Editorial
Prietenie nemțească
     După ce a parcurs destul de rapid axa preferată - Londra - Wa­shington, cu o escală la Moscova, președintele României, Traian Bă­sescu, a ținut neapărat să ia cât mai repede pulsul "inimii Eu­ropei", aflându-se timp de două zile într-o vizită oficială în Germania, la invitația omologului său german, Horst Koehler. Vizita era im­perios necesară mai ales că, imediat după ce a fost ales preșe­dinte, Traian Băsescu a insistat pe axa București - Londra - Wa­shington, cu gândul mai mult la securitatea țării noastre sub um­brela NATO, uitând pe moment că la fel de importantă este și axa Berlin - Paris în ceea ce privește principalul obiectiv al nostru în a­cest moment - integrarea în Uniunea Europeană. Ceva emoții în le­gătură cu aceasta l-au cuprins pe președintele nostru chiar în timp ce se afla în vizită în SUA, când, în direct, imediat după întâlnirea cu președintele Bush din Biroul Oval, declara că "vizita la Berlin mi se pare mult mai dificilă".
    Iată că a ajuns și la Berlin, iar după primele întâlniri și discuții pe ca­re le-a avut cu președintele Horst Koehler și cu cancelarul federal Gerhard Schroeder, președintele nostru s-a arătat mult mai relaxat și chiar foarte optimist. Luni seara, într-o emisiune în direct rea­lizată de jurnalistul Emil Hurezeanu pe postul de televiziune Deu­tsche Welle, Traian Băsescu a declarat între altele: "M-a surprins în mod plăcut atmosfera foarte destinsă. Pentru noi este extrem de important ca toți cei ce ne susțin fără rezerve în procesul de inte­grare să fie foarte bine informați. Obiectivul principal de a consolida sprijinul constant al Germaniei în procesul de aderare a fost atins".
    În discuțiile de peste o oră pe care le-a avut cu cancelarul Schro­e­der au fost abordate și ultimele trei capitole - concurența, Justiția și reforma administrației - care vor trebui duse la bun sfârșit pentru a ne putea integra în Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007. Întrebat fiind cum se împacă cele două orientări (axa București - Londra - Wa­shington cu integrarea în UE), președintele Băsescu a spus: "România își va respecta atât angajamentele de integrare în UE, cât și toate angajamentele bilaterale cu SUA și cu Marea Britanie. El s-a arătat destul de mulțumit și de faptul că subiectul lansat de dom­nia sa privind cooperarea și securitatea în zona Mării Negre prinde tot mai mult contur și în Europa de Vest, fiind deja o pro­blemă în studiu la Ministerul de Externe al Germaniei.
    Președintele a mai avut o serie de întâlniri cu președintele Came­rei Landurilor (Bundesrat), cu prim ministrul landului Brandemburg, Matthias Platzeck, cu președintele Camerei de Comerț și Industrie a Germaniei, Ludwig Georg Braun și cu președintele Comisiei pen­tru Afaceri Externe din Parlamentul European, Elmar Brock, repre­zentant al Uniunii Creștin-Democrate (CDU).
    Dincolo de aceste aspecte multiple ale vizitei, mai mult sau mai puțin protocolare, noi trebuie să reținem că Germania reprezintă pilonul principal al dezvoltării economice a Europei și că viitorul nostru în Uniunea Europeană aproape nu ar exista fără sprijinul său. În prezent, ea ocupă locul doi în cadrul schimburilor economice ale României, cu o cifră de afaceri ce depășește anual 6 miliarde de euro. Președintele Băsescu a declarat că "acum nu ne mai des­parte nimic de Europa. Istoricește, social, din punct de vedere al comunicațiilor suntem acolo". Domnia sa este convins că investitorii germani vor veni tot mai mulți în România, deoarece sunt tot mai atrași de piață. "Este suficient să le pui la dispoziție un petic de pământ că își vor construi ei fabricile. Le-am spus: Veniți repede în România că după 2007 va fi mult mai scump!". Oamenii de afaceri germani și-au manifestat interesul în a participa la privatizarea BCR, CEC și Electroputere Craiova.
    De la Berlin, președintele României își va continua periplul euro­pean, efectuând alte două vizite importante la Roma și la Paris.
Tinu MATEȘ