Prima pagină Ediția din: 22.3.2005
22 martie - Ziua Mondială a Apei
     apă murdarăAstăzi se sărbătorește Ziua Mondială a Apei. Tema acestui an este "Apa pentru viață" o temă ce va fi menținută și pe perioada deceniului 2005-2015. Și anga­ja­ții Sistemul de Gospodărire a Apei Alba, împreună cu directo­rul Traian Matiș, vor sărbători în­să sub auspiciile capriciilor vre­mii care au scos apele din mat­că și în județul nostru.
    Este probabil un bun prilej pentru ca autoritățile județene să se sesizeze cu privire la faptul că județul Alba se confruntă cu o situație precară în ceea ce privește alimentarea cu apă a populației, în spe­cial a celei de la sate, astfel încât nici nu poate fi vorba de o ali­men­tare centralizată. De asemenea în județul nostru calitatea apei epu­rate lasă de dorit. Asta, în condițiile în care, cum spuneam, apa cu­rentă este un lux pentru o mare parte a populației județului care, din păcate participă din plin la poluarea râurilor și văilor devenite ladă de gunoi. O mentalitate ce trebuie depășită prin educație și bun simț.(I.P.)
Bătălie mare pentru șefie în organizațiile PSD din Alba
     În afara aprigei dispute pentru șefia PSD Alba și eșaloanele ime­diat inferioare, ne referim la organizațiile locale, au parte de aceleași tensiuni interne. Potrivit informațiilor noastre din interiorul partidului, pe acest palier, cea mai vânată funcție pare a fi de departe cea de președinte al PSD Alba Iulia, conferința municipală a acestei filiale urmând să se defășoare pe data de 9 aprilie. Neoficial, am aflat că ar exista până în prezent nu mai puțin de 3 candidați care aspiră la conducerea organizației și anume Doina Emilia Harda, Cornel Suciu și Radu Soare. O altă dispută interesantă se anunță și la Sebeș, un­de actualul președinte, Romi Dragosin se va duela cu profesorul Gheorghe Dimitriu. Competiții pe muchie de cuțit se mai prevăd la Aiud (Liviu Rusu cu Eugen Popa) și Câmpeni (Ioan V. Sicoe cu Gheorghe Drăgoi). Cele mai liniștite organizații din acest punct de vedere, par a fi cele de la Cugir, Abrud, Teiuș și Baia de Arieș unde Constantin Predescu, Sorin Vătăjelu, Gheorghe Lazea și Silviu Mâr­zan par a nu avea nici un fel de probleme în obținerea mandatelor de președinte.
    Ca și o informație de ultimă oră, Flaviu Predescu, actualul preșe­dinte interimar al TSD Alba, intenționează să candideze la funcția de vicepreședinte al PSD Alba.
Răzvan JURCĂ

"Drumul Iancului" revine în atenția Consiliului Județean Alba
     În cursul zilei de ieri, președintele CJ Alba, Ion Dumitrel, însoțit de directorul Direcției Tehnice a CJ Alba, Dan Popescu și de pre­ședintele Comisiei pentru cultură, culte, învățământ, turism și sport a CJ Alba, Nicolae Furdui Iancu s-au deplasat la Deva pentru a se întâlni cu președintele CJ Hunedoara, Ioan Moloț. Această întâlnire a avut drept drept scop inițierea unui parteneriat între cele două județe, în vederea accesării fondurilor europene pentru revitalizarea drumului judetean DJ 762, cunoscut și ca "Drumul Iancului". Acesta face le­gătura între drumul național DN 75 (în dreptul barajului Mihoiești) și județul Hunedoara, iar revitalizarea sa, dincolo de aspectele privind ușurarea accesului din zona Munților Apuseni către județul vecin, este de natură să aducă un nou obiectiv turistic pe harta județului Alba. Un astfel de parteneriat a fost deja inițiat cu județul Mureș, a­vând ca obiect revitalizarea drumului județean DJ 107 Blaj-Jidvei-Târ­naveni. CJ Alba și CJ Mureș, partenere în acest proiect, au realizat documentația necesară accesării programului PHARE 2004-2006, componenta Infrastructură mare. Cererea de finanțare a fost depusă în termen legal la ADR VII Centru și în prezent ea este analizată în vederea acordării fondurilor solicitate.(F.R.)
Week-end negru pe fondul asteniei de primăvară
     * S-a spânzurat de pătuțul copilului. Gheorghe Buș, un tânăr din satul Mătișești, comuna Horea, s-a spânzurat duminică seara în propria locuință. Poliția a fost sesizată de soția acestuia, Anca Buș, care l-a găsit pe tânăr spânzurat cu cureaua pantalonilor de pătuțul celui mai mic dintre cei 3 copii. La fața locului s-au deplasat polițiștii din comună și dr. Georgeta Enculescu din cadrul Dispensarului U­man Horea, delegată de Laboratorul de Medicină Legală Alba, care au stabilit că decesul a survenit ca urmare a asfixiei mecanice prin strangulare. În urma cercetărilor a rezultat faptul că Gheorghe Buș nu avea loc de muncă și se afla în evidențele medicale cu afecțiuni psihice, fiind internat de mai multe ori în unitățile sanitare de profil din Alba Iulia și Baia de Arieș pentru a se trata de bolile de care su­ferea. Pe data de 25 mai, el ar fi împlinit vârsta de 29 de ani.(R.G.)
    * Spulberat de tren. Un bărbat a cărui identitate nu a putut fi inițial stabilită a decedat duminică, 20 martie, în urma unui accident feroviar produs pe timp de noapte între haltele CFR Blandiana și Tărtăria. Potrivit poliției TF, necunoscutul a fost lovit mortal de trenul accelerat 1942, care circulă pe relația Timișoara Nord-Sighetu Mar­mației. În urma investigațiilor, polițiștii au stabilit că nu există sus­piciuni cu privire la cauza decesului, bărbatul fiind practic spulberat de tren, iar rămășițele trupești au fost transportate la morga Spi­talului județean de Urgență. În cele din urmă, polițiștii au reușit să identifice victima, cu ajutorul aparținătorilor. Este vorba de Gavril Bai­doc, de 54 de ani, care plecase de mai mult timp de acasă.(R.G.)
    * Un autoturism și un autobuz au luat foc. La Alba Iulia, un autobuz și un autoturism au luat foc zilele trecute, din cauza unui scurt circuit la instalația electrică a mașinilor, a declarat purtătorul de cuvânt al pompierilor militari, cpt. Silviu Dogar. În jurul orei 23.20, un conducător auto aflat în trafic pe str. T. Vladimirescu a observat fumul care se degaja de la mijlocul de transport în comun, făcându-i șoferului semn cu farurile să oprească. După ce călătorii aflați în au­tobuz au fost evacuați, incendiul a fost stins, intervenția pompierilor militari nemaifiind necesară. Pagubele: un cablu de 2 metri lungime ars. Celălalt incendiu a avut loc pe str. Barbu Lăutaru, când un au­toturism Dacia 1310 a luat foc tot din cauza unui scurt circuit. Pe lângă instalația electrică, focul a cuprins vopseaua capotei, valoarea totală a pagubelor fiind de ordinul milioanelor de lei. Nici în acest caz, pompierii militari nu au mai trebuit să intervină.(R.G.)
    * A căzut de la etajul IV. Teodor Ș., în vârstă de 74 de ani, din Alba Iulia, a scăpat ca prin minune cu viață, după ce a căzut sâm­bătă în gol de la etajul al patrulea al blocului în care locuia. Căderea s-a produs în împrejurări neprecizate și a fost atenuată de un ob­stacol, se pare un grilaj, astfel că victima a supraviețuit impactului. Bătrânul a fost transportat imediat la Spitalul județean Alba, fiind preluat de personalul de gardă de la "Urgențe". Surse medicale au declarat că pacientul, care era băut, a suferit leziuni grave la cap, mâini și picioare, fiind diagnosticat cu fractură a ambelor oase ale gambei drepte și fractură humerus stâng. El a fost internat la secția ortopedie-ATI, pentru a beneficia de asistență sanitară de specia­li­tate.(R.G.)
Am intrat în primăvară
     De ieri am intrat în primăvara astronomică, iar zilele devin mai lungi decât nopțile. Ziua de 21 martie marchează începutul echi­nocțiului de primăvară, când debutează un nou an astronomic și zo­di­acal. De acum înainte, ziua începe să crească, până ce va atinge durata maximă la solstițiul de vară, care va avea loc pe 21 iunie.(F.R.)
La Alba Iulia
Alba Construct 2005
     Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Alba organizează ex­poziția cu materiale de construcții, instalații și obiecte sanitare, ter­mo­pane, centrale termice, amenajări interioare ALBA CONSTRUCT 2005. Expoziția va avea loc în perioada 25-28 martie 2005 la Pavi­lionul Expozițional de lângă Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia. (A.C.)
Expoziție
     Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia găzduiește începând de mâine expoziția "Fierul și artefactele sale". Organizată de Secția de arheologie a muzeului albaiulian, expoziția prezintă obiecte din patri­moniul muzeului care nu fac parte din expoziția permanentă, dar care merită atenția publicului. Vernisajul expoziției va avea loc mâi­ne, 23 martie, ora 12.00 în spațiul expozițional de la parterul mu­zeului. (A.D.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.