Prima pagină Ediția din: 21.3.2005
Potrivit directorului Direcției Agricole Alba, Dorel Călian
De astăzi agricultorii județului își pot ridica bonurile valorice și motorina subvenționată
     Începând de astăzi bonurile valorice pentru cumpărarea de se­mințe, îngrășăminte chimice și pesticide vor ajunge și la producătorii agricoli din județul Alba, ne-a informat directorul Direcției Agricole, Dorel Călian. Au fost deja distribuite o serie din aceste bonuri cetă­țenilor din Șibot, Cugir, Săliște, Pian și Sebeș însă restul vor fi ridi­cate direct de la sediul Direcției Agricole. Domnul Călian a afirmat că au fost tipărite trei tipuri de bonuri personalizate, cu o valoare de 25.000 de lei, 500.000 de lei și un milion de lei, iar fermierii vor primi, astfel, a doua tranșă a sprijinului financiar pentru cultivarea te­renurilor, în valoare de 1,5 milioane lei pe hectar sub formă de bo­nuri, după ce în toamna anului trecut au intrat în posesia unei sume de un milion de lei pe hectar. Bonuri de 1,5 milioane se acordă și pentru culturile înființate în această primăvară. De precizat că aceste subvenții nu se acordă culturilor de porumb, orz și ovăz, decizie justificată de actualul guvern prin acordarea mai multor subvenții la carne.
    În acest an, agricultorii mai beneficiază și de o subvenție de 5.000 de lei pe litru pentru motorina folosită în campania agricolă. Deși se pare că au existat unele probleme sau neînțelegeri privind modul de achiziționare a motorinei subvenționate direct de la pompe, directorul Direcției Agricole, Dorel Călian, a dat asigurări că înce­pând de azi toți distribuitorii de carburanți din județ vor elibera mo­torină subvenționată agricultorilor. Modul în care poate fi achizi­țio­nată motorina subvenționată poate părea unul greoi întrucât parcurge mai multe etape: într-o primă fază agricultorii trebuie să întoc­meas­că o cerere pe care să o înainteze primarilor; aceștia o vor viza după ce constată că este conformă cu realitatea, adică cu necesitățile respectivului agricultor; de aici cererile vizate de primari vor fi trimise la Direcția Agricolă care, pe baza acestora, va elibera adeverințe pentru motorină subvenționată. Aceste adeverințe vor fi ridicate de fie­care agricultor în parte sau de persoane împuternicite de către a­ceștia. Pe baza acestora benzinăriile vor da motorină subvenționată și vor elibera facturi fie că e vorba de persoană fizică, fie juridică. Ulterior, benzinăriile vor centraliza aceste adeverințe pe care le vor depune la Direcția Agricolă pentru decontare. Trebuie precizat că pri­măriile distribuie adeverințele pentru motorină în trei etape - pentru înființarea, întreținerea și recoltarea culturilor. Valoarea motorinei sub­venționate va fi de 423.500 de lei/hectar. Tot potrivit d-lui Călian, județul Alba are nevoie pentru această campanie de primăvară de 1.500 tone de motorină.
Ioana PITICARIU

Directorul Spitalului Județean Alba și-a dat demisia
     Surse demne de încredere ne-au declarat că, la sfârșitul săptă­mânii trecute, Cristian Barbonța, directorul Spitalului Județean Alba, și-a înaintat demisia. El a ocupat această funcție din anul 2000. Cel mai probabil, de la 1 aprilie, în locul său va fi numit de către Consi­liul de Administrație, actualul viceprimar, pedistul Călin Potor. (I.P.)
S-a spânzurat în cămara concubinei
     Mirela Ghișa, din localitatea Ocna Mureș, și-a găsit, în 19 mar­tie, concubinul spânzurat. Întorcându-se de la serviciu femeia a gă­sit ușa de la locuință încuiată pe dinăuntru, a forțat-o și în cele din urmă a pătruns în casă. În cămara locuinței l-a găsit spânzurat pe Mircea Cotoară, în vârstă de 40 de ani, persoana cu care își împăr­țea viața. Bărbatul s-a spânzurat, din motive încă necunoscute, de scara de acces în podul imobilului. Cadavrul nu prezenta urme de violență și nu există suspiciuni în privința morții. Medicii legiști vor sta­bili în urma necropsiei cauza exactă a decesului, care cel mai probabil este asfixie mecanică prin spânzurare.(L.I.)
Tată "înțepat" cu un cuțit de fiu
     Sâmbătă, 19 martie, la ora 14.00, Maria Mureșan, asistentă me­di­cală la dispensarul din Ohaba, i-a anunțat pe polițiști că Nicolae Schiau, în vârstă de 68 de ani, localnic, s-a prezentat la locuința sa și i-a cerut să-l examineze. Acesta prezenta la omoplatul stâng o plagă prin înțepare cu un cuțit. În urma verificărilor polițiștii au stabilit că între bărbat și fiul său Nicolae Schiau (25 de ani), ce locuiau îm­preună, a avut loc o ceartă, cel din urmă înțepându-și tatăl cu un cu­țit de bucătărie. Victima a fost internată la Spitalul municipal Sebeș. În cauză, poliția continuă cercetările. (L.I.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.