Curier județean
Liturghie arhierească la Casa Domnului din Blaj
     Orice harnic gospodar, primăvara după topirea zăpezilor și dez­ghețarea pământului, iese la hotar să pregătească terenul în vederea însămânțărilor timpurii. În bisericile ortodoxe, deschiderea sezonului duhovnicesc de primăvară a coincis cu începutul Postului Mare. Cu această ocazie "a ieșit Semănătorul să semene sămânța Sa". În ca­zul nostru Semănătorul este Înalt Prea Sfințitul Arhiepiscop An­drei care, înconjurat de un sobor de preoți, profesori și diaconi, a să­vârșit pe masa Sfântului Prestol, Sfânta Jertfă cea de Taină. În cursul Sfintei Liturghii, tânărul diacon Cucui Adrian a primit darul preoției pe seama parohiei Crăciunelul de Sus. La momentul potrivit mulți credincioși, mai grăbiți sau mai bine intenționați, au înțeles cu o clipă mai devreme frumusețea, importanța și cinstea care tre­bu­iesc acordate postului, spovedindu-se și împărtășindu-se cu cinsti­tele daruri încă de la începutul perioadei, spre a străbate tot acest răstimp de șapte săptămâni în stare de grație și de curățenie.
    După încheierea părții sacramentale a slujbei, a urmat momentul omiletic pe parcursul căruia s-au răspândit multe cuvinte rostite cu măiestrie de către cel îndrituit să pună început bun oricărui lucru. Multele cuvinte înseamnă tot atâtea semințe luate din visteria ne­secată a Sfintelor Scripturi, izvor veșnic viu din care se adapă lacom oile turmei. Patrimoniul cultural-spiritual patristic și-a deschis și el generos tezaurul de învățături, asemenea unei grădini de trandafiri tineri, care răspândesc bogatul lor parfum, parcă cu miros de rai. Pildele de viețuire ale marilor însingurați, care de bună voie și-au luat tovarăși de viață sărăcia, solitudinea și postul sau renunțarea la cele mai nevinovate plăceri, au rotunjit integritatea unui cuvânt de înaltă ținută.
    Multe sute de credincioși au ascultat cu interes Cuvântul și ca un pământ bun au primit sămânța risipită cu îmbelșugare. Este de așteptat și de dorit, ca din această lucrătură desfășurată de către Semănător și semănătură, fiecare bobiță să prindă viață, să încol­țească, să crească și să rodească, una treizeci de semințe, alta șai­zeci, iar alta o sută, pe măsura darului și a talanților pe care i-a primit fiecare spre lucrare și înmulțire.
    Ne aflăm la începutul postului sau la baza muntelui. Urcușul abia începe, podiumul de premiere este pe creste, cel ce aleargă ca și Lot neuitându-se înapoi, va ajunge în munți fără să simtă miros de foc și de pucioasă, iar cel leneș care se stârnește cu anevoie din bârlogul hibernal al comodității, preferând să-și sugă unghiile, va ră­mâne și în acest an de căruță, ratând șansa înscrierii vieții sufletești pe o orbită coerentă, călăuzitoare spre lumină.
    Silindu-ne să câștigăm laurii și medaliile biruinței prin mijloace ne­vinovate, ne va face Dumnezeu și pe noi părtași cuvintelor evan­ghelice din duminica Ortodoxiei: "Adevărat, adevărat zic vouă, de a­cum veți vedea cerul deschizându-se și pe îngerii lui Dumnezeu su­indu-se și coborându-se peste Fiul Omului" (Ioan, I,51).
Preot Petru Pinca - Blaj

Ocna Mureș a deschis balul conferințelor orășenești din PSD Alba
•Mircea Leahu a fost reales președinte al orga­ni­za­ției locale
     În urmă cu 2 zile, organizația locală Ocna Mureș a PSD a fost prima, dintre cele mai importante, intrată în focul alegerilor pentru desemnarea structurilor de conducere. Mircea Leahu, care a avut ca și contracandidat o femeie, și-a impus până la urmă punctul de ve­dere în fața delegațiilor, reușind să obțină un nou mandat de pre­șe­dinte. La această conferință au participat și liderii marcanți ai PSD Alba în frunte cu Mugurel Sârbu, Alexandru Retegan, Radu Coclici și Ioan Farcaș, care au apreciat spiritul democratic în care ea s-a desfășurat. De menționat că până acum în PSD Alba s-au des­fă­șurat peste 30 de conferințe de dare de seamă și alegeri, însă or­ganizațiile cu greutate abia acuma încep să iasă la rampă.
•Av. Ioan Rus a obținut mandatul de delegat la Con­ferința municipală
     În final mai trebuie precizat că joi seara a avut loc la Alba Iulia și conferința pe una dintre secțiile de vot din municipiu, organizație din care face parte și Ioan Rus. Domnia-sa împreună cu soția, Gheor­ghița, au obținut fără probleme mandatele de delegați la Conferința municipală Alba Iulia care va avea loc pe data de 9 aprilie 2005.
Răzvan JURCĂ

Prefectura Alba, în control
     La începutul acestei săptămâni a avut loc o acțiune a Corpului de Control al Prefecturii care a avut în vedere verificarea instituțiilor deconcentrate și a primăriilor din județ. Aceste verificări au vizat în primul rând dacă instituțiile respective au afișate programele de funcționare pentru publicul larg iar în cazul primăriilor dacă au fost afișate programele de audiențe. "În urma acestor controale s-a con­stat faptul că cei care au probleme din acest punct de vedere con­stituie excepții", a declarat Cosmin Covaciu, prefectul județului Alba. Una dintre aceste excepții este Primăria Ocna Mureș, care nu are afișat nici un fel de program, astfel că cetățenii nu au după ce se ghida. Tot la categoria excepții se înscrie și Garda Financiară Alba care, "din cauza faptului că nu există nici un semn de îndrumare, este foarte greu de găsit și în plus nu există o rampă pentru per­soanele cu handicap" (...) "Pe baza celor constatate se va întocmi un proces verbal și un plan de măsuri, iar dacă lucrurile nu se re­dresează se va trece și la aplicarea de amenzi", a mai precizat Cosmin Covaciu. (I.P.)
Primii copii beneficiari ai Centrului de zi "Sfânta Ana"
     Cu toate că nu a fost încă inaugurat oficial, Centrul de zi "Sfânta Ana" și-a deschis porțile, joi, 17 martie, pentru primii 10 beneficiari. Centrul, amenajat corespunzător vârstei și necesităților benefi­cia­rilor, este deschis de Asociația Filantropia Ortodoxă de Alba Iulia în parteneriat cu Primăria municipiului Alba Iulia. Prin crearea acestuia se încearcă creșterea șanselor de incluziune socială a familiilor din municipiu care au venituri mici și mulți copii. Capacitatea centrului este pentru 20 de copii, cu vârste cuprinse între 7 și 16 ani, și oferă zilnic activități socio-educative și o masă de prânz. (L.I.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.