Actualitate
Lupte grele în PSD Sebeș
•Astăzi are loc Conferința municipală a PSD care va desemna viitorul președinte al organizației *Ro­mi Dragosin, din tabăra lui Ioan Rus și Gheorghe Dumitriu, "omul" lui Mugurel Sârbu, sunt cei doi con­tracandidați cu șanse aproximativ egale
     Astăzi, de la ora 17.00, la Casa de Cultură din municipiul Sebeș, va avea loc una dintre cele mai importante conferințe de alegeri din cadrul PSD Alba, de rezultatul căreia va depinde, după cum opi­nează majoritatea membrilor acestui partid, ceea ce se va întâmpla și la Conferința județeană de la mijlocul lunii aprilie a.c. Pentru func­ția de președinte al PSD Sebeș se vor duela actualul șef, Romi Dra­gosin și Gheorghe Florian Dumitriu, un cunoscut profesor de mate­matică din localitate, actualmente director adjunct la Școala gene­rală nr. 3. După cum toată lumea deja cunoaște, este de fapt o luptă între "oamenii" lui Mugurel Sârbu și Ioan Rus, victoria unuia sau a altuia înlăcrimând o tabără și dând aripi celeilalte în perspectiva ob­ținerii conducerii supreme în PSD Alba. Cei 301 de delegați la con­ferință vor avea de ales între un personaj (Romi Dragosin) care con­duce această or­ga­nizație de peste 9 ani de zile, dar care în ultima perioadă a avut mult de suferit la capitolul imagine, presa locală și națională reflectând pe larg despre presupusele boli (tuberculoză, depresie psihică, etc) de care suferă acesta și "Gheorghe Dumitriu, o persoană tânără, capabilă să asigure un viitor acestei organizații rigide, ancorate în trecut cu actuala conducere", conform spuselor lui Mugurel Sârbu. Plecându-se de la această premisă, dar și de la noile principii lansate în PSD și anume că la conducerea orga­nizațiilor este nevoie de lideri total nepătați din punct de vedere al imaginii publice proprii, este de presupus că sebeșenii vor opta pen­tru schimbare. Totuși, potrivit surselor noastre din PSD Sebeș, lupta va fi una deosebit de strânsă, succesul putând depinde doar de câteva voturi în plus pentru unul dintre cei doi. Mai trebuie precizat că viitorul președinte va fi ales pe o perioadă de 2 ani.
    Dar iată care sunt și opiniile celor doi contracandidați, culese în exclusivitate pentru ziarul Unirea. Romi Dragosin: "Voi câștiga deta­șat alegerile, dacă votul va fi corect și transparent. Nu cred că se­beșenii vor vota un președinte născut în Moldova (nr - Gheorghe Dumitriu este originar din Pașcani). Eu am făcut foarte multe pentru această organizație, inclusiv când PSD se afla în opoziție și am adus foarte mulți membri spre deosebire de alții. Nu cred că scan­dalul mediatic în care am fost târât va afecta opțiunile de vot, în schimb imaginea mea personală a avut foarte mult de suferit de­oarece nu este absolut nimic adevărat. Acest lucru mi se trage de la întâlnirea avută recent la Alba Iulia cu Adrian Năstase, când i-am spus că nu sunt de acord ca în fruntea partidului să mai existe oameni bogați. Nici nu vreau să mă gândesc că aș putea pierde alegerile". Gheorghe Florian Dumitriu: "Sunt convins că voi câștiga pentru că actualii lideri nu mai pot să transmită nici un mesaj politic de viitor. Vrem o social - democrație modernă, europeană sau un partid cu vederi de extremă stânga. Vreau să elimin din PSD Sebeș minciuna și automulțumirea. Această organizație nu a avut niciodată 1000 - 1200 de membri după cum se laudă unii, iar rezultatele acesteia la alegerile locale din 2000 și 2004 au fost mult sub aș­teptări. Sebeșenii trebuie să înțeleagă că partidul nostru are nevoie de o democrație reală, competiție sănătoasă și comunicare totală, fiecare membru trebuind să participe activ la luarea deciziilor. Refe­ritor la originea mea, eu cred că am depășit de mult această mentalitate învechită de a vota numai domni pământeni. Oricum eu sunt de peste 20 de ani în Sebeș și am ajutat de nenumărate ori comunitatea locală, prin mâna mea au trecut generații de elevi care fac acum cinste acestui municipiu".
    *Ultimă oră: Ieri după - amiază a avut loc Conferința oră­șe­nească a PSD Baia de Arieș, Silviu Mârzan - primarul localității - obținând un nou mandat de președinte.
Răzvan JURCĂ

Ecouri internaționale ale Târgului de turism de la Albac
•O delegație a județului Alba a participat la Târgul Internațional de Turism "KARAT" de la Budapesta
     Târgul de Turism Rural "Munții Apuseni" desfășurat la Albac, s-a bucurat de vizita unei delegații din sectorul V al Budapestei, care a contractat peste 500 de locuri de cazare la Rimetea, pentru oaspeți din Ungaria. Ca răspuns la vizita maghiarilor, Consiliul Județean Al­ba a fost invitat să participe la Târgul Internațional de Turism "KA­RAT" de la Budapesta, care avut loc în perioada 17-20 martie. La acest eveniment a fost prezentă o delegație a județului Alba, formată din Gheorghe Hogman, consilier pe probleme de turism din partea Consiliului Județean Alba, Rudolf Veress, primarul comunei Rimetea și Emil Comșa, președintele filialei ANTREC Alba. Scopul par­ti­cipării la acest eveniment a fost crearea de noi contacte pe linie de turism, prezentarea ofertei turistice a județului Alba, dar si urmărirea modului în care a fost organizat acest eveniment. Pe parcursul celor patru zile, au avut loc întâlniri cu reprezentanți ai unor agenții de tu­rism din Ungaria, Ucraina, Slovenia, Slovacia, Germania, Italia, Fran­ța etc, au fost prezentate pliante din comunele Arieșeni, Gârda de Sus, Albac, Horea și Rimetea, precum și harta cu inventarul potențialului turistic și agroturistic din județul Alba, dar și posi­bi­litățile de agrement. Contactele stabilite cu domnul Zaven Simon, consilier cu probleme Est-Europene și doamna Judit Mago, consilier cu probleme de programe transfrontaliere, au scos în evidență noi posibilități de dezvoltare a relațiilor din domeniul turismului dintre România și Ungaria. S-a convenit împreună cu partea maghiară dezvoltarea unui parteneriat în ceea ce privește ediția de anul viitor a Târgului de Turism Rural din Albac, cu posibilitatea ca Primăria sectorului V din Budapesta să aiba un stand propriu, iar la ediția viitoare a Târgului din Budapesta, județul Alba să aibă o participare cu stand propriu.
Florin ROMAN

Ziua Mondială Anti-TBC
•Incidența cazurilor de tuberculoză scade semni­fi­cativ în județul Alba *Persoanele ocrotite la Așe­zământul Social Filantropia Ortodoxă din gara Alba Iulia vor primi informații despre "boala sărăciei"
     Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei va fi marcată astăzi și în județul Alba, a anunțat dr. Olimpia Candrea, șeful Ser­viciului de Promovare a Sănătății și Educație pentru Sănătate din cadrul DSP Alba. În colaborare cu voluntarii Crucii Roșii Alba, a spus ea, vor fi distribuite materiale despre TBC (500 pliante și 20 postere), iar persoanele ocrotite la Așezământul Social Filantropia Ortodoxă din Stația CFR Alba Iulia vor participa la sesiuni in­formative despre această gravă afecțiune infecto-contagioasă, denu­mită și "boala sărăciei", care afectează îndeosebi plămânii, dar și alte organe cum sunt rinichii. În cursul anului 2004 incidența globală a tuberculozei a scăzut semnificativ comparativ cu anul anterior, dar este în creștere ușoară față de anul 2002. În medie, aceasta s-a situat la 84,34 cazuri la 100.000 de locuitori, cu 25 de cazuri mai mică decât în 2003, dar cu 6 mai mare față de 2002. Cei mai mulți bolnavi de tuberculoză s-au înregistrat în mediul rural, unde incidența a fost de 102,05 cazuri/100.000 locuitori (76,91, în 2002; 113,33, în 2003). În schimb, în mediul urban au fost diagnosticați cu TBC 71,53 persoane/100.000 orășeni, față de 106,23 cazuri/100.000, în 2003, resectiv 79,16 cazuri/100.000, în 2002, când numărul bolnavilor a fost mai mare în mediul urban. Pe zone de spital, cei mai mulți suferinzi de TBC se află la Baia de Arieș (incidența - 112,08), Abrud (110,62) și Cugir (100,81). Iată cum stă însă situația și în celelate localități: Blaj-91,44, Câmpeni-84,59, Ocna Mureș-83,41, Alba Iulia-79,03, Sebeș-78,96, Zlatna-77,97 și Aiud-63,51.
Robert GHERGU

A fugit de la locul accidentului
     Polițiștii din Blaj au reușit identificarea autorului accidentului pro­dus în 21 martie, în municipiu, în persoana numitei Balasz Piroska în vârstă de 36 de ani, din Blaj. Respectiva a declarat că în seara zilei de 21 martie, în jurul orei 22.30, în timp ce se îndrepta spre casă la volanul autoturismului proprietate personală Dacia 1310, la intersecția străzii Avram Iancu cu strada Tudor Vladimirescu a acroșat-o pe Camelia Lucia Lațiu (43 de ani). În urma impactului victima a suferit traumatism cranio-cerebral și plagă contuză frontală stângă. Șoferița nu a oprit la locul accidentului, deoarece, spune ea, a fost speriată și... suferă de o boală incurabilă, fiind găsită de po­lițiști la domiciliu. Balasz Piroska este cercetată pentru comiterea infracțiunii de părăsire a locului accidentului. (L.I.)
Centru Comunitar la Cetatea de Baltă
     Astăzi, în comuna Cetatea de Baltă, va fi inaugurat Centrul Co­mu­nitar de Servicii Sociale. Pentru comunitatea locală evenimentul are o dublă semnificație deoarece este prima finanțare nerambu­r­sabilă în domeniul social atrasă în co­munitate, și totodată, este vorba de primul centru comunitar de servicii sociale deschis în co­mună. Acest proiect a fost inițiat de către Asociația Filantropia Orto­doxă de Alba Iulia și finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dez­voltare Internațională în cadrul programului Child Net. Scopul urmărit de inițiatori este cel de prevenire a abandonului de copii prin oferirea de sprijin femeii însărcinate cu risc de a-și abandona copiii, servicii de consiliere, sprijin material și asistență. (L.I.)
Cugirenii au un ziar al lor
     Astăzi va apărea la chioșcurile de ziare din Cugir primul număr al unui ziar local, editat de Consiliul Local și Primăria orașului Cugir. "Curierul de Cugir" este o publicație lunară care își propune adu­cerea în prim plan a unor informații privitoare la activitatea Consiliului Local (prin publicarea hotărârilor de interes cetățenesc ale acestuia), la proiectele și activitățile curente ale Primăriei, precum și la acti­vitățile și acțiunile celorlalte instituții publice (poliție, școli, spital etc.). "Ziarul se va distribui gratuit, în el putând să își găsească locul idei și fapte ale tuturor celor care au ceva de spus pentru orașul nostru", a precizat Mircea Simu, purtător de cuvânt al Primăriei Cugir. (I.P.)
Mai bine mai târziu...
     Cele peste 18.000 de volume comandate anul trecut de condu­cerile școlilor sătești incluse în Proiectul pentru Învățământ Rural (PIR) vor putea fi ridicate de la sediul IȘJ Alba abia în luna iunie. Anunțul a fost făcut de Luminița Oțoiu, responsabil din partea Unității județene de Management a PIR, din cadrul IȘJ Alba, după ce re­prezentanții mai multor școli s-au plâns că nu au primit nici acum cărțile respective, deși au trecut 8 luni de atunci. Este vorba de dicționare, enciclopedii și atlase din mai multe domenii, de la științe exacte, la literatură, istorie sau geografie, în valoare totală de a­proape 70.000 de dolari, fiecare din cele 122 de școli urmând să primească volume în valoare cuprinsă între 360 și 1.300 de dolari. Ea a explicat că întârzierea este cauzată de faptul că fiecare școală a comandat mai multor edituri titlurile dorite, fiind necesară centra­lizarea separată a comenzilor pe fiecare editură în parte. După ce vor fi tipărite, publicațiile vor ajunge în cursul lunii mai în depozitul IȘJ Alba, urmând să fie centralizate din nou pe fiecare școală în par­te, conform comenzilor inițiale.(R.G.)
Județul Alba la Euromitingul de la Bruxelles
     Județul Alba a avut cel puțin doi reprezentanți la Euromitingul de la Bruxelles organizat în 19 martie. Este vorba despre Gelu Luha, lider național al sindicaliștilor de la Sindicatul "Gaz-România" și Ma­rius Sepi, lider al "Sanitas" Alba, ambele sindicate fiind afiliate Con­fe­derației CNSLR-Frăția. La mitingul Confederației Europene a Sindi­catelor organizat la Bruxelles au participat aprox. 60.000 de sindi­caliști din Europa, dintre aceștia în jur de 1000 fiind din România. Sindicaliștii europeni au militat pentru locuri de muncă mai multe, mai curate, pentru abrogarea Directivei Bolkestein și asigurarea drep­turilor și libertății sindicatelor. Ei, ca și conaționalii noștri, luptă pentru un Cod al Muncii european. Potrivit d-lui Luha, sindicaliștii au fost foarte bine primiți la Bruxelles, asta probabil și din cauză că știu să protesteze mai europenește, adică mai civilizat, având un reper­toriu care exclude huiduielile, altfel spus puțin mai altfel decât obiș­nuiesc ai noștri. Probabil acesta este și motivul pentru care majori­tatea corespondenților care transmiteau de la fața locului aveau senzația unei atmosfere destinse și de sărbătoare. Poate că au în­vățat și ai noștri, cu această ocazie, că poți să-ți ceri drepturile și cu zâmbetul pe buze! (I.P.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.