Actualitate
FMI a acceptat un deficit de 0,7 la sută
     Deficitul bugetar de maximum 0,7% din PIB propus de partea română pentru acest an a fost acceptat de Fondul Monetar Inter­na­țional, care a confirmat acest nivel printr-o scrisoare trimisă recent au­torităților de la București, au declarat pentru Mediafax surse apro­piate negocierilor cu FMI. Premierul și ministrul Finanțelor au trans­mis fiecare câte o scrisoare către FMI pentru a prezenta punctul de vedere al guvernului în legătură cu deficitul bugetar estimat pentru 2005. În scrisoare se arată că partea română consideră că măsurile fiscale aprobate pentru acest an vor conduce la un deficit bugetar de 0,7% din PIB, care permite un echilibru macroeconomic solid.
    FMI adoptă o atitudine mult mai prudentă și ar fi dorit ca România să se încadreze într-un deficit bugetar de 0,4-0,5% din PIB.
    O altă diferență de evaluare provine din estimările privind creș­terea economică pentru acest an, FMI prognozând o creștere eco­nomică de 5,3%, iar executivul, de 6%. "Fondul Monetar a acceptat un deficit bugetar de 0,7% din PIB pentru acest an. Rămâne acum ca, în următoarele luni, să avem o imagine clară asupra evoluției bu­getului și să convingem că ne putem încadra în acest deficit", au spus sursele citate. (M.F.)
Majorări suplimentare de accize
     Accizele pentru tutun, alcool și uleiuri minerale vor fi majorate, la 1 aprilie, până la nivelul convenit inițial cu UE pentru luna iulie a acestui an, la care se adaugă o cotă suplimentară de creștere pen­tru recuperarea diferenței provenite din deprecierea euro. Surse din Ministerul Finanțelor Publice au declarat că modificarile Codului Fiscal vor include, printre altele, majorarea accizelor până la un nivel care să permită recuperarea pierderilor provocate de diferențele de curs valutar. Bugetul de stat pentru acest an a fost fundamentat la un curs previzionat de 42.550 lei pentru un euro, dar estimările ac­tuale au în vedere un curs mediu de 37.500 lei/euro în 2005. Or­do­snanța de urgență pentru modificarea Codului Fiscal a fost discutată joi, de Guvern, într-o primă lectură, și ar putea fi aprobată săptă­mâ­na viitoare. (M.F.)
Mugurel Sârbu își atacă fără menajamente contra­candidatul la șefia PSD Alba
"Ioan Rus a ajutat și direct, și indirect PD - ul să câștige alegerile!"
     Într-o conferință de presă desfășurată ieri la sediul partidului din Alba Iulia, președintele PSD Alba, Mugurel Liviu Sârbu, a spus că nu i se pare ieșit din comun faptul că liderii PD Alba îl susțin pe Ioan Rus la șefia organizației județene deoarece: "au de întors niște ser­vicii făcute în trecut de dl. Rus". Mugurel Sârbu a declarat în acest sens că Ioan Rus a ajutat atât direct cât și indirect PD - ul și colegii de Alianță să câștige alegerile, aducând ca exemple afișele cu can­di­dații acestui partid, lipite pe timpul campaniilor electorale de anul trecut, pe geamurile farmaciei "Gelafarm" (aparținând soției lui Ioan Rus), dar și sprijinul necondiționat acordat de acesta primarului Mir­cea Hava, care a beneficiat de numeroase fonduri guvernamentale, în ideea că ... odată și odată, va veni la PSD! "Eu cred că d-nului Rus numai deservicii îi aduce această asociere cu PD - ul, dar dân­sul știe probabil mai bine ce are de făcut", a conchis deputatul PSD de Alba.(R.J.)
Apă nepotabilă la Reciu
     La solicitarea locuitorilor din Reciu, deputatul PUR Nicolae Popa a lansat un apel la adresa autorităților sanitare să intervină pentru a analiza situația creată în această localitate. Oamenii spun că apa din fântâni este nepotabilă și riscă să se îmbolnăvească. "Apa este nepotabilă, de culoare maronie, nu poate fi băută nici măcar de ani­male. Din cauza topirii zăpezii, apa s-a infiltrat în pânza freatică și în combinație cu nitriții din îngrășăminte a dus la infestarea fântânilor", a spus deputatul Popa. Astfel de situații s-au semnalat în mai multe localități ale județului.(F.R.)
Un nou roman de Gheorghe Jurcă
     Cunoscutul și apreciatul scriitor albaiulian Gheorghe Jurcă, care ne-a obișnuit în ultimii ani cu o bogată producție literară, a scos zi­lele acestea de sub tipar un nou roman al cărui titlu semnificativ se cheamă "Casa cu tarantule". Proaspăta sa carte este o continuare a romanului "Semnul Fiarei" apărut anul trecut la Editura Fundației PHAEM și care a fost bine primit de critica literară. Ea continuă într-un fel saga familiei Hedrea, accentul narativ căzând de această dată pe viața tumultuoasă, dezbărată de orice poncife puritane a Siminei, nepoata angelicului și diabolicului personaj central al cărții "Semnul Fiarei". Prin acest nou roman, d-l Gheorghe Jurcă dovedește că es­te stăpân pe tehnicile narative moderne, forța sa de ficțiune și de al­ternare a realului cu fantasticul fiind demne de apreciat, reven­di­cân­du-și în acest fel influența literaturii sud-americane. Cu cele două romane aflate pe masa de lucru, "Apocalipsa" și "Prin vânt și ploa­ie", autorul dorește să încheie un întreg ciclu românesc închinat tulburătorului spațiu uman și geografic care este Țara de Piatră.
În județul Alba
La fiecare trei zile naște... o mamă minoră!
•Statisticile mai arată că în fiecare zi se naște un co­pil într-o familie monoparentală!
     Potrivit datelor puse la dispoziția noastră de DSP Alba, de la în­ceputul anului 2005 și până în prezent, în județul Alba au născut 33 de mame minore: 8 de 18 ani, 16 de 17 ani, 4 de 16 ani, 4 de 15 ani și 1 de 14 ani. Deci, cam o dată la două-trei zile, vine pe lume un copil născut de o minoră. Tot de la începutul anului 2005, în județul nostru s-au născut 80 de copii în familii monoparentale. Deci, cam în fiecare zi vine pe lume un copil care are un singur părinte. Bine­înțeles, acesta statistici nu sunt în măsură să îngrijoreze structurile medicale, pentru că este un fenomen ce nu intră sub incidența actului medical în sine. (Decât, eventual, în ceea ce privește indicii de performanță în activitatea de educație sexuală și contraceptivă.) Există, însă, o altă instituție care ar trebui să se îngrijoreze: Direcția generală de asistență socială și protecție a copilului (DGASPC) Alba. Cu toate acestea, la nivelul instituției respective nici măcar nu se cunosc datele cu privire la noii născuți din familiile monoparentale și la cei cu mame minore. Am adresat o întrebare în acest sens (în scris!) conducerii DGASPC, în urmă cu o lună de zile. Nu am primit răspuns nici azi. Se vede că preocupările "noului" director, dl. Sorin Chirilă, sunt cu totul altele decât cele legate de copilul în difi­cul­tate... (I.H.)
La Blaj, Cugir și Ocna Mureș
Noi oficii ale Prefecturii Alba
     Prefectul județului Alba, Cosmin Covaciu, a precizat că s-a primit avizul pentru înființarea celor trei Oficii Prefecturale pentru care au fost depuse cereri la Guvern încă din luna ianuarie a.c., în orașele Blaj, Cugir și Ocna Mureș. Oficiile vor funcționa în incintele primă­riilor după următorul program: la Blaj va fi deschis lunea și joia, la Cugir va funcționa lunea și miercurea iar la Ocna Mureș marțea și vinerea.
    Toate cele trei Oficii prefecturale vor fi deschise în zilele amintite între orele 8.00-16.00. De asemenea, programul de audiențe la se­diul Oficiului prefectural se desfășoară astfel: la Blaj, în ultima joi a fiecărei luni, la Cugir în ultima miercuri a fiecărei luni și la Ocna Mureș în ultima vineri a fiecărei luni.
    Nu s-au stabilit încă persoanele care vor ocupa funcțiile de di­rectori ai acestor oficii, care deocamdată vor fi coordonate de con­silieri delegați din partea Prefecturii Alba.
    Menționăm că singurul Oficiu Prefectural care funcționează în județul Alba este cel de la Câmpeni iar scopul înființării a încă trei este o captare cât mai bună a problemelor cu care se confruntă lo­cuitorii județului, precum și scutirea acestora de a mai face drumuri costisitoare până în capitala de județ. (I.P.)
Un necunoscut în locul vicepremierului Adrian Videanu
     Gheorghe Seculici a fost nominalizat de Biroul Permanent Na­țional al PD pentru funcția de viceprim-ministru coordonator al acti­vităților economice, în locul lui Adriean Videanu, desemnat drept can­didat la funcția de primar general al Capitalei. Nominalizarea lui Gheorghe Seculici pentru postul de vicepremier a fost anunțată de Adriean Videanu, imediat dupa ce acesta și-a depus demisia la ca­binetul premierului. Pentru mulți români, Seculici este un necu­nos­cut. "Gheorghe Seculici este un om cu mare experiență în admi­nistrația publică locală, fiind aproape zece ani consilier local și ju­dețean. În prezent este președintele Consiliului Județean Arad. Ur­mea­ză ca premierul să ia act de această propunere și să facă dili­gențele necesare pentru învestire", a spus Videanu.(F.R.)
Actele la control!
     Poliția municipiului Alba Iulia, în colaborare cu reprezentanți ai Primăriei Alba Iulia, a organizat, în 17 martie, între orele 6.00-10.00, o acțiune ce a vizat respectarea prevederilor Legii 105/1996- starea civilă. S-au efectuat controale în căminele de nefamiliști de pe stra­da Cloșca și în blocul G2 de pe Arnsberg. Au fost legitimate 65 de persoane, dintre care 7 s-au ales cu amenzi, iar două au fost con­du­se la sediul poliției pentru clarificarea situației privind starea civilă. (L.I.)
Bunuri furate găsite la fier vechi
     Constantin Furdui, în vârstă de 24 de ani, cu antecedente pe­nale, din Câlnic, ce locuiește fără forme legale în Petrești, a fost iden­tificat ca autor al furtului comis în perioada ianuarie-martie din locuința numitului Ștefan Nicolae, din Petrești. Tânărul a sustras mai multe scule și dispozitive de tâmplărie în valoare de 20 de mi­lioane de lei. O parte din bunurile furate au fost găsite la un centru de colectare din Petrești și predate părții păgubite. Constantin Fur­dui este cercetat pentru comiterea infracțiunii de furt calificat. (L.I.)
Elevă lovită de o Dacie
     Joi, 17 martie, în jurul orei 9.30, pe strada Moților din Alba Iulia a avut loc un accident rutier. Bianca B. (17 ani), elevă în clasa a IX-a la un colegiu din Aiud, s-a angajat în traversarea străzii prin loc ne­marcat și fără să se asigure. Tânăra a fost surprinsă și accidentată de autoturismul marca Dacia 1310, condus regulamentar de Nicolae Ignat (63 de ani), din Sebeș. Victima a fost transportată la spital pen­tru acordarea îngrijirilor medicale necesare. În urma impactului eleva a suferit o fractură de bazin, fiind internată la Spitalul județean Alba. În cauză, poliția continuă cercetările. (L.I.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.