Prima pagină Ediția din: 19.3.2005
Primele inundații în județul Alba
•Apa a pătruns în mai multe case din Mogoș și Zlatna *Inspectoratul pentru situații de urgență avertizează că în următoarele zile sunt prognozate ploi, existând pericolul unor inundații în mai multe zone din județ
     inundații* Lucrătorii Postului de Poliție Mogoș au fost sesizați, joi, 17 martie, ora 16.30, de către o lo­calnică din satul Valea Barnei, că pârâul Mogoșului și-a schim­bat cursul și curge pe DJ 107 I, chiar în imediata apropiere a lo­cuinței sale, existând pericolul de a-i inunda casa. Din cauza topirii zăpezii, pârâul și-a mărit debitul și s-a format un pod de gheață cu o lungime de 200 m, ce a blocat cursul inițial al apei. O porțiune de 200 m din DJ 107 I a fost inundată, apa curgând pe lân­gă gardurile mai multor case din satul Valea Barnei. S-a constituit o comisie împotriva dezastrelor și calamităților naturale și s-a luat le­gătura cu Inspectoratul pentru situații de urgență Unirea. Au fost mo­bi­lizați inclusiv cetățenii și urmează să fie luate măsurile necesare blocării apei pentru a nu intra în incinta locuințelor. Drumul județean afectat este închis circulației.
    * De asemenea, creșterea nivelului apei din pânza freatică a i­nundat și beciurile unor locuințe din orașul Zlatna. Primarul orașului, Silviu Ponoran, ne-a declarat că este vorba de patru gospodării, care au beciurile pline de apă. De această "bucurie" nu a scăpat nici pri­marul, apa inundându-i și moara proprietate personală. Primarul a spus că astfel de inundații apar des, mai ales când precipitațiile sunt abundente. Pe de altă parte trebuie spus că Inspectoratul pentru si­tu­ații de urgență a trimis circulare în județ în care informează că există pericol de inundații, la sfârșit de săptămână, când sunt prog­nozate ploi. INMH a emis o avertizare hidrologică prin care anunță pentru următoarele zile creșteri de debite și niveluri cu posibile de­pășiri ale cotelor de apărare.(F.R.; L.I.)
De la 1 aprilie
Impozit de 10 la sută pe câștigul din vânzarea imobilelor
     Populația va plăti, de la 1 aprilie, un impozit de 10% aferent câș­tigului obținut prin vânzarea unui imobil, cota de impunere urmând să crească de anul viitor la 16%, au declarat surse din Ministerul Finanțelor Publice (MFP). Firmele vor plăti, în urma introducerii cotei unice, un impozit de 16% din profitul obținut prin vânza­rea/ce­sio­narea proprietăților imobiliare, față de 10% în prezent. Prin modi­fică­rile la Codul Fiscal propuse de MFP, majoritatea câștigurilor rea­li­zate de populație din operațiuni imobiliare vor fi impozitate, însă există și excepții. Astfel, populația nu va plăti nici o taxă pentru pro­fitul rezultat din vânzarea unui spațiu de locuit deținut în proprietate pentru minim trei ani. Alte venituri neimpozabile din vânzarea pro­prietăților sunt cele obținute prin operațiunile de schimb sau aport în natură la capitalul social al unei societăți comerciale. De asemenea, rămân în afara veniturilor impozabile transferul proprietăților restituite prin lege și imobilele moștenite între rude până la gradul patru in­clusiv. (M.F.)
Președintele CJ Alba ajută aleșii locali
     În cursul zilei de ieri, președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, a discutat aproape două ore cu aleșii locali ai PUR, pri­mari și viceprimari, pe tema fondurilor alocate de CJ Alba comuni­tăților locale. Umaniștii au fost însoțiți de liderul lor județean, depu­tatul Nicolae Popa. La sfârșitul întrevederii, președintele Ion Dumitrel a declarat că CJ Alba va susține primarii care vin cu proiecte, iar în parteneriate trebuie să se implice și autoritățile locale. "I-am asi­gu­rat pe aleșii locali ai PUR că, dacă vor munci bine, vom fi alături de ei", a spus președintele CJ Alba, Ion Dumitrel.(F.R.)
A venit vacanța!
     Cei peste 50.000 de elevi din învățământul preuniversitar județean au intrat de astăzi în vacanța de primăvară, pentru următoarele două săptămâni, potrivit ordinului ministrului Educației și Cercetării nr. 4568 din 2004. Cursurile vor fi reluate luni, 4 aprilie, anul școlar 2004 - 2005 urmând să se încheie pe data de 17 iunie. Excepție vor face însă școlarii din clasa a VIII-a, care își vor finaliza studiile gimnaziale cu o săptămână mai devreme, pentru a susține testele na­ționale. Elevii vor mai beneficia însă de o zi de vacanță, pe data de 2 mai a.c., a doua zi de Paște.(R.G.)
Ministrul Monica Macovei la Alba Iulia
     În cursul acestei zile, ministrul Justiției, Monica Macovei, este așteptată la Alba Iulia. Ea va participa la o întâlnire regională cu corpul magistraților din Transilvania. Vor fi dezbătute teme referitoare la strategia de reformare a justiției și se va face o analiză a activității magistraților. (F.R.)
Tel Verde - 0.800.800.557 la Prefectura Alba
     Începând de luni, 21 martie a.c., Prefectura județului Alba are Tel Verde - linia verde cu numărul 0.800.800.557 apelabil gratuit. Aceas­ta este o linie telefonică specială destinată semnalării nemulțumirilor cetățenilor județului legate de activitatea serviciilor deconcentrate, re­giilor, instituțiilor publice. "Periodic vor fi făcute publice rezultatele a­cestui serviciu", a precizat prefectul Cosmin Covaciu. (I.P.)
Hoț arestat
     Ioan Pavel (31 de ani), din Cricău, fără ocupație și recidivist a fost depus, în 17 martie, în arestul IPJ Alba. În noaptea de 26/27 februarie acesta a pătruns, prin efracție, în curtea lui Ilie Găldean, din Șard, și a sustras mai multe bunuri, respectiv: o punte de Dacia spate, 3 panouri de gard din fier, 3 baloți de sârmă, 3 bucăți de șină, 2 țevi și... o damigeană de 50 de litri de vin. Prejudiciul a fost es­timat la suma de 10 milioane de lei. Pe numele său a fost emis mandat de arestare preventivă pe o perioadă de 30 de zile pentru co­miterea infracțiunii de furt calificat. (L.I.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.