Prima pagină Ediția din: 30.3.2005
Mall Alba Iulia: dorit dar controversat
     Construirea unui complex mall în municipiul Alba Iulia este un subiect prezent pe agenda ultimelor ședințe ale Consiliului local. O dată pentru informare, o dată pentru aprobare și a treia oară pentru revocare. Revocarea hotărârii Consiliului local Alba Iulia care aproba Planul Urbanistic de Detaliu pentru construirea Mall Alba Iulia s-a petrecut ieri. Ea a fost determinată de o cerere a Prefecturii județului Alba care indica o eroare, și anume o eroare privind situația terenului pe care urmează să fie construit complexul. Fiind vorba despre o ba­ză sportivă (chiar dacă numai cu numele prin acte) schimbarea destinației terenului se poate face numai prin hotărâre de guvern. Deoarece la ora adoptării hotărârii CL Alba Iulia de aprobare a con­struirii mall-ului o asemenea hotărâre de guvern nu exista, firesc actul adminstrației locale era oarecum pe lângă lege, fapt sesizat de Prefectura județului Alba, care a cerut revizuirea actului adminis­tra­ției locale. În fața justeții sesizării Prefecturii județului Alba consilierii locali albaiulieni au revocat propria hotărâre până la apariția hotărârii de guvern. Primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, a precizat că s-a discutat deja la Agenția Națională pentru Sport, unde nu sunt probleme urmând ca Prefectura Alba să înainteze proiectul de HG. Pe de altă parte, consilierul local PSD Doina Harda a solicitat orga­nizarea unei dezbateri publice pe acest subiect invocând prevederile legii urbanismului și amenajării teritoriului, dar și unele semnale pri­mi­te din partea unor cetățeni, precizând că cererea sa nu înseamnă că nu este de acord cu proiectul, mai ales că el a fost aprobat inițial în unanimitate, deci și de domnia sa. În ce privește semnalele de la cetățeni este vorba despre un memoriu semnat de doar trei persoa­ne. Ei îi dau dreptate primarului care a afirmat că mall-ul creează un oarecare echilibru între ritmul de dezvoltare al "orașului de jos" și cel al cartierelor din "Cetate".
Anca DINICĂ

Valută contrafăcută capturată la Cugir
•Flagrant cu 12.900 de euro falși
     Duminică, 27 martie, polițiștii albaiulieni, respectiv cei din cadrul Serviciului de Combatere a Crimei Organizate și Antidrog, Serviciului de Operații și Investigații și Serviciului de Ordine Publică, au realizat, pe baza unor informații, un flagrant. Astfel a fost identificat și prins în flagrant, pe raza județului, Daniel Mânea în vârstă de 35 de ani, care ar fi bodyguard la o discotecă din Cugir, în momentul în care încerca să pună în circulație bani falși. Asupra lui a fost găsită suma de... 12.900 euro, formată din 258 de bacnote de 50 de euro contra­făcute. Întrebat de către polițiști de unde provin acești bani tânărul a declarat că... i-a găsit pe o stradă din Cugir cu o seară înainte. Se pare că în fața procurorilor acesta a spus că nu vrea să vorbească deoarece îi este frică pentru el și familia lui. Banii au fost ridicați în vederea confiscării și cercetării. A fost emisă o ordonanță de reținere pe o perioadă de 24 de ore. În cursul zilei de 28 martie, Judecătoria Alba a emis pe numele său un mandat de arestare preventivă pe 29 de zile. A fost reținut în sarcina acestuia infracțiunea de deținere în vederea punerii în circulație de monedă străină contrafăcută. Con­form articolului 282 alineat 2 raportat la articolul 284 Cod Penal această infracțiune se pedepsește cu închisoare de la 3 la 12 ani și interzicerea unor drepturi. Cercetările continuă pentru stabilirea modu­lui în care au fost contrafăcuți banii, persoanele implicate și proveniența lor. (L.I.)
Cadavru găsit în albia pârâului Secaș
     Lucrătorii Postului de Poliție Jidvei au fost sesizați, în 28 martie, în jurul orei 11.00, de către Miloton Marcu (50 de ani), din comuna Roșia de Secaș, sat Tău, că în punctul de hotar Lunca aflat în apro­pierea satului, în pârâul Secaș, a descoperit cadavrul consăteanului său Gligor Hașa. Corpul bărbatului în vârstă de 39 de ani a fost găsit în apă, agățat de niște rădăcini de copac, la aproximativ 100 m în aval față de podul de peste pârâul ce leagă satul Tău de Roșia de Secaș. La o primă examinare a cadavrului, s-a constatat că acesta nu prezenta urme de violență. Corpul neînsuflețit a fost transportat la morga Spitalului municipal Blaj, medicii legiști urmând să stabi­leas­că, în urma efectuării necropsiei, cauza exactă a decesului. (L.I.)
Pagube de 2,7 miliarde lei produse de inundații
     Valoarea pagubelor produse de inundațiile din luna martie a a­ces­tui an se ridică la 2,7 miliarde lei, aceasta fiind doar un calcul parțial, după cum ne informează surse din cadrul Prefecturii Alba. Ce­le mai afectate au fost terenurile agricole și drumurile județene 107K, 750C, 704A, precum și drumul comunal 100. La acestea se adaugă pagubele produse în orașul Zlatna prin afectarea a trei poduri și a câtorva gospodării în Teiuș, Zlatna și Întregalde. (I.P.)
4 milioane de dolari pentru alimentarea cu apă la sate
     Directorul Direcției Tehnice din CJ Alba, Dan Popescu, a decla­rat că în cadrul întâlnirii cu oficiali ai Ministerului Transporturilor a­ceștia au dat asigurări că județul Alba va primi în acest an suma de 4 milioane de dolari, pentru programul de alimentare cu apă la sate, pe baza HGR 687. CJ Alba a înaintat o listă de propuneri cu 13 co­mune care au nevoie de fonduri pentru alimentarea cu apă.(F.R.)
Hoț prins
     Poliția municipiului Alba Iulia a fost sesizată în 28 martie că per­soane necunoscute au pătruns, prin efracție, în incinta unei societăți comerciale din localitate de unde au sustras suma de 3,5 milioane lei și un aparat foto digital. Polițiștii l-au identificat pe autor în per­soana numitului Călin Ruja (28 de ani), fără ocupație, recidivist, din Șibot. Prejudiciul, în valoare de 13,5 milioane lei a fost restituit uni­tății păgubite. (L.I.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.