Prima pagină Ediția din: 26.3.2005
Marele învins - imaginea partidului
•Învingători la voturi: săracii și cinstiții cu certi­fi­cate
     Ședința de joi a organizației locale a PSD Sebeș nu s-a asemă­nat deloc cu un carnaval așa cum se anticipase cu multe zile îna­inte, poate și din pricina faptului că lucrurile au fost foarte clare încă de la început. Președintele în exercițiu și candidat pentru un nou man­dat a afișat o siguranță dezarmantă încă de la intrarea în sala Casei de Cultură a municipiului Sebeș, singurele sale emoții având ca obiect diferența cu care îl va învinge pe contracandidatul său, Gheorghe Dumitriu. Aceeași certitudine a rezultatului final se putea citi și pe fața lui Ioan Rus, susținătorul declarat al lui Romi Dragosin, mereu zâmbitoare, fără nici o "cută" de îndoială, de altfel viitorul candidat la președinția PSD Alba părăsind Sebeșul cu mult timp înaintea anunțării câștigătorului.
•Din comisia de numărare a voturilor a făcut parte și nevasta lui Dragosin!
     Practic, micul semn de întrebare sub care a stat Conferința s-a spulberat încă din start. În comisia de numărare a voturilor a fost propusă să facă parte și soția lui Romi Dragosin, lucru cu care pre­ședintele PSD Alba, Mugurel Sârbu, nu a fost de acord. "Nu este normal ca rudele sau nevestele contracandidaților să facă parte din această comisie", a spus acesta de la prezidiu. Propunerea sa a fost însă respinsă aproape în unanimitate, astfel că primul semnal - decisiv - în privința câștigătorului a fost clar și precis. Mai mult decât atât, înaintea începerii procedurii propriu -zise de votare, Romi Dra­gosin a anunțat, foarte voios, că sunt pregătite în foaierul Casei de Cultură sucuri, vin, plăcinte, etc, în cinstea victoriei. De altfel, fiecare intervenție a sa la microfon a stârnit ropote prelungite de aplauze, acesta folosind cuvinte simple, foarte comune, pe placul majorității. "Suntem în postul Paștelui, nu vreau să atac pe nimeni, știți că am fost întotdeauna alături de voi".
•"De Ziua Mondială a Tuberculozei, îi dorim d-lui Dragosin însănătoșire grabnică!"
     Primele două puncte de pe ordinea de zi - rezultatele alegerilor și raportul de activitate al organizației - au trecut aproape în ano­nimat. Atmosfera s-a mai încins în timpul luărilor de cuvânt, dina­intea alegerilor. Omul de afaceri Gheorghe Iviniș a fost cel mai ve­hement la adresa lui Dragosin. "Deși am fost tot timpul în ultimii ani aproape de această organizație, din toate punctele de vedere, dl Dragosin nu m-a agreat niciodată, ca de altfel pe nimeni mai înstărit. Și în urmă cu câteva zile, la un post local de radio, a afirmat că nu mai dorește oameni de afaceri în preajma lui. Păi atunci declar a­cum public că, dacă va câștiga tot el, toți oamenii de afaceri din PSD Sebeș se retrag din toate funcțiile deținute și poate unii chiar din partid. Oricum, de Ziua Mondială a Tuberculozei, îi doresc d-lui Dragosin însănătoșire grabnică!". Au mai luat cuvântul Mugurel Sâr­bu și Ioan Rus, fiecare încercând să-și pregătească terenul pentru marea confruntare din aprilie, și de asemenea vicepreședinții PSD Alba, Ioan Popa, Ioan Florea, deputatul Emil Cutean și d-na Ileana Ion. Profesorul Gheorghe Dumitriu a încercat și el pe ultima sută de metri să-și atragă adepți, dar în van, jocurile erau deja făcute.
•Romi Dragosin a obținut victoria cu peste 100 de voturi diferență!
     S-a trecut apoi la procedura propriu - zisă de votare a preșe­dintelui, a Consiliului municipal, precum și a delegaților PSD Sebeș la Conferința județeană, care vor fi în număr de 50. Cu mențiunea că, încă de la început, ședința a fost declarată statutară (din cei 312 de­legați desemnați, au fost prezenți 252) oamenii s-au prezentat în cabinele de vot amenajate în sală. Au fost consemnate și unele mici incidente, în sensul că unii ar fi votat de două ori sau că alții au venit mai târziu și au votat în locul altora prezenți la timp, dar fără nici o influență majoră. Rezultatul final a consfințit victoria clară a lui Romi Dragosin cu 173 de voturi pentru, Gheorghe Dumitriu având doar 71 de susținători (8 voturi au fost anulate). "Sunt emoționat, sunt fericit și le mulțumesc tuturor celor care au avut încredere în mine. Am de­monstrat că sunt om adevărat, degeaba a încercat presa să mă discrediteze. Nu cred că oamenii de afaceri vor părăsi partidul. Este adevărat, aceștia trebuie să stea mai în spate, să sprijine din um­bră, nu să se afle în structuri de conducere", a declarat la cald cel ce va conduce pentru încă 2 ani PSD Sebeș. Invinsul său, dl. Du­mitriu, a spus că se aștepta la un scor mai strâns și că va mai can­dida și în 2007. "Îl felicit pe dl. Dragosin și dacă va avea nevoie de mine îl voi sprijini. Noi nu am fost dușmani, am fost competitori".
    Romi Dragosin și echipa sa au sărbătorit victoria până noaptea târziu la un restaurant din Sebeș. Deși învingătorul ia tot, așa cum se spune cu orice ocazie, nu putem încheia fără a consemna o anu­mită opinie care a circulat în sală printre adversarii lui Dragosin și anume că alegerea sa bucură în primul rând celelalte partide politice din Sebeș, în sensul că actualul președinte pesedist nu este consi­derat un oponent de temut. Rămâne de văzut.
    Ultima oră: Ședința ar putea fi declarată nestatutară! Lucrurile la Sebeș ar putea lua o întorsătură neașteptată. Dacă se va respecta întrutotul statutul PSD, încă în vigoare, ședința de joi de la Sebeș ar putea fi declarată nestatutară. Care ar fi motivul: potrivit art. 30, alin 1, în cadrul conferințelor municipale se poate alege numai Consiliul municipal al PSD, care apoi la rândul său va desemna pre­ședintele, vicepreședinții, secretarul, trezorierul, ș.a. În schimb, la Sebeș, președintele s-a ales prin vot direct de către delegați, deoarece așa a hotărât Biroul Executiv al organizației în urmă cu o seară. Orice membru PSD știe însă că în afara statutului nu se poate lua nici o decizie. Cu toate acestea, președintele PSD Alba, Mugurel Sârbu și apropiații săi, inclusiv Gheorghe Dumitriu, nu erau deloc hotărâți dacă să conteste rezultatul ședinței, înclinând să lase lucrurile așa cum au fost hotărâte de delegați. Și apropo de delegați, se pare că dl. Mugurel Sârbu nu a obținut această calitate din partea orga­ni­zației PSD Sebeș, însă acest aspect nu are nici o importanță, actu­alul președinte al PSD Alba putând candida fără probleme pentru un nou mandat.
Răzvan JURCĂ

Demisii din PSD Sebeș
     În cursul zilei de ieri, la sediul firmei pe care o conduce, dl. Gheorghe Iviniș a organizat o conferință de presă în care a anunțat ferm că va pleca din PSD Sebeș, aspect pe care de altfel îl anun­țase public și în cadrul conferinței de alegeri a acestei organizații, în caz că Romi Dragosin va câștiga un nou mandat de președinte. Domnia - sa a mai precizat că va fi însoțit de alți 15 oameni de afaceri din Sebeș și că va rămâne consilier județean independent. La conferința de presă a mai participat și dl. Ioan Istrate - patronul SC Alpin Lux, care a spus că nu va pleca din partid, dar că pentru o perioadă de timp nu se va mai implica în activitatea organizației locale. Au mai fost de asemenea prezenți în fața presei, însă fără a exprima puncte de vedere, Ioan Marinaș, patron local, și Gheorghe Dumitriu, contracandidatul lui Romi Dragosin la președinția PSD Sebeș.(R.J.)
Alba Construct 2005 - o expoziție care vă ajută să construiți cu adevărat
     expoIeri, la Alba Iulia, s-a deschis expoziția cu materiale de con­strucție, instalații și obiecte sani­tare, termopane, centrale ter­mi­ce și amenajări interioare și ex­te­rioare "Alba Construct 2005", organizată de Camera de Co­merț, Industrie și Agricultură Al­ba. Expoziția, amenajată într-un pavilion expozițional modern (lân­gă Casa de Cultură a Sindi­ca­telor - Cetate), este o adevărată carte de vizită a celor mai reprezentative firme din județ (peste 50 la număr) și a unor reprezentanțe de prestigiu din străinătate, profilate pe materiale de investiții și construcții civile ori industriale, precum și de amenajări interioare și exterioare. La deschiderea expoziției au fost prezenți președintele Camerei de Comerț și Industrie Alba, Cor­nel Orzea, primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, preșe­dintele Consiliului Județean, Ion Dumitrel, vicepreședintele Dan Co­riolan Simedru, parlamentarii de Alba Alexandru Pereș și Nicolae Popa, oameni de afaceri. Expoziția este deschisă în perioada 25 martie - 28 martie a.c. Merită văzută pentru că vă ajută în toate fa­zele procesului de construcție! (A.C.)
La Valea Mănăstirii
Maria Ignat împlinește 100 de ani
     În cursul acestei zile, președintele Consiliului județean, Ion Du­mitrel, însoțit de subprefectul Negruț Clement, o va felicita personal cu ocazia zilei de naștere pe Maria Ignat din Valea Mănăstirii. Ziua este una specială pentru sărbătorită întrucât astăzi împlinește fru­moasa vârstă de 100 de ani. Pe lângă urările de sănătate, Maria Ignat va primi și un cadou din partea oficialităților care astăzi vor fi alături de ea pentru câteva momente. Cadoul contă într-un coș cu flori și suma de 5 milioane de lei. (F.R.)
În noaptea de sâmbătă spre duminică
Trecem la ora oficială de vară
     În noaptea de sâmbătă spre duminică, România trece la ora ofi­cială de vară, după venirea primăverii astronomice, ora 3,00 urmând să devină ora 4,00. Astfel, ceasurile vor fi date înainte cu o oră, diferența dintre ora oficială a României și GMT devenind de trei ore. Duminică va fi cea mai scurtă zi din an, avand numai 23 de ore. În acest an, ora oficială de vară se aplică de la 27 martie până la 30 oc­tombrie.(F.R.)
Demisie la Consiliul Județean Alba
     Consilierul județean PD, Petru Constantinescu, și-a înaintat demisia, în care afirmă că este vorba de o hotărâre personală. Di­rectorul Salprest Alba Iulia dorește ca prin această demisie să deli­miteze acțiunile societății pe care o conduce de calitatea de con­silier județean. Locul său în Consiliul Județean va fi luat de avocatul Marcel Simion, care va deveni în prima ședință, consilier județean din partea PD.(F.R.)
Piroman în acțiune
     Joi, în noaptea de 24/25 martie, în jurul orei 1.00, la depozitul de furaje aparținând lui Ioan Milaciu, din comuna Ighiu, satul Șard, a iz­bucnit un incendiu. Aici erau stocate 4 grămezi de coceni de po­rumb (400 Kg), 200 de baloți de paie de grâu și 1500 kg fân lucernă. La fața locului, pentru stingerea flăcărilor, s-au deplasat 2 auto­spe­ciale din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență "Unirea". Cauza probabilă a incendiului pare a fi o flacără situată în afara fâ­narului, existând posibilitatea ca focul să fi fost pus intenționat. Toa­te produsele depozitate au ars, fiind degradat și acoperișul fânarului, aproximativ 300 de metri pătrați. Pentru luarea urmei posibilului făp­taș, a piromanului, va fi folosit, de către polițiști, un câine de urmă. (L.I.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.