Curier județean
Cultură pentru cultură - un ingenios proiect de revitalizare a culturii în mediul rural
     Că tinerețea înseamnă energie, dar mai ales idei noi și bune, este un adevăr a cărui confirmare ne încântă întotdeauna. Un ultim exemplu de acest fel ne este oferit de proiectul "Cul­tură pentru cul­tură" inițiat de Centrul Județean de Conservare și Promovare a Cul­turii Tradiționale Alba în colaborare cu Consiliul județean Alba. Acest proiect îndelung discutat de directorul centrului Ionuț Fulea și pre­ședintele CJ Alba Ion Dumitrel înseamnă o nouă abordare a acti­vi­tăților din cadrul centrului, dar și o nouă concepție despre ceea ce trebuie să fie con­servarea valorilor tradiționale ale satului românesc și promovarea lor pe scară largă. De aceea "Cultură pentru cultură" este un proiect complex care se va desfășura sub forma unui con­curs între formațiile artistice din mediul rural. El va pleca de la sche­letul acțiunii mai vechi «La izvoarele tradiției populare» o acțiune care angrena în etape mici, oarecum demonstrative, formațiile fol­clorice și soliștii vocali. Noi ne-am propus mai puține acțiuni, dar de o mai mare «greutate». Am gândit împărțirea județului în patru zone pe criterii geografice și etnofolclorice. La fiecare din aceste etape de concurs vor participa formațiile și soliștii vocali și instrumentiști din zona respectivă. Un juriu format din foarte buni cunoscători ai fol­clorului vor decide câștigătorul unei etape, urmând ca apoi să avem o finală. Pentru că este un concurs ne-am gândit ca premiul de e­tapă să fie reabilitarea și dotarea căminului cultural din localitatea câș­tigătoare, valoarea fiecărui premiu fiind de 1 miliard de lei. Pre­miul pentru câștigătorul finalei va fi reabilitarea unei școli. Dorim ast­fel să reaprindem interesul locuitorilor din mediul rural față de tradiția locului, dar și crearea unei stări de emulație și competiție din care a­vem numai de câștigat cu toții. Odată revitalizată o paradigmă cul­turală, ea poate fi valorificată și altfel, pe lângă premiile substanțiale oferite care oricum vin în sprijinul dezvoltării infrastructurii culturale a satelor, aflată acum într-o stare destul de proastă. Mă refer la crea­rea condițiilor introducerii acestor localități în programe de turism cultural," a declarat Ionuț Fulea.
    Desigur că în acest amplu proiect vor fi implicate și administrațiile locale ale localităților rurale. Regulamentul concursului va fi difuzat în următoarele două-trei săptămâni, iar debutul propriu-zis al com­petiției va avea loc în luna iunie, urmând ca ea să fie finalizată în această toamnă. Acest "grafic" este necesar pentru ca pe timpul friguros să poată fi elaborate documentațiile necesare reabilitării că­minelor culturale din localitățile câștigătoare, astfel încât lucrările să poată începe în primăvara anului viitor.
Anca DINICĂ

Nou inspector școlar general adjunct
     Conducerea Ministerului Educației și Cercetării a aprobat elibe­rarea din funcții, la cerere, a celor doi foști inspectori școlari generali adjuncți din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Alba, prof. An­gela Băruță și prof. Marian Muntean. Inspectorul școlar general, prof. Dorin Sandea, a declarat că cei doi vor reveni de astăzi la posturile care le-au fost rezervate pe perioada mandatului, la catedra de is­torie a Grupului Școlar de Industrie Ușoară, respectiv la cea de geo­grafie a Colegiului Național "Horea, Cloșca și Crișan", din Alba Iulia. Începând cu data de 1 aprilie, prof. Elena Ignat, susținută de PNL Alba, a fost numită oficial în funcția de inspector școlar general ad­junct al IȘJ Alba. D-na Ignat a mai lucrat în cadrul acestei instituții, în perioada 1999-2001. Ea a ocupat funcția de inspector de pro­grame pentru dezvoltare instituțională, iar apoi ca inspector teritorial. Din anul 2000 predă biologia la Școala generală "Avram Iancu" din Alba Iulia, iar din data de 13 mai 2004 a preluat funcția de director al unității la care era profesor. Pe de altă parte, numirea celuilalt inspector școlar general adjunct, propus de PD Alba, se lasă în continuare așteptată. Unele surse susțin chiar că această funcție ar putea fi desființată odată cu aprobarea noii organigrame a IȘJ, pe motiv că județul Alba este prea mic pentru a avea doi adjuncți la conducerea învățământului județean.(R.G.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.