Actualitate
Au venit americanii!
Fabrica de Armament din Cugir, "pețită" de Century International Arm Inc.
     CugirÎn cursul zilei de ieri, patronul firmei Century International Arm Inc. din Statele Unite ale Ame­ricii, Michael Sucher (foto stân­ga împreună cu Francisc Kud­ler), a negociat ore bune cu con­du­ce­rea Fabricii de Armament din Cu­gir, în prezența directorului fa­bricii, Francisc Kudler, a directo­rului general al Romtehnica, Mi­hai Nicușor și a reprezentanților comerciali ai Romarm, preluarea aceste uzine în care lucrează circa 1200 de oameni. Cele două părți colaborează excelent de ani buni, investitorul american fiind unul din principalii clienți ai fabricii "foc cu foc" din Cugir, care vinde pe piața americană, cu precădere, puști de vânătoare, pentru TIR și pentru alte activități sportive. Michael Sucher a declarat la sfârșitul negocierilor că prezența sa la Cugir este datorată interesului pentru privatizarea fabricii. Întrebat fiind dacă partea americană va prelua întreaga fabrică sau dacă va opta pentru o societate mixtă cu capital majoritar american, investitorul a spus că acest lucru se mai dis­cută. Cert este că americanii au bătut palma și probabil din toamna acestui an vor devenii "jupâni" ai afacerii. Dl. Michael Sucher s-a a­ră­tat încântat de modelul reușit de colaborare de la Star Transs­mision Cugir și a spus că americanii vor aduce atât bani, cât și uti­laje moderne. "Dl. Sucher a venit la Cugir și a făcut afaceri bune cu noi, iar acum au intenții de privatizare în ceea ce ne privește. Priva­tizarea este singura noastră șansă de lucra în continuare, iar oa­menii să poată câștiga bine. Deocamdată nu vă pot spune altceva, decât să confirm cele afirmate de investitorul american. Va fi un parteneriat avantajos pentru toată lumea", a spus dl. Francisc Kud­ler. Investitorul american a ținut să mulțumească d-lui Kudler și di­rectorului Romtehnica, Mihai Nicușor, pentru colaborarea deja exis­tentă dar și pentru cea viitoare.
Florin ROMAN

Stupefiant: Doi angajați ai DGFP Alba cer indicații politice despre rezultatele unui control
     Liderii Alianței Dreptate și Adevăr Alba, Alexandru Pereș și Ion Dumitrel și-au declarat în cadrul unei conferințe de presă aprobarea față de concluziile auditului realizat de Freedom House la cererea ministrului Justiției Monica Macovei. În acest context președintele CJ Alba, Ion Dumitrel, a exemplificat relele deprinderi ale angajaților instituțiilor de control care (pe lângă instanțe, PNA, CSM etc) au un rol important în lupta împotriva corupției. Recet președintele CJ Alba a cerut un audit la Parcul Industrial Cugir, instituție subordonată CJ Alba. Rezultatele auditului au fost de așa natură încât s-a cerut și un control al Direcției Generale a Finanțelor Publice Alba. Surpriza neplăcută a lui Dumitrel a fost când doi dintre angajații DGFP Alba au venit la dânsul și l-au întrebat cum anume dorește să fie rezul­tatul controlului: pozitiv sau negativ. Momentul de stupefacție odată depășit domnia sa le-a cerut un control corect. "Sunt indignat de a­ceastă întâmplare. Nu-i învinovățesc atât de mult pe cei doi, cât mai ales pe șefii lor de la care au învățat că verdictele se dau pe co­mandă politică. Vreau să spun acum public tuturor că acea vreme a trecut. Vreau să atrag atenția inclusiv colegilor noștri că asemenea practici nu sunt folositoare nimănui. Dacă procedăm la fel ca cei di­nainte înseamnă că suntem la fel de corupți, iar populația ne-a ales tocmai pe considerente contrarii." El a mai adăugat că a cerut con­troale la toate instituțiile subordonate CJ Alba și că deja două (Par­cul Industrial Cugir și Centrul județean al creației populare) au rezul­tate atât de proaste încât s-a cerut sprijinul DGFP Alba și al Poliției.
Anca DINICĂ

Directorul de la Parcul Industrial Cugir va fi schimbat
     În prima ședință a Consiliului Județean, consilierilor le va fi supus aprobării un proiect de hotărâre referitor la schimbarea directorului de la Parcul Industrial Cugir. Echipa de audit trimisă în control de CJ Alba a constatat existența unor neregului în activitatea managerială, motiv pentru care CJ Alba a propus schimbarea directorului Cornel Cornea, membru al PSD. Cel mai vehiculat nume pentru înlocuirea lui Cornea este liberalul Emil Muntean.(F.R.)
Cursă ca în filme
     Dispecerul unei societăți de taxi din municipiul Alba Iulia i-a a­nunțat pe polițiști că în noaptea de 18/19 martie, în timp ce taxi­metristul Valer Natea era coborât din autoturismul VW Passat, staționat pe strada Ardealului, un client aflat în mașină s-a urcat la volan și s-a îndreptat spre gară. La sediul poliției taximetristul a de­clarat cum s-a întâmplat totul. În stația de taxi de la Unirea, în noap­tea respectivă, la ora 2.00, în mașina sa s-au urcat două fete și doi tineri și i-au solicitat să îi ducă la o farmacie. În timp ce efectua cursa pasagerul din dreapta față a spart, din greșală, cu cotul, gea­mul portierei. Șoferul a oprit pe strada Ardealului, s-a dat jos și le-a spus că nu mai continuă cursa. Fetele împreună cu cel care spăr­sese geamul au coborât, rămânând în mașină doar unul dintre cli­enți. Acesta, auzind prin stație că urmează să vină la fața locului mai mulți taximetriști, dintr-un impuls de moment a urcat la volan și a demarat în trombă spre gară. În momentul plecării a acroșat un co­pac, avariind aripa dreapta față. În urma cercetărilor a fost iden­stificat autorul în persoana numitului George Bogdan (27 de ani), din Alba Iulia. Tânărul s-a oprit din cursa nebună abia în zona inter­sec­ției ce duce spre Oarda, abandonând autoturismul pe DN 1. Geor­ge Bogdan s-a ales cu dosar penal pentru comiterea infracțiunilor de furt calificat și părăsirea locului accidentului. Pe numele său a fost emis mandat de arestare preventivă pe o perioadă de 30 de zile, fiind "cazat" la sediul IPJ Alba. (L.I.)
Autoturism abandonat
     În timp ce efectuau acivități de patrulare pe DN 75, polițiștii din Baia de Arieș au găsit în Lunca Arieșului, în 24 martie, la ora 9.05, un autoturism abandonat. Se pare că autoturismul a fost furat din comuna Iara de persoane necunoscute. Mașina prezenta avarii la aripa dreapta față. Polițiștii din Turda, cei care răspund de zona de un­de a fost furat autoturismul, urmează să efectueze cercetări pen­tru stabilirea autorilor și modul în care a fost avariat autovehiculul. (L.I.)
Primăria Alba Iulia vrea să renunțe la fântâna arteziană-cadou
     Primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, a declarat că se gândește foarte serios să renunțe la cadoul pe care Ministerul Cul­turii și Cultelor vrea să-l facă municipiului sub forma unei fântâni arteziene. Ea urma să fie amplasată în parcul din cartierul Cetate. Fântâna este executată deja și plătită de MCC, dar amplasarea ei ar costa bugetul local circa 13 miliarde de lei. "Este o sumă foarte mare cu care am putea rezolva alte necesități ale orașului, cum ar fi, de exemplu, reabilitarea Bulevardului Transilvania. Sunt unii care ne vor lăuda, iar alții care ne vor critica. Iar în parcul din Cetate avem de­ja o fântână arteziană." Mircea Hava a adăugat că una dintre pri­mele lucrări pe care primăria le va demara este reabilitarea și func­ționalizarea fântânilor ar­teziene existente în municipiu, precum și lucrări de amenajare a parcărilor din centrul municipiului Alba Iulia și a pietonalului din zona Calea Moților între magazinul Unirea și Casa Armatei. (A.D.)
Gheorghe Chirilă, șef al Poliției comunitare Cugir
     În urma concursului desfășurat la începutul acestei săptămâni (în 22 martie a.c.) a fost angajat șeful Poliției comunitare Cugir, în persoana d-nului maior (r) Gheorghe Chirilă. În aceeași zi au depus jurământul toți cei 13 agenți ai Poliției comunitare. De la această da­tă noua structură funcționează și are ca principale atribuții: asigu­rarea ordinii și liniștii publice, asigurarea pazei obiectivelor și a bu­nurilor de interes public și privat, asigurarea supravegherii parcărilor auto, a unităților școlare, a zonelor comerciale și de agrement, a pi­e­țelor și a cimitirelor, constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiu­nilor contravenționale, conform legii, pentru încălcarea prevederilor le­gale referitoare la tulburarea ordinii și liniștii publice, curățenia lo­calităților, comerțul stradal, protecția mediului înconjurător, precum și pentru faptele care afectează climatul social. Pentru sesizări lo­cuitorii Cugirului se pot adresa la telefon 751001, interior 123. (I.P.)
Președintele Dumitrel merge după bani pentru drumuri
     În cursul zilei de luni, președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, însoțit de directorul Direcției Tehnice, Dan Popescu, se va întâlni la București, cu ministrul Transporturilor, Gheorghe Dobre. Sco­pul acestei întrevederi îl constituie încercarea autorităților jude­țene de a convinge ministerul să aloce noi fonduri pentru infra­struc­tura rutieră a județului. Cei doi conjudețeni mai au programată o întâlnire de lucru cu ministrul delegat Laszlo Borbely. Tot luni, CJ Alba va depune la Autoritatea Națională de Turism cele cinci pro­iecte pentru declararea ca stațiuni turistice a localităților Albac, Gâr­da, Arieșeni, Rimetea și Șugag, care au primit deja aviz favorabil.(F.R.)
Ofițeri și agenți de poliție avansați
     În 25 martie, mulți dintre membrii MAI au sărbătorit de două ori, deoarece pe lângă faptul că a fost Ziua Poliției Române respectivii au crescut în funcții. Acest lucru s-a întâmplat și în județul Alba, fi­ind avansați în grad profesional următor, înainte de termen un ofițer și doi agenți de po­liție, iar la termen 48 de ofițeri și 107 agenți de poliție. Pentru implicarea responsabilă în rezolvarea diferitelor pro­bleme Ioan-Ilie Ilea, președintele Consiliului Organizației Teritoriale Alba a Corpului Național al Polițiștilor a fost avansat de la gradul de subcomisar de poliție la cel de comisar, iar Ioan Blăjan din cadrul Serviciului Poliției Rutiere și Simion Zbucea de la Serviciul Cabinet au fost avansați de la gradul de agent șef de poliție la cel de agent șef principal. (L.I.)
Curățenie pe drumurile județene
     Directorul Direcției Tehnice a CJ Alba, Dan Popescu, ne-a de­clarat că instituția pe care o reprezintă va demara de săptămâna vii­toare, într-o primă fază, acțiunea de toaletizare a drumurilor jude­țene. "După această iarnă prelungită, majoritatea șanțurilor de scur­gere și podețele au fost colmatate, iar ca să ne apucăm de treabă la drumuri trebuie să facem mai întâi curățenie. Apoi va urma etapa a doua, de pietruire, plombare și asfaltare, iar săptămâna viitoare ne vom întâlni cu constructorii", a spus Dan Popescu. El a adăugat că CJ Alba trece și la semnalizarea corespunzătoare a drumurilor ru­tiere cu indicatoare și semnalizatoare rutiere, valoarea costurilor la acest capitol fiind de 1,5 miliarde de lei.(F.R.)
Un profesor american la Colegiul Militar Alba Iulia
     În perioada 21-25 martie, Colegiul Militar „Mihai Viteazul" din Al­ba Iulia găzduiește convocarea de pregătire metodică a personalului didactic din academiile categoriilor de forțe ale armatei, centrele de învățare a limbilor străine și școlile de aplicație ale armelor. Purtă­torul de cuvânt al unității albaiuliene, Daniela Filimon, a declarat că reuniunea este inclusă în Planul activităților Ministerului Apărării Na­ționale pe anul 2005, fiind organizată de către Direcția Management Resurse Umane. La activitate participă 24 de profesori care predau limbile străine, convocarea fiind coordonată de către profesorul ame­rican David Moore. Pornind de la premisa că militarul de carieră este un bun vorbitor al limbilor străine, programul convocării cuprinde discuții și dezbateri privind testele de evaluare, progres și perfor­man­ță, obiectivele fiecărui test, specificul evaluării celor 4 drepturi ling­vistice. Pe timpul șederii în județul Alba, participanții vor face și o scur­tă vizită la Mănăstirea Râmeț și vor asista la o seară arde­le­nească în compania formației de muzică popular㠄Crai Nou".
Robert GHERGU

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.