Actualitate
Pentru Ministerul Educației și Cercetării, locul I nu este primul loc!
•Deși a obținut punctaj maxim și locul I la faza zonală a unui concurs, corul albaiulian "Augustin Bena" a fost descalificat de o jurizare... prin fax
     În cotidianul nostru a apărut recent o notiță prin care vă informam că Liceul de muzică și arte plastice din Alba Iulia, prin formația corală "Augustin Bena", a ocupat locul I la faza zonală a Con­cursu­lui național de muzică pentru formațiie instrumentale, corale și soliști vocali din învățământul preuniversitar. Concursul s-a desfășurat la Arad, în perioada 4-6 martie 2005, după un regulament potrivit căruia din fiecare zonă trebuia să se desemneze două formații câști­gă­toare. Juriul, compus din inspectori de specialitate din județele Zonei V- Timiș, din care fac parte județele Timiș, Alba, Arad, Hunedoara și Caraș Severin, a desemnat în urma deliberării trei formații câș­tigă­toare, printre care sa aflat și corul "Augustin Bena", al Liceului de muzică și arte plastice din Alba Iulia, dirijat de prof. Daniela Rus Fivi, care a obținut maximum de puncte: 100. Prin urmare, cele trei formații câștigătoare ar fi trebuit să se prezinte miercuri, 23 martie, la faza națională a concursului, organizată la Brăila.
    Dar, stupoare, tocmai când albaiulienii își făceau pregătirile, au fost anunțați (verbal) că ei nu se află printre câștigători. Aceasta, de­oarece s-a reconsiderat situația "potrivit regulamentului" care preve­dea doar doi câștigători, iar inspectorilor membri ai juriului li s-a cerut să "delibereze" încă o dată și să transmită noul rezultat... prin fax! Așa, pur și simplu, fără nici un element sau vreun nou indice de performanță. Pus în fața acestei probleme (ce subliniază încă o dată lipsa de organizare ce domnește în învățămânul românesc), direc­torul liceului albaiulian, dl. Stelian Feraru, a sesizat Ministerul Edu­cației și Cercetării, precizând: "Până la primirea rezultatului oficial al analizei dumneavoastră, privitor la această fază, noi ne considerăm formație calificată la Faza finală de la Brăila și am întreprins toate demersurile pentru a ne prezenta la acest concurs, încă din data de 7 martie 2005". Dânsul ne-a declarat că, fără un răspuns oficial, ar putea să apară tot felul de surprize: "Nu ni s-a comunicat până a­cum, decât verbal, că nu ne aflăm printre câștigători. Așadar, am pu­tea avea surpriza, dacă nu ne-am deplasa la Brăila, să fim desca­lificați prin neprezentare. Pe de altă parte, dacă mergem la Brăila, la faza finală a concursului, am putea să ne trezim că nu suntem acceptați în concurs, după ce am plătit costul deplasării cu auto­carul, în valoare de 26 de milioane de lei!" Și iată că la adresa oficială înaintată MEC încă din data de 12 martie a.c., până acum nu s-a primit încă nici un răspuns...
    Trist este faptul că, dincolo de această "descalificare din dezor­ganizare", se află dezamăgirea a 40 de copii componenți ai corului "Augustin Bena", care au muncit, au fost aplaudați pe scenă, au fost informați că sunt câștigători și au primit diplomele. Cine va pu­tea șterge vreodată din mintea și din sufletul lor înțelesul profund al acestei dure lecții de viață? Un înțeles care sună așa: "Chiar dacă ești mai bun decât alții, și ți se recunoaște acest lucru oficial, te poți trezi pe locul II fără drept de apel!"
Ioan HĂNȚULESCU

Recoltă bogată de pungi de plastic la Sântimbru
     De ceva vreme locuitorii comunei Sântimbru se confruntă cu o problemă a cărei rezolvare nu ține nici de ei, nici de bunăvoința pri­măriei din comună, ci de SC Salprest Alba SA. Mai exact, așa cum și fotografia o arată, câmpurile, dar și curțile și grădinile oamenilor s-au umplut de tot soiul de gunoaie - hârtii și pungi de plastic. Recolta este foarte bogată! Respectivele gunoaie au ajuns în Sântimbru de destul de departe, anume de la groapa de gunoi administrată a SC Salprest SA Alba, groapă situată în apropiere de Pârâul Iovului, la ieșirea din municipiul Alba Iulia spre Teiuș. Ele au fost purtate peste deal și mai departe de vântul puternic care a suflat în ultimele zile. Dincolo de aspectul dezolant pe care noile "ornamente" îl dezvăluie celor care circulă pe DN 1 între Alba Iulia și Teiuș, la loc de cinste se află și disconfortul locuitorilor din Sântimbru. Ironia face ca ei să plătească taxă la SC Salprest pentru ridicarea gunoiului din comu­nă, dar iată aceeași firmă le oferă gunoiul înapoi, însă pe gratis! Despre această problemă care apare ori de câte ori vântul bate mai cu putere, am mai scris și în urmă cu aproape un an. Atunci con­ducerea firmei ne-a promis că va lua măsurile necesare. N-a fost să fie!
Anca DINICĂ

Topită sau nu, zăpada provoacă mari necazuri
     * Inundații de proporții la Aiud și Tărtăria. Ca urmare a topirii zăpezilor, debitul Mureșului în zona municipiului Aiud a început să crească și a depășit cota de inundație de 390 cm. Pagubele pro­du­se pe teritoriul Aiudului, până la ora actuală, sunt inundarea terenu­lui agricol pe partea dreaptă a cursului Mureșului, pe o suprafață de 25 ha, în zona dintre Aiud și Ciumbrud pe DJ 107M, iar în zona po­dului pe partea dreaptă a fost inundat drumul comunal Aiud-Gîmbaș, ceea ce a dus la blocarea circulației.
    Primarul municipiului Aiud, Mihai Horațiu Josan, a urmărit situația îndeaproape și a prezentat-o Comisiei de Apărare Împotriva Dezas­trelor care a luat rapid câteva măsuri de apărare împotriva extinderii inundațiilor. Astfel, în prezent Primăria Aiud, prin Serviciul Public și S.C Ediltrans S.A., împreună cu S.C. Metalurgica S.A. și S.C. Pre­bet S.A. și Poliția Aiud acționează în vederea transportului persoa­nelor pe ruta Aiud-Gîmbaș. Circulația în zonele afectate este dirijată, iar pompierii sunt pregătiți în cazul în care va fi nevoie să fie eva­cuată populația din zonă.
    Potrivit informațiilor furnizate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență al județului Alba, ieri a mai fost raportată o pagubă de pro­porții: 110 hectare de teren din satul Tărtăria, comuna Săliștea (Cioa­ra) au fost inundate. (F.R.)
    * Două drumuri județene continuă să fie blocate. Directorul Direcției Tehnice din Consiliul Județean Alba, Dan Popescu, ne-a de­clarat că două drumuri județene continuă să fie blocate. Este vor­ba de DJ 108 Albac - Horea -Mătișești - limită cu jude­țul Cluj, unde stratul de zăpadă atinge pe alocuri peste doi metri și drumul jude­țean Gârda-Ghețarul Scărișoara. "La Horea lucrăm cu excavator și freză dar ne-am împotmolit din cauza zăpezii mari. La Gârda avem un utilaj de deszăpezire îngropat în zăpadă de a doua avalanșă, iar drumul este în continuare blocat", a spus Dan Popescu.(F.R.)
    *30 de gospodării din Tonea au rămas fără lumină. Vremea capricioasă a dat dureri de cap și celor de la SC Electrica SA, Sucursala de Distribuție Alba Iulia. După ce la sfârșitul săptămânii echipajele specializate au intervenit pentru realimentarea unor că­tune din Munții Apuseni, ieri au apărut probleme pe Valea Sebe­șului. La Tonea, în comuna Săsciori, două posturi de transformare au cedat din cauza erodării fundației unui stâlp de curent, din cauza creșterii nivelului apei. Purtătorul de cuvânt al SC Electrica SA, Su­cursala de Distribuție Alba Iulia, ing. Mihaela Buda, ne-a informat că se lucrează pentru realimentarea cu energie electrică a celor 30 de gospodării afectate.(F.R.)
Potrivit SGA Alba
Există în continuare pericol de inundații
     Directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Alba, Traian Ma­tiș, a declarat că potrivit prognozei pentru următoarele zile, debitele apelor din județ sunt în scădere cu excepția Mureșului. Mureșul a atins ieri vârful de viitură la Alba Iulia iar la Ocna Mureș a depășit cota de atenție. Al doilea vârf s-a produs la Ocna Mureș ieri după-masă și la Alba Iulia este așteptat azi, în jurul amiezii. Potrivit d-lui Matiș această liniștire a apelor a fost influențată și de răcirea vremii însă pericolul producerii inundațiilor nu s-a risipit întrucât de joi se prognozează o nouă încălzire a vremii și, implicit, topirea zăpezilor. "În acest caz ar fi unele probleme în zona Arieșenilor unde echi­va­lentul în apă a zăpezii de acolo este de 250 l/mp", a mai precizat dl. Matiș. (I.P.)
În sfârșit instalat oficial!
     Acest titlu s-ar potrivi ori de câte ori ne referim la instalarea câte unui "deconcentrat". Că lucrurile merg greoi din vina nu știm cui, că propunerile au fost trimise la București din timp dar că numirile pen­tru funcțiile de directori ale serviciilor deconcentrate întârzie nejus­tificat, sunt lucruri știute. După ce vă anunțam că directorul Casei de Pensii Alba, Dan Petcu, și-a lăsat locul liber, a fost propus pentru o­cu­parea lui dl. Ioan Mihăilă. A mai trecut ceva timp și din postura de propus acesta a trecut în cea de numit și, în sfârșit, în cea de in­stalat oficial. "Minunea" s-a întâmplat în cursul zilei de ieri. După ce toată lumea se aștepta ca actuala putere să-și instaleze în grabă oamenii pentru a se putea apuca de treabă așa cum a promis, a­cum poate fi considerat un adevărat eveniment instalarea unui nou director. Acest proces greoi de numiri care nu se mai știe când a început și în nici un caz când se va termina ne face să ne întrebăm dacă nu cumva actuala putere este nehotărâtă și neîncrezătoare în propriii oameni. (I.P.)
Buget pentru Direcția de evidență a persoanelor Alba
     Prefectul județului Alba ne-a informat că azi se va afla la Bu­cu­rești pentru a prelua bugetul pentru viitorea Direcție publică comu­nitară de evidență a persoanelor Alba. Acesta urmează să funcțio­neze în fostul sediu BNR Alba din centrul orașului care este în pro­ces de transformare în vederea primirii direcției amintite. Cu ceva timp în urmă prefectul de Alba, Cosmin Covaciu, își exprima spe­ranța că locuitorii județului vor avea acte eliberate de noul serviciu până la sfârșitul acestei luni. Cum au rămas mai puțin de 10 zile aș­teptăm cu interes! (I.P.)
Protocolul coaliției - amânat din nou!
     Surse din cadrul coaliției, aflată la putere la nivel județean, ne-au declarat că protocolul de funcționare al acestei formațiuni nu a fost semnat deșii liderii PD, PNL și PUR s-au întâlnit la sfârșitul acestei săptămâni. Singurii care și-au dat acordul pentru încheierea proto­colului sunt reprezentanții PD. Se pare că amânarea se datorează PNL-ului care nu a acceptat un amendament potrivit căruia aleșii PUR, care au trecut la acest partid după alegerile generale, sunt obli­gați să revină la "matcă". Semnarea protocolului s-a amânat pen­tru săptămâna viitoare.(F.R.)
Intoxicați cu monoxid de carbon
     Doi bărbați din Zlatna au ajuns la sfârșitul săptămânii trecute la Spitalul județean de Urgență, după ce s-au intoxicat cu monoxid de carbon. Petru C., de 32 de ani, a fost transportat cu o ambulanță la spital, deoarece i s-a făcut rău în timp ce săpa o fântână. El a fost supus oxigenării, nefiind necesară spitalizarea lui. În schimb, Can­din C., de 56 de ani, a refuzat internarea, probabil pe fondul stării în care se afla, adică cherchelit.(R.G.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.