Prima pagină Ediția din: 24.3.2005
Prof. Angela Băruță renunță la funcția de inspector școlar general adjunct al IȘJ Alba
     Prof. Angela Băruță, inspector general adjunct la Inspectoratul Șco­lar Județean Alba, a înaintat recent o adresă ministrului Edu­cației și Cercetării, Mircea Miclea, prin care solicită revenirea la ca­tedră, începând din data de 4 aprilie, în prima zi de școală după vacanța de primăvară a elevilor.
    D-na Băruță a răspuns de compartimentul curricular și inspecție școlară din anul 2001, când a fost numită în funcția de inspector școlar general adjunct la IȘJ Alba. Totodată, ea a deținut și funcția de purtător de cuvânt al IȘJ Alba, având o relație foarte bună cu reprezentanții presei. Dacă cererea sa va fi aprobată, prof. Angela Băruță va reveni la postul de titular rezervat din cadrul Grupului Șco­lar de Industrie Ușoară Alba Iulia, unde va preda istoria. Locul aces­teia la conducerea IȘJ Alba ar putea fi luat de prof. Rodica Arghiuș, actualmente director adjunct la Școala generală "Avram Iancu" din Alba Iulia.
    În schimb, prof. Dorin Sandea, inspector școlar general la IȘJ Al­ba, a declarat că valabilitatea contractului său managerial expiră abia în cursul lunii noiembrie a.c. Din acest motiv, el a spus că se va gândi dacă renunță sau nu la post în funcție de rezultatele controlului efectuat la IȘJ Alba, timp de o săptămână, de o comisie a MEdC. Rămâne de văzut dacă prof. Marian Muntean, celălalt in­spector general adjunct la IȘJ, care are post rezervat la catedra de geografie a Colegiului Național "Horea, Cloșca și Crișan" din Alba Iulia, va lua sau nu o decizie similară.
Robert GHERGU

Record polițienesc:
180 de amenzi în numai 3 ore!
     În ultima perioadă numărul evenimentelor rutiere cu consecințe grave a crescut. Astfel că, în conformitate cu prevederile programului prioritar al M.A.I.- "Trafic rutier mai sigur" - a fost organizată, marți, 22 martie, între orele 12.00-15.00, pe raza municipiului Alba Iulia, o acțiune cu efective mărite. Scopul urmărit a fost combaterea în­căl­cărilor regulamentului de circulație de către conducătorii auto care efectuează transport în regim de taxi sau care efectuează transport ilegal de persoane. În doar trei ore au fost aplicate 180 de sancțiuni contravenționale în valoare de aproximativ 107 milioane lei. Dintre acestea, 11 au fost pentru depășirea vitezei regulamentare, 14 pen­tru starea tehnică necorespunzătoare, 29 pentru nepurtarea centurii de siguranță, 27 pentru efectuarea de opriri neregulamentare, 8 pentru lipsa documentelor și 60 pentru alte abateri de la regulile de circulație. Nici pietonii nu au scăpat, 29 alegându-se cu amenzi. De asemenea, au fost sancționați 8 taximetriști și au fost ridicate 2 cer­tificate de înmatriculare. (L.I.)
A venit primăvara și s-au dezghețat numirile
Dr. Ion Munteanu a fost instalat la conducerea Direcției de Sănătate Publică a județului Alba
     MunteanuIeri, în jurul amiezii, în prezența prefectului de Alba, Cosmin Co­vaciu, a fost instalat oficial și di­rectorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Alba, dr. Ion Munteanu (PNL). Numele său a fost vehiculat încă de la început, el înlocuindu-l în funcție pe dr. Adrian Teodoru care a demi­si­o­nat în luna ianuarie. Dl. Muntea­nu are 60 de ani, este căsătorit și are doi copii. În prezent este medic primar MCF, specialist reumatolog la Spitalul Județean Alba. A absolvit Facultatea de medicină generală a IMF Cluj Napoca, după care a urmat mai multe specializări profesionale precum și cursuri de perfecționare în țară și străinătate. Din punctul de vedere al funcțiilor de conducere deținute, se desprinde cea de președinte al Casei de Asigurări de Sănătate Alba, în perioada aprilie 1999 - octombrie 2000. A intrat în viața publică încă din anul 1991 ca președinte al Alianței Civice Alba, transformată ulterior în Partidul Alianței Civice (PAC) în care a rămas până la fuziunea acestuia cu PNL-ul, în 1998.
    Până acum au fost instalați oficial în județul Alba doar 5 directori de servicii deconcentrate. (I.P.)
Majorarea impozitelor, amânată cu o lună
•Creșterea impozitelor pe câștigul de capital, a celui din dobânzi și a ce­lui din tranzacții imobiliare va intra în vigoare la 1 mai, nu la 1 aprilie *Mo­tivul: băncile și brokerii mai au nevoie de timp pentru a pregăti sistemele informatice *Majorarea accizelor ne va lovi însă de la 1 aprilie
     Majorarea impozitului pe câștigurile de pe piața de capital va fi amânată cu o lună, până la 1 mai, pentru ca instituțiile implicate să fie pregătite pentru aplicarea reglementărilor, a anunțat ministrul Fi­nanțelor Publice, Ionuț Popescu, după o intâlnire cu senatorii coa­liției guvernamentale. "Am considerat necesar că și băncile, atunci când vor calcula nivelul impozitelor la dobânzi, și societățile de bro­keraj, în cazul câștigurilor de pe piața de capital, au mare nevoie de timp pentru a-și pune la punct programele informatice. Ne-am gândit să introducem această măsură începând cu 1 mai, deci să aibă, practic, o lună și câteva zile la dispoziție", a declarat Ionuț Popescu. El a prezentat senatorilor principalele prevederi ale ordonanței de modificare a Codului Fiscal.
    Printre acestea se regăsește și majorarea, de la 1% la 10%, a impozitului pentru câștigurile obținute din vânzarea de acțiuni și proprietăți imobiliare, care vor intra în vigoare, cel mai probabil, de la 1 mai, și nu de la 1 aprilie, după cum fusese anunțat inițial.
    Potrivit ministrului Finanțelor, impozitul pe câștigurile de capital, impozitul pe dobânzi și impozitul pe tranzacțiile imobiliare vor fi ma­jorate la 16% la 1 ianuarie 2006. Ionuț Popescu a precizat însă că majorarea accizelor va fi aplicată de la 1 aprilie. (M.F.)
Concert de pian și orgă la Sebeș
     La Biserica Evanghelică din Sebeș va avea loc duminică, 27 martie a.c., de la ora 18.00, un concert de pian și orgă. Va concerta Walter Dolak, licențiat al Conservatorului din Munchen, laureat al mai multor concursuri internaționale. El este recomandat de premiul II obținut la Concursul Internațional de Orgă Linz, precum și de faptul că a fost elev al maestrului dirijor Sergiu Celibidache. În prezent predă muzica la Liceul de Muzică din Fussen. Evenimentul este organizat de Clubul "Rotaract Alba", în colaborare cu "Rotary Club Sebeș" și are ca scop donarea fondurilor colectate de la participanți pentru restaurarea orgii din Biserica Evanghelică Sebeș. Intrarea este liberă. (I.P.)
Vin miliardarii la concursul de golf
     Directorul Direcției Tehnice din Consiliul Județean Alba, Dan Po­pescu, ne-a anunțat că instituția pe care o reprezintă, în colaborare cu Clubul "Paul Tomița" va organiza la Pianu unul din cele mai im­portante concursuri de golf din România. CJ Alba va asigura partea logistică și financiară pentru această competiție, urmând ca detaliile tehnice să fie rezolvate de iubitorii acestui sport, de la Clubul de golf "Paul Tomița". Concursul va avea loc la sfârșitul lunii viitoare, fiind aș­teptate să participe o serie de personalități ale vieții politice, spor­tive și financiar-bancare.(F.R.)
Tel-verde la Primăria Blaj
     Cetățenii Blajului pot intra gratuit în legătură directă cu primăria pentru a-și rezolva problemele de competența administrației locale, după ce linia telefonică de tip tel-verde a fost pusă ieri în funcțiune, a anunțat secretarul municipiului, Sergiu Ștefănescu. Numărul de telefon este 0.800.800.320, mesajele cetățenilor fiind preluate de reprezentanții Primăriei Blaj, de luni până sâmbătă, respectiv de un robot, în afara orelor de program. El a arătat că nu vor fi luate în con­siderare sesizările anonime.(R.G.)
Hoț băgat la zdup
     Lucrătorii Biroului Investigații Criminale din cadrul Poliției muni­cipiului Aiud au reușit identificarea numitului Matei Horga în vârstă de 37 de ani, domiciliat în Câmpia Turzii, cu reședința în municipiul Aiud. Acesta poseda mandat de executare a pedepsei cu închi­soa­rea, emis de Tribunalul Cluj, pe o perioadă de 2 ani, pentru comi­terea infracțiunii de furt calificat. Bărbatul a fost predat sub escortă lucrătorilor Poliției municipiului Câmpia Turzii, urmând să fie încar­cerat în vederea executării pedepsei. (L.I.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.