Editorial
Măgarii din presă
     Fostul președinte al României, Ion Iliescu, este fără îndoială per­sonajul care a influențat cel mai mult politica românească a ultimilor 15 ani. A fost omul care i-a luat locul lui Ceaușescu în fruntea sta­tului, după evenimentele din decembrie 1989, a fost de două sau de trei ori președinte și acum se întoarce în fruntea PSD-ului, partidul pe care l-a format și l-a "nășit" chiar și când era președintele țării. Ion Iliescu a fost președintele "mineriadelor", acțiuni de stradă care au îngrozit o lume întreagă și care au dus România cu mulți ani în urmă. Dincolo de aspectul de "Bunicuță", poreclă pe care și-a a­tras-o tot din partea presei, Ion Iliescu rămâne un personaj politic controversat și... iritat. Declarațiile și apelativele adresate unor jur­naliști, care i-au pus întrebări incomode, au făcut valuri. Mai întâi, Ion Iliescu a șocat o țară întreagă, în urmă ce ceva ani, când în plin scandal mediatic "Iliescu - KGB", la Constanța s-a răstit la un zia­rist cu o etichetare care a rămas în mintea tuturor. "Măi animalule!", i-a spus președintele de atunci unui reporter, care a cutezat să-l supere. La vremea respectivă s-a făcut mult tam-tam pe acest subi­ect, iar ex-președintele a refuzat să-și ceară scuze, măcar pentru faptul că a jignit într-un mod grosolan un cetățean al României. Mulți au spus că "Bunicuța" a greșit și că va învăța din această greșeală. Din păcate, liderul PSD a recidivat, de această dată apelativele fo­lo­site la adresa unor gazetari fiind... "măgari din presă" sau "vi­pe­ră".
    Supărarea lui Ion Iliescu a plecat de la nemulțumirea față de u­nele interpretări ale presei în legătură cu audierea sa în dosarul Revoluției române. Președintele s-a arătat indignat de faptul că au apărut și comentarii în presă în care se amintește de posibilitatea ca, într-o viitoare etapă a procesului, Iliescu să treacă de la ca­li­tatea de martor la cea de inculpat. Despre audierea sa ca martor la Parchetul Militar, Ion Iliescu a declarat că a fost o întâlnire cor­dială cu procurorul Dan Voinea: "A fost o discuție foarte amicală, în care el a vorbit mai mult decât mine. Și chiar m-au interesat câteva chestiuni, și în special, toate împrejurările de la Târgoviște unde a fost executat cuplul Ceaușescu". După vizita lui Iliescu la Parchetul Militar presa a disecat implicarea în evenimentele din decembrie 1989 a fostului președinte. Supărat foc pe cei care fac acum "afir­ma­ții tendențioase" la adresa lui și care sunt beneficiarii Revoluției române, "în care unii și-au asumat niște răspunderi deosebite și ris­curi", Ion Iliescu i-a acuzat pe "măgarii din presă". Senatorul PSD și-a nuanțat însă în final declarațiile, subliniind că nu este vorba de "măgarii din presă", cum se exprimase anterior, ci de cei care gân­desc în felul acesta. "Sunt câțiva care și-au permis asemenea o­brăz­nicii. Că e mai mult decât obrăznicie, e ticăloșie această ches­tiune", a mai spus Ion Iliescu. Apoi a recidivat. A spus că-i pare rău ca a jignit... măgarii care sunt animale blânde și civilizate. Chiar a­șa, dom' președinte, nu mai suntem nici măcar măgari?
    Cât despre pasiunile lui Ion Iliescu pentru "animale", în special "măgari", suntem aproape convinși că ex-președintele o va face din nou de... oaie, atât timp cât se va trezi un ziarist "tâmpit" să pună întrebări sau să facă interpretări "tâmpite". Iar de aici și până la tri­miterea gazetarilor la grădina zoologică n-ar mai fi mare lucru, așa că "La Zoo' cu voi, măi animalelor!"
Florin ROMAN