Actualitate
Moartea Papei Ioan Paul al II-lea a îndoliat și ju­dețul Alba
Slujbe de pomenire, rugăciuni și veghe pentru odihna sufletului Sfântului Părinte în brațele părintești ale cerescului Tată
     Lucian și PapaCu durerea mângâiată și transfigurată de bucuria și strălucirea învierii și glorificării Răscum­pă­ră­torului întregului neam ome­nesc, Isus Cristos, biruitorul ră­u­lui și al morții, am primit vestea „mutării" din această lume în Împărăția Luminii veșnice a Bu­nului nostru Părinte, Papa Ioan Paul al II-lea.
    Atașamentul și dragostea ne­măsurată față de Urmașul lui Pe­tru, față de Scaunul Apostolic al Romei, sunt verificate și con­semnate în istoria mărturiei a miilor și miilor de catolici de felurite rituri, episcopi, preoți, călugări, călugărițe și credincioși, în bimi­le­nara istorie a creștinismului de pe aceste meleaguri, dar mai ales în cea din anii grei de dictatură materialist-atee. Sfântul Părinte Papa Ioan Paul al II-lea a cunoscut foarte bine greutățile pe care a trebuit să le înfrunte Biserica lui Cristos în aceste părți, unde lagărul ideo­logiei atee apăsa pe inimile și viețile atâtor copii ai lui Dumnezeu. Cuvine-se acum să-i mulțumim pentru c㠄a pus umărul" la salvarea noastră.
    Cu toții, oameni de bunăvoință, ne-am bucurat să-l primim la noi acasă, aducându-ne apostolica binecuvântare, binecuvântare ce a sus­citat conștiințele tuturor românilor la unitate, ideal pe care po­porul nostru se străduiește să-l îndeplinească și să-i corespundă.
    Toți episcopii, preoții și întregul popor creștin din România ne alăturăm miliardelor de fii ai acestui pământ demni și conștienți că acest om deosebit, acest Papă, a fost într-adevăr un om al lui Dum­nezeu și un ocrotit predilect al Sfintei Fecioare Maria. Pentru a­ceasta, în toate bisericile din țară, chemați de dangătul clopotelor, aducem rugăciuni, în aceste zile, pentru ca Sfântul Părinte Papa Ioan Paul al II-lea, ajuns în Împărăția Luminii, să mijlocească speci­ale haruri pentru Biserica lui Cristos, peregrină într-o lume ce are tot mai mare nevoie de mărturie statornică și de adevărată viață. Oferim Sfinte Liturghii și seri de veghe, în care, rugându-ne și meditând în fața altarelor euharisticului Isus, să deprindem câtuși de puțin din virtuțile ce-l animau pe Sfântul Părinte și-l făceau atât de plăcut lui Dumnezeu și oamenilor de pretutindeni.
    În vizita făcută în țara noastră, în luna mai 1999, Papa numea Ro­mânia „Grădina Maicii Domnului". Ne-a amintit și ne-a legat de su­flet titlul nobleței care ne obligă pe toți atât de mult.
    În aceste momente solemne din viața Bisericii și a omenirii în­tregi, toți păstorii, episcopi și preoți, cât și bunii credincioși catolici din România, ne exprimăm profundul atașament față de Biserica cea Una, precum și fidelitatea deplină față de Urmașii lui Petru.
Lucian MUREȘAN
Arhiepiscop de Alba Iulia și Făgăraș, Blaj și Mitropolit al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică

Omagiu Papei Ioan Paul al II-lea
     Papa, Patrarhul, ArhiepiscopulÎmpărtășim din tot sufletul durerea pe care o au în inimi clericii și credincioșii Bisericii Catolice, acum când Papa Ioan Paul al II-lea s-a mutat în lumea drepților.
    A fost un om unic, nu numai pentru catolici, ci pentru toată creș­tinătatea: fire misionară, des­chisă și jertfelnică, într-o lu­me secularizată, comodă și e­go­istă.
    Când am avut prilejul, la sfârșitul unui simpozion organizat la Prato (Italia), în 1991, să stau de vorbă cu dânsul câteva minute, i-am simțit dorința sinceră de a se face pași spre unitatea creștină.
    Atunci, tema dezbătută era legată de implicarea socială a Bi­sericii. Or, se știe că, din acest punct de vedere, sub pontificatul Papei Ioan Paul al II-lea, Biserica Romano-Catolică s-a implicat serios în viața socială. Și nu numai în ceea ce-i privește pe săraci, ci și în marile probleme de inechitate socială ce împart globul în zone bogate și zone ce trăiesc sub limita subzistenței.
    I-am împărtășit apoi durerile noastre legate de disputele confe­sionale din Transilvania, pe care le-a pus la suflet, și, cu optimismul care îl caracteriza, ne-a încredințat că Duhul Sfânt ne va ajuta să le rezolvăm.
    Apoi, în 1999, când a vizitat România, la fel ca toți cei prezenți la manifestările din București, mi-am dat seama de râvna pe care o avea pentru Biserica Domnului Hristos și pentru misiunea acesteia, mai ales printre cei tineri. Tinerii, de fapt, erau cei mai entuziaști, scandând "unitate" și dând glas dorinței Mântuitorului "ca toți să fie una". Acum, când după o misiune rodnică și confruntarea cu atâtea suferințe Dumnezeu l-a chemat la Sine, avem simțământul că lumea rămâne mai săracă cu un mare om.
    Tatăl cel ceresc să-i facă parte de odihnă liniștită, după o viață încercată de atâtea necazuri!
    Veșnica lui pomenire!
Andrei, Arhiepiscopul Alba Iuliei

Capii Bisericii Greco-Catolice din România, la funeraliile Papei
•Delegația înalților prelați români va fi condusă de ÎPS Lucian Mureșan
     ÎPS Lucian Mureșan, arhiepiscop de Alba Iulia și Făgăraș și mitropolit al Bisericii Române Unite cu Roma Greco-Catolică la Mi­tropolia Blaj, va pleca astăzi, la Vatican, pentru a participa la înmor­mântarea Papei Ioan Paul al II-lea. ÎPS Lucian va fi însoțit de liderii bisericești din toate eparhiile greco-catolice din țară. Este vorba de PS Virgil Bercea, episcop de Oradea, PS Florentin Crihălmeanu, episcop de Cluj-Gherla, PS Alexandru Mesian, episcop de Lugoj și PS Ioan Șișeștean, episcop de Maramureș. Potrivit site-ului oficial al Bisericii Greco-Catolice, Papa Ioan Paul al II-lea a murit sâmbătă, 2 aprilie, la vârsta de 84 de ani, în cea de-a 9.664-a zi a ponti­fi­catului său de peste 26 de ani, calculând din 22 octombrie 1978. Este al treilea pontificat ca lungime din istoria papalității, după cele ale Sfântului Petru (datele exacte nu se cunosc) și Papei Pius al IX-lea (1846-1878: 31 de ani, 7 luni, 17 zile).(R.G.)
Funeraliile fostului Papă vor începe vineri la Vatican
     Funeraliile fostului Papă Ioan Paul al II-lea se vor desfășura în­cepând de vineri de la ora 08.00 GMT, a anunțat Vaticanul, înlă­turându-se definitiv varianta înmormântării acestuia în țara natală, Polonia. Hotărârea a fost luată în cursul congregației cardinalilor, pri­ma de după moartea Papei, reunită luni în Cetatea Vaticanului. Pe­rioada funeraliilor a început sâmbăta seara, cu rugăciunea De Pro­fundis, pronunțată de cardinalul Angelo Sodano imediat după anun­țarea decesului Papei. Sfântul Părinte va fi înmormântat în "Grota vaticană", criptă situată sub bazilica San Pietro din Roma, unde se află mormintele mai multor Suverani Pontifi.(F.R.)
Apa potabilă prin foraje pentru localitățile rurale
     În cadrul Planului Național de Cercetare pentru Apa Potabilă la nivelul județului Alba au fost efectuate până în prezent 28 de foraje pentru identificarea surselor de apă potabilă. Forajele au fost exe­cutate de către MINEXFOR, dar "din păcate au rămas neexploatate, chiar în condițiile în care două dintre acestea se află între primele 10 din țară ca debit și potabilitate", a declarat prefectul de Alba. În a­cest an se vor efectua alte 3 foraje în zona Văii Secașelor, unde apa de suprafață nu este potabilă, zonă pentru care prefectul Cosmin Co­vaciu, împreună cu Consiliul Județean, caută soluții de finanțare pentru realizarea alimentării cu apă. Tot potrivit prefectului de Alba în județ există deja foraje pentru apă potabilă la Roșia de Secaș și Ighiu însă ele nu sunt folosite ca atare. (I.P.)
Furt nou, autor vechi
     Un vechi "prieten" al polițiștilor a fost prins, din nou, cu mâța în sac. Polițiștii municipiului Aiud au fost sesizați de către Elena Bakk, gestionară la un magazin mixt din Ciumbrud ce aparține Cooperației de Consum, că în noaptea de 1/2 aprilie persoane necunoscute au jefuit magazinul. Lucrătorii Biroului Investigații Criminale din cadrul Poliției municipiului Aiud l-au identificat pe autor: Augustin V. (17 ani), din Cetatea de Baltă. Acesta a pătruns în incinta magazinului prin forțarea ușii de acces, modul în care operează de fiecare dată, și a sustras bunuri alimentare, produse de îmbrăcăminte și în­căl­țăminte, bonuri de masă și un telefon mobil în valoare de 6 milioane lei. Se pare că tânărul a făcut o pasiune pentru magazinele Coo­pe­rației de Consum care au fost în multe rânduri ținta acestuia. Pre­judiciul a fost recuperat în proporție de 50 la sută și restituit unității păgubite. Augustin V. este cercetat pentru comiterea infracțiunii de furt calificat. (L.I.)
Hoții lucrează la subsol!
     Pe raza orașului Cugir au fost depistați, de către polițiști, Paul Adrian R. (17 ani), Constantin Ciprian Măgureanu (21 de ani) și Cos­min Ioan Pinoda (26 de ani), toți din Cugir. Cei trei au pătruns, în 3 februarie 2005, în subsolul unui bloc de nefamiliști de pe strada Gheorghe Doja din localitate, de unde au sustras diferite piese me­talice (514 kg). Prejudiciul în valoare de 2,5 milioane lei nu a fost încă recuperat. Tinerii sunt cercetați pentru comiterea infracțiunii de furt calificat. (L.I.)
Atenție la buzunare!
     Poliția Rutieră a organizat în perioada 1-3 aprilie o acțiune al cărei scop a fost prevenirea accidentelor de circulație în care sunt implicați pietoni, bicicliști și căruțași. Cu această ocazie au fost aplicate 669 de sancțiuni contravenționale în valoare de 406 milioane de lei. Au fost amendați pentru încălcarea regulilor de circulație 60 de pietoni, 42 de bicicliști și 24 de căruțași. Restul sancțiunilor, respectiv 543 au fost pentru alte abateri de la regimul circulației. De asemenea au fost reținute în vederea suspendării 11 permise auto și retrase 6 certificate de înmatriculare. (L.I.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.