Actualitate
Județul Alba sub furia apelor dezlănțuite
•Zeci de hectare de teren, drumuri comunale și na­ționale au fost inundate * La Gâmbaș cetățenii sunt transportați cu un tractor cu remorcă * Trei sate sunt izolate
     inundațiiAșa cum au anticipat meteorologii, la sfârșitul săptămânii tre­cute, topirea bruscă a zăpezilor și ploile torențiale au dus la a­pa­riția unor inundații puternice. Po­trivit informațiilor furnizate de In­spectoratul pentru Situații de Ur­gență al județului Alba, pe raza localității Pianu de Sus a fost a­fectată o porțiune de drum prin sur­parea malului din di­rec­ția Strun­gari. Și drumul co­mu­nal Modolești-Drumul Geoagiului este rupt în mai multe locuri, fiind blocat accesul la satele Dealul Geogiului, Mărinești, Iliești. Pe DJ 107K, malul de susținere a platformei este rupt. Sunt afectate de asemenea unele podețe din zona satelor Cheile Întregălzii, Ivăniș și Ghioncani. În satul Modolești, din comuna Întregalde, este afectată o locuință. La Galda de Jos au fost acoperite de ape 15 ha culturi agricole și 20 ha ogoare, iar în satul Mesentea au fost inundate 10 ha teren agricol. Sub ape sunt și 20 ha de pășune la Cisteiul de Mureș și 5 ha teren arabil la Războieni. Pe partea dreaptă a DJ 107 M, între localitățile Aiud și Ciumbrud, a fost inundat un hectar de teren agricol. Tot în această zonă sunt inundate 20 hectare de teren agricol pe partea dreaptă a cursului Mureșului. Drumul comunal Aiud-Gâmbaș a fost și el inundat pe o distanță de 150 de metri, iar terenul agricol de pe partea stângă este acoperit de ape pe circa 4 ha. Trecerea persoanelor spre Gâmbaș se face cu un tractor cu re­morcă. Debitele Arieșului și Ampoiului sunt în scădere, în timp ce pe Mureș au fost depășite cotele de atenție la Ocna Mureș (+63 de cm), Alba Iulia (+73 de cm) și Acmariu (+57 de cm). Prefectul ju­dețului Alba, Cosmin Covaciu, s-a deplasat pe teren în zonele afec­tate de inundații și a dispus primele măsuri. La Pianu au sosit, la chemarea prefectului, și reprezentanți ai DPL și SGA, însoțiți de vicepreședintele CJ Alba, Florin Mărginean. Imediat după ruperea drumului a început acțiunea de reparare a zonei afectate. Prefectul s-a deplasat apoi la Baia de Arieș, unde DN 75 a fost acoperit cu aluviuni în zona Lunca Arieșului pe o porțiune de 100 de metri. Si­tu­ația a fost restabilită după câteva ore iar traficul auto se desfășoară normal. Deocamdată pagubele nu au fost evaluate, dar după primele estimări acestea sunt importante.
Ioana PITICARIU, Florin ROMAN

La întâlnirea de la Alba Iulia
Ministrul Monica Macovei a discutat cu magistrații din Ardeal problemele reformei în Justiție
     Sâmbătă, în Sala „Mihai Viteazul" a Palatului Administrativ Alba, a avut loc seminarul cu tema "Strategia de Reformă a Sistemului Ju­diciar și Planul de Acțiune pentru implementarea strategiei", la care au participat d-na Monica Macovei, ministrul Justiției, d-na Ale­xan­drina Rădulescu, d-l Viorel Andreieș și d-l Iulian Gâlcă, membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, precum și magistrați din cir­cumscripțiile Curților de Apel și Parchetelor Alba Iulia, Cluj, Oradea, Târgu Mureș și Timișoara. Dezbaterile au avut loc sub forma unor dis­cuții libere cu privire la conținutul materialelor comunicate aces­tora de Consiliul Superior al Magistraturii. D-na Monica Macovei a subliniat cu această ocazie că se încearcă depășirea greutăților fi­nanciare, constând în nealocarea unor fonduri suficiente sistemului judiciar și, în acord cu participanții la seminar, a relevat importanța conjugării efortului magistraților pentru înfăptuirea reformei. A men­ționat că este necesară adoptarea strategiei propuse ca urmare a obligațiilor asumate de România în decembrie 2004 cu ocazia în­chiderii capitolului „Justiție și Afaceri Interne". Doamna ministru a sub­liniat importanța reformării sistemului judiciar românesc: „Orga­nismele europene doresc confirmarea existenței unei justiții inde­pendente". În raport de obligațiile asumate de statul român se im­pune dovedirea faptului că repartizarea aleatorie a cauzelor este func­țională, că s-a realizat un audit independent în legătură cu sta­rea actuală a justiției, că s-au adoptat noi strategii anticorupție și un plan de acțiune în acest sens și că a fost identificat un organism in­dependent care să verifice implementarea strategiei; aceste obi­ec­tive trebuie realizate până la 30.03.2005. S-a mai menționat că ur­mează o perioadă de monitorizare a justiției de către Consiliul Eu­ropei. Magistrații au apreciat că se impune reforma sistemului ju­diciar, dar și o mai mare eficiență a Consiliului Superior al Ma­gis­traturii în acest proces și că în acest moment problema credibilității justiției este acută. S-a mai discutat despre necesitatea modificării celor trei legi fundamentale ale sistemului judiciar: Legea nr. 303 din 2004 privind statutul magistraților, Legea nr.304/2004 privind orga­nizarea judi­ciară, Legea nr.317/2004 privind Consiliul Superior al Ma­gis­traturii, pentru a fi susținut procesul de reformă. Seminarul a făcut parte din seria de întruniri organizate de Ministerul Justiției cu spri­jinul Consiliului Superior al Magistraturii iar din perspectiva parti­ci­panților a reprezentat un dialog necesar unei societăți democratice, ne-a informat purtătorul de cuvânt al Curții de Apel Alba Iulia, ju­decătorul Cecilia Morariu.
Florin ROMAN

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.