicii legiști au stabilit cauza morții lui Nicolae Martin (52 de ani), din Blaj, care a căzut de pe o căpiță de fân în timp ce îi dădea vecinului său o mână de ajutor. De­cesul a survenit ca urmare a luxației de coloană cervicală prin că­dere de la înălțime pe planuri dure. (L.I)
S-a ales cu dosar penal
     Cătălin Stoica (22 de ani), din Ocna Mureș, în noaptea de 6/7 martie, în jurul orei 1.30, în timp ce se întorcea de la o discotecă din localitate, pe strada 1 Mai, a intrat în coliziune cu o autoutilitară sta­ționată regulamentar, în urma impactului Dacia sa fiind avariată în partea dreaptă față. În zilele următoare Cătălin Stoica a reparat au­toturismul, în curtea locuinței sale, fără a solicita poliției autorizație de reparație. Polițiștii au aflat de cele petrecute și băiatului i-a fost întocmit dosar penal. (L.I.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.