Prima pagină Ediția din: 23.3.2005
Vremea însămânțărilor de primăvară
•Prelungirea iernii a întârziat cu două săptămâni campania de însămânțări *Perioada optimă este de­cisivă pentru înființarea culturilor*Interviu cu ing. Dorel CĂLIAN, director executiv al D.A.D.R. Alba
     Călin- În numele cititorilor "Unirii" vă spun bun găsit, d-le director. Pentru început vă rog să ne spu­neți cu ce gânduri porniți la drum în noua funcție?
    - Eu nu sunt un intrus în Di­recția Agricolă a județului. Am venit tot din sistem. Timp de 33 de ani am lucrat numai în sis­temul agriculturii. Concret, în pro­ducție, cercetare, manage­ment. Am trecut prin toate fa­zele și etapele, acumulând o experiență valoroasă de care doresc să mă folosesc cu cele mai bune intenții. Mă știu bine cu ma­joritatea specialiștilor din Direcție, unde am mai ocupat postul de director adjunct timp de doi ani. Sunt buni profesioniști și cred că vom putea alcătui o echipă performantă. Am avut de asemenea relații de colaborare cu șefii exploatațiilor, societăților și fermelor a­gricole și sper ca împreună să valorificăm mai bine marea resursă pe care o avem - pământul.
    - Timpul se pare că nu mai are răbdare, d-le Călian. Deși calen­daristic primăvara a început, evoluția vremii nu ține deloc cu pro­ducătorul agricol. Diferențele de temperatură între noapte și zi sunt de 14 - 15 grade C. În aceste condiții cum veți aborda campania agricolă de primăvară?
    - Ne îngrijorează foarte mult evoluția nefavorabilă a vremii. Apre­ciez că față de media anilor anteriori lucrările agricole de primăvară vor debuta cu o întârziere de circa două săptămâni. Aceasta în­seamnă că nici vorbă nu mai poate fi de epoca întâi și altă eșa­lonare a lucrărilor. În epoca optimă practic se va suprapune un vo­lum extrem de mare de lucrări, una mai urgentă decât alta. În­târ­zierea ne obligă să lucrăm din zori și până-n noapte, inclusiv sâm­băta și duminica, pentru a putea recupera cât mai mult din în­târ­ziere. În mod sigur se va instala căldura și atunci se va produce o adevărată explozie vegetală. Deosebit de important este ca până atunci sămânța să fie încorporată în sol.
    Practic a trebuit să regândim și să reconsiderăm tot programul campaniei agricole de primăvară. La ordinea zilei urgența numărul unu este distribuirea cupoanelor agricole. Ne-am propus ca acțiunea să se încheie până la finele acestei săptămâni. Este un volum de muncă extrem de mare. A fost mobilizat tot personalul Direcției, specialiști de la Centrele Agricole din teritoriu. Până în 22 martie am primit 99% din cupoane. Adică 1,5 milioane cupoane în valoare de 63 de miliarde de lei. Marea dificultate constă în faptul că fiecare cupon trebuie semnat și ștampilat la Direcție. Primăriile vor înscrie pe fiecare cupon numele destinatarului, pentru a nu mai putea fi înstrăinate sau folosite în alte scopuri.
    - Cine sunt beneficiarii cupoanelor?
    - Proprietarii ce dețin până la 5 ha de teren arabil. Doresc să fac precizarea că valoarea integrală a unui cupon este de 1,5 milioane de lei. Cupoanele vor putea fi folosite numai pentru achiziționarea de îngrășăminte chimice și pesticide pentru culturile însămânțate toam­na trecută. Pentru culturile agricole înaființate în această primăvară cupoanele vor putea fi folosite în aprovizionarea de sămânță, îngră­șăminte chimice și pesticide, cu excepția semințelor de porumb, ovăzului și plantelor furajere. Motivul pentru care se face această restricție este că în bugetul pe acest an nu s-au prevăzut 14 mii de miliarde de lei ci numai 9 mii de miliarde. Ca urmare nu sunt acoperite 5 mii de miliarde de lei. Neacordarea subvențiilor pentru aceste culturi va putea să reglementeze piața, în sensul valorificării produselor la un preț mai bun. În condițiile respectării tehnologiei nu există riscul scăderii producției de porumb și plante furajere.
    - Ce urgențe mai figurează pe agenda de lucru a Direcției agri­cole?
    - Odată cu distribuirea cupoanelor se desfășoară o altă mare acțiune. Este vorba de eliberarea adeverințelor pentru subvenționarea fiecărui litru de motorină cu 5.000 de lei persoanelor fizice și juridice care execută lucrări mecanice pentru înființarea, întreținerea, re­col­tarea și eliberarea terenului de culturile de toamnă și a celor de pri­măvară. Potrivit programului întocmit avem nevoie de 3.500 tone de motorină. Noi sperăm ca decontarea motorinei consumate să se fa­că în timpul cel mai scurt, pentru ca producătorul agricol să bene­ficieze la timp de efectele subvențiilor. Este asigurată integral să­mân­ța pentru toate culturile ce se vor înființa în această primăvară. Tractoarele și celelalte utilaje au fost reparate și sunt pregătite să înceapă lucrul.
    - În finalul acestui interviu dacă mai aveți ceva de adăugat vă rog să o faceți.
    - Doresc să fac un apel călduros către toți producătorii agricoli ce beneficiază de subvenții sub formă de cupoane și adeverințe de mo­torină, să se prezinte de urgență la primăriile din teritoriu pentru în­tocmirea formelor legale și a intra la timp în posesia bonurilor va­lorice și a bonurilor pentru motorină.
A consemnat Sebastian TRUȚĂ

La Alba Iulia
Asistații social dorm la soare pe banii primăriei
     asistațiOdată cu venirea primăverii, beneficiarii de ajutoare sociale, care au "hibernat" toată iarna, au fost scoși la muncă. Pentru banii pri­miți ca ajutoare de la stat, ei au fost puși să muncească la igienizarea șanțurilor Cetății, tic­site de gunoaiele ce au apărut imediat după topirea zăpezii. Nu­mai că munca este pentru a­sis­tații sociali din imagine o cor­voadă, chiar dacă afară soarele zâmbea ieri prietenește și bătea un vânt primăvăratic. În loc să pună mâna să muncească, asistații, în special rromi, au preferat să se înșire pe lângă ziduri și să zacă, precum ceva care miroase urât în iarbă. Dacă tot nu au ustensile în dotare pentru curățenie, poate se găsește cineva să le ofere șezlonguri. Nu de alta, dar greu se mai fac banii în țara asta prin... (ne)muncă cinstită. (B.T.)
În județul Alba
Aproape 3000 de hectare de teren inundate
     În cursul zilei de ieri un comunicat de presă al Ministerului Me­diului și Gospodăririi Apelor ne indică un bilanț al pagubelor provo­cate de fenomenele hidrometeorologice din perioada 18-22 martie a.c. Comunicatul arată că în județul Alba au fost afectate de inun­dații 8 localități (din informațiile noastre sunt mai multe): Aiud, Teiuș, Ocna Mureș, Mirăslău, Săliște, Șona, Lunca Mureșului și Mihalț, ca urmare a revărsării apelor râurilor Mureș și Târnava Mică și pârâurilor Pianu și Geoagiu. La capitolul pagube au fost centralizate urmă­toa­rele date: 2.938 hectare de teren inundate, 250 de metri de drum județean și comunal, rețele electrice și o rețea de alimentare cu apă afectate. (F.R.)
Celebrul concern italian Pirelli vrea să investească în județul Alba
     Vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Florin Mărginean, s-a întâlnit cu un reprezentant al celebrului concern Pirelli, im­portant pro­du­cător european de anvelope. Deja italienii au ajuns la Con­stanța, unde au pus bazele unei fabrici de anvelope. În Alba, italienii doresc să construiască o fabrică de distrugere a anvelopelor uzate, care va produce energie electrică (consumată în județ), pulberi pen­tru mixturi asfaltice și cărămizi speciale. Acest proiect are deja finanțarea asigurată, se cifrată în jurul sumei de 10 milioane de Eu­ro. În plus, Pirelli are deja un teren de 7 hectare în zona municipiului Sebeș. Investiția italiană va asigura în prima fază circa 100 de noi locuri de muncă. Vicepreședintele CJ Alba, Florin Mărginean, ne-a de­clarat că italienii au prezentat și garanții referitoare la nepoluarea mediului, documente din care rezultă că emisiile poluante din at­mos­feră vor fi sub 50 la sută din limitele admise de Uniunea Eu­ropeană. CJ Alba a mai propus ca variante de locație Ocna Mureș, Să­liș­tea și Șibot. (F.R.)
Roșia Montană Gold Corporation emite acțiuni de 25 de milioane de dolari
•Interesul pentru investiție este în continuare ma­re
     Adrian Dascălu, directorul de relații publice al companiei Roșia Montană Gold Corporation SA, a declarat că Gabriel Resources "fir­ma mamă" care deține circa 70 la sută din acțiunile societății din Apuseni, va emite o nouă emisiune de acțiuni în valoare de circa 25 de milioane de dolari. Banii rezultați din această emisiune vor fi utilizați pentru cheltuielile curente necesare derulării proiectului de la Roșia Montană. Până în prezent, compania a investit peste 100 de milioane de dolari în proiectul din zona Munților Apuseni. În paralel, compania mixtă româno-canadiană continuă demersurile pentru ob­ținerea acordului de mediu. Memoriul tehnic a fost depus la Mi­nisterul Mediului, iar în toamna acestui an se așteaptă studiul de impact. Apoi va urma o periodă de consultare a opiniei publice, după care ministerul urmează să se pronunțe în legătură cu eliberarea sau nu a acordului de mediu. "Atragerea unei noi finanțări de 25 de milioane de dolari arată interesul în continuare crescut pentru acest proiect din partea investitorilor", a subliniat directorul de relații pu­blice, Adrian Dascălu.(F.R.)
La Blaj
Accident cu părăsirea locului faptei
     La secția de urgențe a Spitalului din Blaj a fost adusă luni seara o femeie care a fost victima unui accident de circulație. Victima, Lu­cia Lațiu, de 43 de ani, din Blaj, a ieșit la plimbare. În momentul în care femeia a traversat strada Avram Iancu a fost surprinsă și acci­dentată de un autoturism Dacia. Transportată la spital, a fost diag­nosticată cu traumatism cranio cerebral și plagă contuză frontală stânga, însă medicii spun că este în afara oricărui pericol. Șoferul care a produs accidentul a părăsit locul faptei. Poliția efectuează cer­cetări în acest caz. (F.R.)
Ocna Mureș, stațiune balneară
     Vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Florin Mărginean, ne-a declarat că instituția pe care o reprezintă a demarat procedura de declarare a orașului Ocna Mureș stațiune balneară. "Are avantajul de a avea acele băi sărate extraordinare din punct de vedere tera­peutic și este păcat să nu punem în valoare un asemenea potențial", a spus Florin Mărginean. Declararea orașului Ocna Mureș ca sta­țiune balneară ar fi un pas important spre dezvoltarea turismului, după ce CJ Alba a obținut acordul de principiu pentru declararea ca stațiuni turistice a localităților Arieșeni, Gârda, Albac, Rimetea și Șugag.(F.R.)
După mai multe chinuri
Casă de cultură la Zlatna
     Unul din mai vechile of-uri ale primarului din Zlatna, Silviu Pono­ran, și-a găsit rezolvarea. Primăria Zlatna și-a adjudecat licitația, or­ganizată de lichidator, pentru achiziționarea fostei cantine de la SC Ampelum Zlatna, contra sumei de 6,4 miliarde de lei. Banii au fost alocați de Guvernul României, iar primarul Ponoran a ținut să le mul­țu­mească premierului Tăriceanu și ministrului Apărării, Teodor Ata­nasiu, Prefecturii și CJ Alba, care l-au susținut în obținerea acestor fonduri. "Acum o să putem amenaja și noi o Casă de cultură, pe care zlătnenii și-o doresc de ani buni", a mai spus Ponoran. (F.R.)
Tinerii liberali și-au ales liderul
     În cursul după-amiezii de ieri a avut loc conferința municipală de alegeri a junilor liberali din organizația Alba Iulia. Noul președinte al TNL Alba Iulia este Marius Filimon, expert la ADR Centru, singurul candidat anunțat la această funcție. (F.R.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.