Județul Alba sub furia apelor dezlănțuite
Zeci de hectare de teren, drumuri comunale și naționale au fost inundate * La Gâmbaș cetățenii sunt transportați cu un tractor cu remorcă * Trei sate sunt izolate

Așa cum au anticipat meteorologii, la sfârșitul săptămânii trecute, topirea bruscă a zăpezilor și ploile torențiale au dus la apariția unor inundații puternice. Potrivit informațiilor furnizate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență al județului Alba, pe raza localității Pianu de Sus a fost afectată o porțiune de drum prin surparea malului din direcția Strungari. Și drumul comunal Modolești-Drumul Geoagiului este rupt în mai multe locuri, fiind blocat accesul la satele Dealul Geogiului, Mărinești, Iliești. Pe DJ 107K, malul de susținere a platformei este rupt. Sunt afectate de asemenea unele podețe din zona satelor Cheile Întregălzii, Ivăniș și Ghioncani. În satul Modolești, din comuna Întregalde, este afectată o locuință. La Galda de Jos au fost acoperite de ape 15 ha culturi agricole și 20 ha ogoare, iar în satul Mesentea au fost inundate 10 ha teren agricol. Sub ape sunt și 20 ha de pășune la Cisteiul de Mureș și 5 ha teren arabil la Războieni. Pe partea dreaptă a DJ 107 M, între localitățile Aiud și Ciumbrud, a fost inundat un hectar de teren agricol. Tot în această zonă sunt inundate 20 hectare de teren agricol pe partea dreaptă a cursului Mureșului. Drumul comunal Aiud-Gâmbaș a fost și el inundat pe o distanță de 150 de metri, iar terenul agricol de pe partea stângă este acoperit de ape pe circa 4 ha. Trecerea persoanelor spre Gâmbaș se face cu un tractor cu remorcă. Debitele Arieșului și Ampoiului sunt în scădere, în timp ce pe Mureș au fost depășite cotele de atenție la Ocna Mureș (+63 de cm), Alba Iulia (+73 de cm) și Acmariu (+57 de cm). Prefectul județului Alba, Cosmin Covaciu, s-a deplasat pe teren în zonele afectate de inundații și a dispus primele măsuri. La Pianu au sosit, la chemarea prefectului, și reprezentanți ai DPL și SGA, însoțiți de vicepreședintele CJ Alba, Florin Mărginean. Imediat după ruperea drumului a început acțiunea de reparare a zonei afectate. Prefectul s-a deplasat apoi la Baia de Arieș, unde DN 75 a fost acoperit cu aluviuni în zona Lunca Arieșului pe o porțiune de 100 de metri. Situația a fost restabilită după câteva ore iar traficul auto se desfășoară normal. Deocamdată pagubele nu au fost evaluate, dar după primele estimări acestea sunt importante.
Ioana PITICARIU, Florin ROMAN
La întâlnirea de la Alba Iulia
Ministrul Monica Macovei a discutat cu magistrații din Ardeal problemele reformei în Justiție
Sâmbătă, în Sala Mihai Viteazul" a Palatului Administrativ Alba, a avut loc seminarul cu tema "Strategia de Reformă a Sistemului Judiciar și Planul de Acțiune pentru implementarea strategiei", la care au participat d-na Monica Macovei, ministrul Justiției, d-na Alexandrina Rădulescu, d-l Viorel Andreieș și d-l Iulian Gâlcă, membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, precum și magistrați din circumscripțiile Curților de Apel și Parchetelor Alba Iulia, Cluj, Oradea, Târgu Mureș și Timișoara. Dezbaterile au avut loc sub forma unor discuții libere cu privire la conținutul materialelor comunicate acestora de Consiliul Superior al Magistraturii. D-na Monica Macovei a subliniat cu această ocazie că se încearcă depășirea greutăților financiare, constând în nealocarea unor fonduri suficiente sistemului judiciar și, în acord cu participanții la seminar, a relevat importanța conjugării efortului magistraților pentru înfăptuirea reformei. A menționat că este necesară adoptarea strategiei propuse ca urmare a obligațiilor asumate de România în decembrie 2004 cu ocazia închiderii capitolului Justiție și Afaceri Interne". Doamna ministru a subliniat importanța reformării sistemului judiciar românesc: Organismele europene doresc confirmarea existenței unei justiții independente". În raport de obligațiile asumate de statul român se impune dovedirea faptului că repartizarea aleatorie a cauzelor este funcțională, că s-a realizat un audit independent în legătură cu starea actuală a justiției, că s-au adoptat noi strategii anticorupție și un plan de acțiune în acest sens și că a fost identificat un organism independent care să verifice implementarea strategiei; aceste obiective trebuie realizate până la 30.03.2005. S-a mai menționat că urmează o perioadă de monitorizare a justiției de către Consiliul Europei. Magistrații au apreciat că se impune reforma sistemului judiciar, dar și o mai mare eficiență a Consiliului Superior al Magistraturii în acest proces și că în acest moment problema credibilității justiției este acută. S-a mai discutat despre necesitatea modificării celor trei legi fundamentale ale sistemului judiciar: Legea nr. 303 din 2004 privind statutul magistraților, Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciară, Legea nr.317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, pentru a fi susținut procesul de reformă. Seminarul a făcut parte din seria de întruniri organizate de Ministerul Justiției cu sprijinul Consiliului Superior al Magistraturii iar din perspectiva participanților a reprezentat un dialog necesar unei societăți democratice, ne-a informat purtătorul de cuvânt al Curții de Apel Alba Iulia, judecătorul Cecilia Morariu.
Florin ROMAN