Editorial
Adevărul la puterea a doua
     Într-o etapă zbuciumată a existenței sale, confratele bucureș­tean "Adevărul" merită o revenire neignorând gândurile toate care s-au rostit de către unii și alții. Dorința de a îndepărta un echivoc îi silește pe cei care se află în miezul problemei, al cotidianului, să reformuleze mereu "aprecieri", cu nesfârșite șiruri de epitete și con­tinuă să trezească tentația descifrării lor. Neîndoios, la unul dintre cele mai cunoscute ziare de anvergură națională s-a creat o celulă de criză căreia patronatul, încă nedefinitivat în instanță ca des­cen­dent al lui Dumitru Tinu, vrea să-i pună capăt în maniera caracte­ristică a stăpânului. Ana Maria Tinu urmărește debarcarea celor pa­tru nume sonore: Popescu, Chireac, Ursu și Munteanu. Cel care ie­se primul la atac nu este nimeni altul decât Cristian Tudor Po­pes­cu, într-un editorial fulminant, cu dezvăluiri șocante la adresa "guz­ganului rozaliu" care conduce din umbră ziarul, pesedistul Viorel Hrebenciuc. Pentru cititori - problema lor, a ziariștilor, care va avea în timp o rezolvare sau alta. Pentru presă - o lovitură de grație, o șifonare a imaginii "adevărului-adevărat". Cert este că după alte bul­versări în bucătăria unor ziare de tiraj, cele de la marca "Adevărul" vor reconfigura piața media. Poate chiar Cristian Tudor Popescu va fi cel care va marca primul prin intenția de a-și forma propria pu­bli­cație, așa cum se zvonește deja. Pe fondul zbuciumului gazetăresc apare ca un paradox apărarea venită tocmai din partea lui Sergiu An­don și a fiului ilegitim al lui D. Tinu, Andrei Iucinu. Firește, o apă­rare cu bătaie lungă, cu ținta precisă a posibilelor pierderi, în cazul exodului echipei manageriale, al celor care au fost coloana ver­te­brală a "Adevărului".
    Lăsându-i pe cei de la ziar să-și încheie socotelile, să zăbovim puțin asupra prefiguratelor reglementări ale relației dintre instituții și presă. Grupul de lucru pentru publicitatea de stat a avut recent o primă reuniune cu un subiect arhidezbătut: elaborarea unei legi dis­tincte pentru reglementarea publicității de stat. Găzduiți la Palatul Victoria, în prezența premierului Tăriceanu, participanții au solicitat acordarea cu transparență a publicității implicând obligații reciproce din partea statului și din partea media. Păreri, propuneri, dezbateri ca de obicei în asemenea momente. Rămâne de văzut cât de cu­rate vor fi tranzacțiile în grupurile mari de presă din București, pen­tru că acolo se învârt banii publici, acolo se fac inginerii financiare pre­cum cele taxate de primul ministru ca fiind între "legal și mafiot". În genul acesta de activitate, al publicității de stat, totul va fi bine cântărit, orânduit tot de stat. Libertatea presei rămâne așadar un deziderat care va fi atins undeva, cândva, încă nu se știe precis.
    Cu tot ce este firesc în grija pentru mass-media, nu scapă aten­ției nici afirmațiile procurorului general al României, Ilie Botoș, în­grijorat că "întreaga presă românească poate fi cumpărată cu 500 de milioane de dolari", apreciere izvorâtă din pretinsa răstălmăcire pe postul Antena 1 și în "România Liberă" a spuselor sale. În că­u­tarea adevărului, încă de negăsit de către procurorii domniei sale, pare să fie mai ușor să-ți reverși frustrările pe presă în chip de țap ispășitor. Pârâte asfel la Freedom House, "R.L." și Antena 1 apar ca segmente ale presei dependente de interese și conexiuni cu varii societăți, RAFO fiind exemplul concret citat de procurorul general. Abilitați în "urmăriri" procurorii ar fi devenit victimele campaniei me­diatice negative.
    Deocamdată, onor cititorilor li se promite sus și tare, de la tri­buna guvernării, așa cum lasă să se întrevadă actualele vânzoleli de la "Adevărul", ori altele care au trecut deja prin filtrul opiniei publice, o presă zburdalnică într-o haotică lume ce-și caută drumul spre democrația-etalon a vestului european. Tot acest tapaj pentru ceea ce se consideră libertate de expresie se regăsește în scrierile și zisele din presă, fără retușuri, fără cenzură, ca un fel de proiecții pentru imaginația celor care vor să știe adevărul, adevăr ce nu mai vrea să fie la puterea a doua, ci să-și ocupe locul primordial într-o societate sănătoasă, cu intenții benefice.
Mariana IONAȘ