Editorial
Manele, manele
     Luni, între orele 17.45 și 18.59, manelistul Nicolae Guță și iubita lui Sorina au putut fi văzuți la Antena 1, în emisiunea "9595" făcută de dr. Cristian Andrei, care mai întâi i-a psihanalizat pe amorezi în cel mai pur stil dâmbovițean iar apoi s-a zbătut să-i împace cu aerul că împlinește cea mai puternică dorință a unei națiuni traumatizate de actul tragic al despărțirii celor doi. În același interval orar, surpriză: Guță și Sorina erau în direct la Teo, fapt ce a oferit un ascendent postului din Pache Protopopescu. Lezată, Antena 1 a ieșit la rampă cu un comunicat de mare subtilitate: "Dacă psihiatrul Andrei dădea sfaturi avizate cuplului aflat în impas, Teo i-a chemat pe cei doi mai degrabă pentru o bârfă mică. Cum "9595" este o emisiune înregistrată, Antena 1 a promovat intens, în week-end, ediția de luni cu cântărețul de manele. După cât se pare Teo este un telespectator fidel al Antenei 1 și, simțind că este în primejdie, a găsit de cuviință să-i invite tot pe Guță și Sorina... în direct.
    Lezat la rândul lui, PRO TV a lovit cu un contracomunicat dur, menit să spulbere insinuările concurenței: "În căutarea primelor vic­torii pe același slot orar, Antena 1 a ales o tactică violentă: atacă pe orice căi reușitele lui Teo, acuzând-o pe vedeta PRO TV că a ajuns să copieze tema emisiunii chiar de la "9595". Oficialii tele­viziunii din Băneasa pot afla pe această cale: Teo tratează în­tot­deauna în emisiunea sa teme de actualitate și evenimente inte­re­sante pentru public".
    Onoarea televiziunilor noastre puternic manelizate a fost salvată în aceeași seară și în cele următoare de presa scrisă care, prin "cutremurul de la Adevărul", a reușit să-i eclipseze nu doar pe ma­ne­liștii Guță și Sorina, ci întreaga lume a VIP-urilor cu damf de Dâm­bovița.
    Pe toate posturile de tele­viziune și-au făcut apariția C.T. Po­pes­cu, Bogdan Chireac, Adrian Ursu și Lelia Munteanu care au anunțat "moartea Adevărului". Cu toate că ziariștii demisionari l-au denunțat pe "guzganul" pesedist Viorel Hrebenciuc ca fiind autorul scu­fun­dării "crucișătorului presei românești", s-au găsit comentatori (Ion Cristoiu) și politicieni (Corneliu Vadim Tudor) care să pună în cârca actualilor guvernanți, în speță a lui Traian Băsescu, trista împre­ju­rare a dezmembrării unui ziar important, al cărui istoric postre­vo­luționar este parte integrantă a procesului democratizării și eman­cipării societății românești. Și s-a mai întâmplat un lucru curios: la fel ca în ianuarie 2003, când a murit Dumitru Tinu, acționarul ma­joritar și directorul ziarului "Adevărul", aproape toată lumea a ocolit delicatul subiect reprezentat de felul în care acest ziarist a reușit să cumpere 70 la sută din cotidianul "Adevărul" la un preț inaccesibil oricărui reprezentant al breslei care a trăit numai din munca lui atât pe vremea lui Ceaușescu, cât și în regimul Iliescu. Dar, despre morți numai de bine...
Maria Lucia MUNTEANU