Curier județean
Donatori benevoli de sânge recrutați de Crucea Roșie Alba
     Filiala județeană a Societății de Cruce Roșie din România și Direcția de Sănătate Publică Alba organizează astăzi o campanie de recrutare a donatorilor benevoli de sânge, a anunțat directorul CRR Alba, Adrian Dușa. Selecția va fi făcută în special din rândul studenților din cadrul Universității "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia, care vor primi pliante și broșuri cu mesaje educative. Donarea efectivă de sânge va avea loc joi, 7 aprilie, la Centrul de Transfuzii Sangvine din curtea Spitalului județean de Urgență, tonul fiind dat de 15 voluntari ai Crucii Roșii Alba. Donatorii pot fi doar persoanele care au împlinit vârsta de 18 ani, au greutatea corporală de cel puțin 60 de kilograme și sunt clinic sănătoase. Viitorii donatori nu trebuie să sufere sau să fi suferit de boli transmisibile pe cale sangvină, cum sunt hepatita B sau C, sifilis, HIV/SIDA sau TBC. În prezent, donatorii sunt răsplătiți pentru efortul lor cu un bon valoric de masă în sumă de 300.000 de lei la fiecare donare și de o primă de 600.000 de lei după a 5-a donare, două zile libere și reducere la trans­portul în comun. În următorii 5 ani, facilitățile acordate dona­torilor de sânge din România vor fi însă diminuate, întrucât regulile Uniunii Europene prevăd ca donarea de sânge să fie benevolă, fiind un act umanitar și cu o puternică încărcătură civică. Din acest mo­tiv, românii vor trebui să învețe să facă acest gest fără să mai aș­tepte recompense materiale.(R.G.)
Bicicleta buclucașă
     Adrian Andrea în vârstă de 19 ani, din satul Sălciua de Jos, a făcut cunoștință cu... șoseaua. În timp ce se deplasa, în 3 aprilie, cu bicicleta pe DN 75, pe raza comunei Sălciua, i s-a blocat roata din față și a fost proiectat pe carosabil. Norocul lui a fost că în acel moment nu circulau în zonă autoturisme, lucru menționat și de Ioan Coțan, martor la această pățanie. Tânărul a suferit leziuni ușoare în zona capului și excoriații pe partea stângă a corpului. A fost transportat la Spitalul Baia de Arieș pentru acordarea de îngrijiri medicale, fiind în afara oricărui pericol. (L.I.)
Burse Arion pentru directori din învățământul județean
     Doi dascăli din învățământul preuniversitar județean ar putea beneficia de burse Arion în străinătate, în baza programului Socra­tes, a anunțat prof. Rodica Andronescu, inspector școlar respon­sabil cu cooperarea internațională la IȘJ Al­ba. Este vorba de prof. Ioana Crâsnic, directorul Școlii generale Micești, și prof. Gabriela Toth, inspector școlar pentru minoritatea maghiară în cadrul IȘJ Alba. Evaluarea candi­daților se va face pe baza dosarului de can­didatură depus și a unui interviu privind competențele manageriale și cunoștințele privind tema vizitei, care va avea loc luna viitoare.
    Vizitele Arion constituie o deosebită oportunitate pentru procesul de reformă în învățământ, oferind directorilor de școli și inspectorilor școlari posibilitatea unui important schimb de informații și de ex­pe­riență cu specialiști din diferite țări europene. Foarte importante sunt vizitarea unităților școlare, discuțiile directe cu directorii, profesorii, elevii, diferiți invitați, observarea activităților curente din școală și acțiunile derulate în concordanță cu tema vizitei respective. Fosta Agenție Națională Socrates (n.r. -care a fuzionat cu Centrul Național Leonardo da Vinci rezultând Agenția Națională pentru Programe Co­munitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale) a inițiat un proiect Phare prin care numărul participanților Arion pentru anul șco­lar 2005/2006 se va dubla, României revenindu-i astfel aproximativ 100 de locuri.(R.G.)
Jandarmii (de rezervă) și-au făcut datoria
•Comunicat de presă
     Ca urmare a unor articole apărute în presă, pentru înțelegerea corectă a evenimentelor care au avut loc pe stadionul "Cetate" din Alba Iulia, după încheierea meciului de fotbal dintre echipele FC Apulum și Steaua București, în data de 3 aprilie 2005, instituția noas­tră face următoarele precizări:
    După circa 5 minute de la încheierea partidei, pe timpul defluirii spectatorilor, un grup de suporteri ai echipei gazdă au incitat grupul de suporteri ai echipei oaspete, cei din urmă ripostând verbal și prin aruncarea cu bucăți din scaunele de plastic pe care le-au rupt din tribună. Câțiva suporteri steliști au sărit gardul cu intenția de a se în­căiera cu cei localnici.
    Dispozitivul de ordine de la galeria oaspete a încercat să-i o­prească, dar, fiind depășit numeric, a reușit doar după intervenția jan­darmilor din rezervă. Întrucât suporterii gazdă au început să se aglomereze în zonă, s-au luat măsuri pentru evitarea producerii unor acte violente între cele două grupuri. Ca urmare, suporterii oaspeți au fost izolați până la defluirea completă a stadionului și zonei adia­cente.
    Pe timpul acțiunii un jandarm a fost atins de un obiect contondent aruncat din tribună, provocându-i o rană superficială, într-o zonă vas­cularizată mai puternic. Imaginea din fotografia prezentată în unele publicații creează o impresie disproporționată, comparativ cu gravita­tea rănii.
    Circa 60-70 dintre suporterii oaspeți au fost conduși la gara Alba Iulia, asigurându-se măsurile de ordine până la plecarea trenului spre București, respectiv ora 18.35. În zona gării sau Partoș (cum se precizează în unele publicații) nu s-a produs nici un alt act de perturbare a liniștii și siguranței publice care să necesite intervenția forțelor de ordine.
    Ca urmare a incidentelor produse, în cauză lucrătorii I.J.J. Alba au aplicat sancțiuni contravenționale unor suporteri, verificările conti­nuând până la identificarea tuturor participanților, pentru luarea mă­surilor legale care se impun.
col. Onac HERȚA, inspector șef

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.