Editorial
Recesiune, criză, relansare...
     Traian Băsescu, mai marele peste toți românii, luând exemplul lui Emil Constantinescu, "ilustrul" său înaintaș în ale președinției ca­re după un succes istoric în fața Ungariei l-a scos pe Gică Hagi mai mult gol de sub duș pentru a trage câteva cadre telegenice, a punctat la rându-i rapid pozând lângă învingătorii din dubla cu Va­lencia. A simțit rebela-i meșă că prea curând nu i se va oferi o altă ocazie, mai ales că sâmbătă tricolorii ne-au arătat că deocamdată suntem prea departe de ceea ce s-a jucat pe stadioanele "Bă­trâ­nului continent". Abia atunci am simțit acuta nevoie de a mă afla în publicul comunitar, mai ales că România a pierdut orice contact cu sportul universal, cu țările care se bat să fie pe val, organizând ceva competiții care contează la imagine. Noi n-avem unde, n-avem cu cine, n-avem cu ce, dar mai ales refuzăm să fim gazde. De mult timp în lume consumația se plătește nemțește, iar noi ne-am învățat atât de bine cu statutul de invitați. Cum adică să primim pe cineva când ne-am născut să fim oaspeți, la masa altora? Ne prinde mult mai bine să organizăm în țară competiții la care se oferă doar pla­chete, insigne, diplome, buchete de flori și strângeri de mână tovă­rășești, ca apoi să dăm buzna dincolo, la Grand Prix-uri, unde se câș­tigă bine, iar apoi să ne țigănim prin tribunale că nu ne putem împărți agoniseala...
    E trist însă că nu de cei care rostogolesc mingea avem nevoie, de aceștia s-ar mai găsi pe ici pe colea, dar nimeni nu ridică măcar un deget pentru a schimba mentalitatea. Nimeni, începând chiar cu Băsescu nu vor face altceva decât fotografii lângă stafia palidă a unei glorii efemere. Mai sincer a fost colegul său de Alianță, pre­mierul Călin Popescu Tăriceanu, care a declarat cu curaj pe sticla televizoarelor că sportul nu face parte din lista primelor zece prio­rități ale cabinetului său, cum de altfel s-a întâmplat în istorie. Nu­mai că acest lucru nu trebuie să ne enerveze. Când vezi cohortele de pensionari care-și caută moartea compensată 90 la sută căl­cându-se în picioare pe la ușile farmaciilor mai că nu ne inte­re­sează că Mitică de la Ligă și Nașul de la FRF își plâng sărăcia din automobile de sute de mii de dolari.
    Chiar dacă nu dă tocmai bine la popularitate, îndepărtând elec­toratul din sălile de sport și de pe stadioane, fapt infirmat de ale­gerile de acum câteva luni, intervenția lui Tăriceanu, susținută și de locotenentul său de la Finanțe, nu reprezintă alteva decât o încer­care de a rupe lanțul ce leagă sportul de lumea tenebroasă a poli­ticului, anul 2004 reprezentând culmea din acest punct de vedere. Selecționerul Anghel Iordănescu a târât numele naționalei într-o campanie electorală, ce până la urmă nu i-a prea fost de folos. Steaua a participat la un miting de sprijinire a lui Sechelariu la Ba­cău, iar Dinamo și Rapid au făcut cunoștință cu maidanele din Ște­fănești, în același scop, strângerea de voturi pentru PSD. Și aces­tea nu sunt decât exemplele cele mai grăitoare ale cârdășiei poli­tico-sportive caracteristice spațiului dâmbovițean. Zmulgerea spor­tu­lui din ghearele politicienilor ar reprezenta cu adevărat un prim sem­nal de sănătate publică, corupția și corupții urmând să fie scoși din sfera fenomenului.
    O anecdotă celebră, desprinsă dintr-un fapt real se potrivește ca o mănușă pentru a concluziona cele afirmate mai sus. Acum mai bine de două decenii și jumătate SUA venea după o lungă perioadă în care s-a confruntat cu serioase probleme economice, inflația era în floare, iar șomajul creștea alarmant. În campania electorală, Ro­nald Reagan, aflat în luptă cu Jimmy Carter, locatarul de la Casa Albă s-a adresat americanilor spunându-le aceste cuvinte pline de tâlc: "Recesiune e când colegul tău își pierde slujba. Criză e atunci când chiar tu ești concediat. Iar relansarea economică se va pro­du­ce când Carter își va pierde locul de muncă!"
    Așa se întâmplă și cu sportul românesc: recesiunea a început de câteva decenii, criza este acum, iar relansarea va veni doar în mo­mentul în care actualii președinți (Mircea Sandu, Nicolae Vieru și alții ca ei) își vor pierde slujbele!
Dumitru HENEGAR