Editorial
Durerile schimbării puterii
     Partidul stat - PSD și-a impus din 2000 încoace clientela po­li­tică în toate structurile și funcțiile importante de la nivel central, ju­dețean sau local, mutilând democrația și schimbând ori destituind - după un plan diabolic, cu legea în mână, fără remușcări, oamenii ve­chii guvernări CDR-iste. "Locomotiva Băsescu" a propulsat Ali­an­sța D.A. din poziția de perdant al alegerilor generale, în cea de ti­mo­nier, alături de UDMR și PUR. Coaliția a format guvernul și a înce­put traducerea în practică a proiectelor și programelor propuse și etalate în campania electorală.
    Normal și logic, moral și legic, promovarea și transpunerea în prac­tică a politicii și dezideratelor guvernului Tăriceanu - unele de imperioasă necesitate - nu se poate face cu oameni selectați, promovați, școliți și tributari ideologic, partinic, impuși de defunctul guvern și de camarila județeană, pentru care legalitatea a fost un moft, abuzurile o obișnuință și răzbunarea o obsesie stalinistă. Prin­cipial vorbind, toți care au cochetat cu PSD-ul, care au fost impuși clar pe linie de partid, trebuie să plece. Criteriul "cine nu e cu noi e împotriva noastră" a funcționat - se știe - perfect. Acum la ora și în spiritul adevărului se impune schimbarea. Și atunci când murea un papă se schimbau - să ne reamintim - cardinalii. Să fim noi oare mai catolici?
    Asistăm din păcate la un adevărat târg al împărțirii funcțiilor de conducere la toate instituțiile județene, cu întreg arsenalul jocurilor de culise, care sperăm, vor fi ocupate de cei care le merită. Peri­colul se poate naște atunci când se mimează schimbări doar de dragul schimbării și se afirmă că unii dintre cei vizați nu ar fi fost "agenți politici" ai PSD. Oare pentru cine or fi făcut aceștia - se știu ei - la vedere campanie politică PSD-ului la referendum ori la ale­gerile generale? Cui au plătit cotizație și cui au dat socoteală? Tot ce naște din pisică, șoareci mănâncă! Totul se poate dovedi, depin­de cine și cum judecă, de pe ce poziții, care sunt interesele, cât de concrete sunt principiile care animă coaliția și dacă se vrea cu ade­vărat să se facă reformă în județul și țara aceasta.
    Fără o schimbare în vorbe și fapte a tot ceea ce a ținut de vechile structuri neo-cripto-comuniste, fără promovarea oamenilor integri mo­ral, competenți și profesioniști ai Alianței, vom asista - din pă­cate - la regruparea învinșilor, care își ling rănile bucurându-se că le rămân pe ici pe colo unii reprezentanți - tot atâția informatori de partid, jucători duplicitari, care vor slăbi din interior pârghiile de ma­nifestare în teritoriu a coaliției, trădând și schimbând la momentul oportun barca. Menținerea în funcții de conducere a reprezentanților PSD la nivel județean - oricare ar fi aceștia - se poate traduce prin lipsa de fermitate în punerea în practică a actualului Program de guvernare, etalarea propriilor slăbiciuni - doctrinare și umane - ale par­tidelor aliate, obsesia algoritmului dezbinând, iar încrederea oar­bă în unii cameleoni și traseiști politici cu însemnul triplului trandafir în gând derutând, evidențiind în ultimă instanță greșeli de strategie și tactică politică - subiectivism și nehotărâre - ce vor costa mai târziu.
    Oricum vechile structuri încă funcționează, monitorizează deo­camdată tacit totul, greșelile vor apărea, urmând a fi contabilizate. Viața coaliției nu va fi roză, cei obișnuiți cu puterea nu vor ceda ușor.
Dan Dorin OVIDIU