Editorial
Săptămâna patimilor
     Câteva evenimente au ținut capul de afiș al ziarelor românești la sfârșitul acestei săptămâni. În ordine cronologică, s-a vorbit mai întâi de încheierea unui nou acord cu Fondul Monetar Internațional, care la un moment dat părea mai degrabă un lucru nerezolvat decât rezolvat. Solicitarea guvernului de a avea un deficit bugetar mai ma­re decât cel solicitat de fond a însemnat, în prima fază, un blocaj între cele două părți. Până la urmă, executivul condus de Tăriceanu a reușit să-și impună punctul de vedere, iar FMI a acceptat un deficit bugetar de 0,7 la sută din PIB, deși ar fi dorit ca România să se încadreze undeva în jurul a 0,4 la sută din PIB. Este pentru prima dată când un guvern negociază cu FMI din poziția drepți și nu culcat, iar rezultatele nu s-au lăsat prea mult așteptate. Așadar se poate negocia și cu demnitate.
    Un alt subiect intens mediatizat a fost cel referitor la auditul in­tern făcut public de Freedom House privind Strategia Națională An­ticorupție, realizat la solicitarea Ministerului Justiției. În principiu a­cesta dezvăluie ce toată lumea știa și anume că, deși există cadrul legislativ pentru a lupta contra acestui flagel, marea corupție ră­mâ­ne o problemă grea pentru justiție. De fiecare dată, cei aflați la pu­te­re au fost acoperiți, iar vânătoarea de vrăjitoare s-a declanșat îm­po­triva celor din opoziție. Sunt amintite cazuri celebre ale unor con­silieri guvernamentali anchetați, fără însă ca celebrul Miki Șpagă, "tătucul" lor, să fie deranjat măcar o dată pentru audieri. Se mai vor­bește de tandemul Sechelariu - Mitrea, bănuit de fapte ilegale, fără ca cei doi să fie întrebați vreodată cum au gestionat banul public, sau de cazul Iacobov arestat în dosarul Rafo după ce PSD a pierdut puterea. Dincolo de aceste cazuri răsunătoare, să sperăm că actu­alii guvernanți nu vor cădea în greșeala PSD, adică să-și protejeze clientela politică, iar după ce nu vor mai fi la putere să se trezească și ei cu Iacobovii lor. Dacă vor vedea vinovați numai în grădina lui Ion, înseamnă că fostul partid de guvernământ va fi îndreptățit să țipe în gura mare că justiția este folosită doar pentru răfuieli politice. Așa cum a procedat și fostul partid de guvernământ, care și-a lipit eticheta de partid corupt. Raportul Freedom House mai vorbește de subordonarea politică a PNA, dar în mod paradoxal, americanii sus­țin, la capitolul propuneri, trecerea acestui organism sub autoritatea directă a... ministrului Justiției. Și atunci cum naiba n-o mai fi vorba de amestecul politicului în treburile justiției, lucru pe care europenii ni-l cer cu insistență. E drept că doamna Monica Macovei vine din rândul societății civile, dar a ajuns totuși ministru cu sprijin politic. Dincolo de aspectele negative semnalate, raportul apreciază deci­zia guvernului de a suspenda imunitatea foștilor guvernanți și intro­ducerea unor formulare de avere mult mai transparente și ample.
    O știre "bombă" este și cea referitoare la decapitarea "fabricii de aur" a României și ne referim aici la lotul olimpic de gimnastică. Mi­nunatele fete care ne-au adus anul trecut la olimpiadă o sumedenie de medalii de aur și care au făcut ca imnul României să fie auzit la Atena au fost trimise acasă la cluburile de baștină. Motivul oficial este că, după scandalul "Belu-Bitang-Petrovschi", fetele nu se mai pot pregăti și prin urmare au acumulat kilograme în plus. Astfel de lucruri s-au mai întâmplat, aproape după fiecare concurs, când fe­tele luau în greutate, dar nimeni nu a desființat lotul olimpic. Gim­nastica era ceva care mergea bine în țara asta, în care valorile sunt devorate și aruncate la coșul de gunoi. Acum am îngropat și acest sport, iar situația este dezonorantă pentru noi toți. După fotbal și handbal a venit rândul să punem cruce și gimnasticii noastre de aur. Bravos națiune!
Florin ROMAN