Curier județean
Mugurel Sârbu și Ioan Rus luptă pentru desem­na­rea delegaților partizani
Victoria normalității într-o conferință... cooperatistă
     Nici reprezentanții mass-media și nici membrii PSD din județul Alba nu s-ar fi gândit că, înaintea conferinței județene, adevărata bă­tălie politică avea să se desfășoare de fapt la Cugir. Vineri, 25 mar­tie, ora 16.30, Clubul Sindicatului Liber din Cugir era aproape plin: 250 de delegați, un număr important de invitați au venit să ia parte la Conferința organizației orășenești a PSD Cugir. Fostul președinte al PSD Alba, Ioan Rus a fost puternic implicat în tot ceea ce a urmat să se întâmple în cadrul conferinței. După principiul "dezbină și cu­ce­rește", avocatul l-a atras de partea sa pe fostul viceprimar Cornel Murg, pe care îl cunoștea încă din 1997, când Murg a trecut 90% din mem­bri PDSR la ApR, lăsând partidul fără sediu și logistică. În 2001 însă, Rus a fost cel care, după trei încercări, le-a impus mem­brilor PSD Cugir să-i reprimească pe Murg și colegii din ApR înapoi în partid. În modu-i caracteristic, Cornel Murg (președinte al coo­pe­rației Cugir) a profitat de o oarecare larghețe în acordarea delegațiilor a Biroului PSD Cugir și a invitat toți angajații coo­perației la confe­rință, de la croitorese la barmani, vânzători și femei de serviciu, lucru care nu ar fi constituit o problemă dacă aceste persoane și-ar fi plă­tit cotizația sau ar fi călcat măcar o dată pe la partid.
    Uluiți de ceea ce văd, oamenii de ordine de la intrare care asigu­rau buna desfășurare au întrebat persoanele în cauză din ce orga­ni­zație fac parte, răspunsul lor fiind elocvent: "din organizația domnului Murg".
    Conferința a fost una cât se poate de democratică, pentru cele 51 de locuri de delegați la Conferința județeană înscriindu-se 72 de persoane, iar pentru funcții în cadrul biroului numărul a fost aproape dublu. Președintele în exercițiu Constantin Predescu și fostul candi­dat de primar Cornel Murg și-au anunțat candidaturile pentru funcția de președinte. După ce Constantin Predescu a prezentat raportul de activitate, foarte multe per­soa­ne au dorit să ia cuvântul. Primul a fost Murg care a început cu o serie de acuze la adresa mai multor per­soane, printre care și tinerii din PSD Cugir, despre care a spus că nu l-au sprijinit în campanie, stârnind astfel rumoare în sală și chiar hohote de râs disprețuitoare. Un membru vechi strigându-i din sală cu putere: "Nu mai minți, măi!". Au urmat apoi o serie de per­soane care i-au reproșat lui Murg faptul că în 1997 a plecat la ApR lăsând organizația fără consilieri și bază logistică, iar în 2004 procedând la fel, PDS Cugir fiind scos din sediul care aparținea co­operației. Alte persoane i-au reproșat că din Vinerea nu a ajuns nici un om, amintindu-i că anul trecut a fost direct implicat în modi­fi­carea în ultimul moment a listelor (pentru Consiliul Local), fără să spună la nimeni. Foștii colegi din ApR și-au adus aminte și au spus că așa a procedat și la ApR în 2000, una discutau în ședință, alta apărea pe listă.
    Avocatul Ioan Rus a stârnit hohote de râs în sală atunci când a vorbit de democrație în partid, el fiind aspru sancționat în discursurile lui Radu Coclici, fostul viceprimar albaiulian (care i-a reproșat că a fost aruncat peste bord de către Rus în 2002 pentru că mergea la București, de unde a adus bani pentru blocurile ANL din Alba Iulia) și de discursul președintelui PSD Alba, Mugurel Sârbu, care pe un ton calm și întrebător a făcut un scurt istoric al "democrației" de par­tid din vremea lui Ioan Rus, când era un singur candidat și o lis­tă, iar dacă aveai o părere contrară treceai drept "omul negru care tre­buie exclus". Intervenția deputatului Sârbu fiind aplaudată la scenă deschisă.
    S-a discutat și despre situația uzinei din Cugir, foarte mulți oa­meni felicitându-l pe Cornel Dârjan, directorul general al SC UM Cu­gir, pentru eforturile pe care le-a făcut de a ține vie firma. Deputatul Emil Cutean a mulțumit cugirenilor pentru vot și i-a asigurat de spri­jin.
    În tot acest timp în sală și în holuri domnea o atmosferă de puci, Murg și echipa sa încurajând grupurile de muncitoare ale cooperației "să mai aibă răbdare că nu mai e mult".
    A urmat momentul votului, care a durat aproape o oră. Oamenii s-au comportat disciplinat și și-au exercitat votul. După circa o jumă­tate de oră s-a anunțat rezultatul pentru funcția de președinte, în sală Murg mai fiind susținut doar de soție și doi apropiați, angajații cooperației plecând bombănind nervoși după vot spre casă. Rezul­tat: Constantin Predescu 109 voturi, Cornel Murg 104, 2 voturi anu­late. Motiv pentru un tânăr din sală să-i cânte lui Murg în față "ce bi­ne-mi pare că ai luat țeapă". Vicepreședinți au fost aleși: Cornel Dâr­jan, Bulbucan Liviu, Dan Popa, Rotche Horia și Dumitrean Cornelia (ultimii doi fiind din fostul ApR au fost aleși fără să fi fost la con­ferință), candidatura lor în lipsă fiind susținută și de Ioan Rus (uitând cum proceda el) vitregind astfel pe președintele TSD Cugir, Radu Comșa să ajungă vicepreședinte, fapt care se datorează, cum îl nu­mea un membru din sală "democraticului Ioan Rus". (R.J., F.P.)
Cadrele didactice din Câmpeni se perfecționează
     Vineri, 25 martie, 32 de cadre didactice de la Școala generală din Câmpeni au participat la un stagiu de formare pe tema "Tehnici pedagogice în Centrul de Documentare și Informare (CDI)", a decla­rat directorul unității, prof. Gheorghe Drăgoiu. Acțiunea este orga­nizată în colaborare cu Casa Corpului Didactic Alba și se va des­fășura și în data de 30 martie, în total 12 ore de curs, susținute de Georgeta Bădău, formator național. Stagiul are ca scop instruirea dascălilor pentru a crește eficiența activităților desfășurate în CDI, la finalul cursului participanții urmând să primească din partea orga­ni­zatorilor o adeverință de absolvire.(R.G.)
Lucian Docea dorește postul de secretar executiv al PSD Alba
     Unul dintre cei mai de perspectivă membri ai PSD Alba, dl. Lu­cian Docea ne-a anunțat că la Conferința județeană din aprilie a or­ganizației județene va candida pentru funcția de secretar executiv. Din informațiile noastre, dl. Docea se va lupta pentru acest post cu Ioan Farcaș, nefiind exclusă nici apariția unei candidaturi de ultim moment a lui Romi Dragosin, deși acesta din urmă ar înclina mai mult spre postura de vicepreședinte al organizației județene.(R.J.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.