Actualitate
Reprezentând România la Reykjavik
Deputatul PNL Tiberiu Bărbulețiu aduce județul Alba mai aproape de NATO
     Prezent la reuniunea anuală a șefilor delegațiilor parlamentare din țările NATO, de la Reykjavik, din Islanda, președintele delegației parlamentarilor români, deputatul PNL de Alba Tiberiu Bărbulețiu a folosit prilejul pentru a face un nou apel la colaborare în vederea eliberării ziariștilor români răpiți în Irak, către partenerii din Alianța Nord-Atlantică. "Am primit mesaje de sprijin și totodată de solidaritate cu cei trei ziariști, cu familiile și cu poporul român. Sunt alături de noi și cu toții dorim să-i aducem acasă cu bine", a spus deputatul liberal de Alba.
    În altă ordine de idei, deputatul Bărbulețiu a declarat că în Islanda țări precum Algeria, Maroc și Mauritania și-au exprimat dorința de a fi admise ca observatori la una dintre comisiile speciale NATO, în speranța că vor fi primite în rândurile Alianței Nord-Atlantice în următorii 20 sau 30 de ani. Cererea lor a fost momentan amânată.
    O altă temă abordată a fost dorința Ucrainei de integrare în NATO. Parlamentarii NATO se opun deocamdată acestei intrări, motivând că se așteaptă democratizarea țării. Și Macedonia (țară ce urmează să adere) dorește să-i fie recunoscută de NATO denumirea de Republica Macedonia și nu cea de fostă țară desprinsă din Iugoslavia. La vot doar grecii s-au împotrivit, întrucât și ei au o parte din țară care se numește... Macedonia.
Florin ROMAN

Constantin Sura - instalat director interimar al DMSS Alba
     În cursul zilei de ieri a fost instalat în funcția de director interimar al Direcției de Muncă și Solidaritate Socială, în prezența subprefectului de Alba, dl. Constantin Sura (PNL). El a mai ocupat acest scaun în perioada 1997-2001 și o înlocuiește în funcție pe d-na Sidonia Făgădar, transferată la ITM Alba. Potrivit lui Clement Negruț, numirea d-lui Sura în funcția de director interimar pentru o perioadă de maximum 6 luni a fost posibilă întrucât el provine din sistem, urmând să susțină și un concurs pentru ocuparea definitivă a acestei funcții. Potrivit ordinului de numire a noului director acesta va avea un salariu de bază de 12 milioane de lei. (I.P.)
Asociație turistică la nivel județean
     Recent, la sediul CJ Alba, în prezența președintelui Ion Dumitrel și a directorului Direcției Tehnice, Dan Popescu, a avut loc prima întâlnire în vederea constituirii la nivel județean a unei asociații turistice, cu statut propriu și personalitate juridică. "A fost doar o întâlnire informală, care se înscrie pe linia eforturilor noastre de a promova turismul județean. Vrem să implicăm în acest proiect biserica, agenții de turism, agenți economici, consilii locale și chiar Armata. Ne dă aripi faptul că am depus documentația pentru cele 5 stațiuni turistice din județ și în curând vor primi acest statut. Rezultatele de până acum ne îndeamnă să continuăm ce am început pe această linie", a spus Dan Popescu.(F.R.)
Subprefectul - despre concursuri și interimari
     Subprefectul de Alba, Clement Negruț, a precizat că în cursul zilei de ieri s-a desfășurat la București concursul pentru ocuparea funcției de director a Autorității Rutiere Române - Agenția Alba. Scaunul a rămas vacant după demisia d-lui Mihai Gherman. Cel mai probabil viitorul director al instituției amintite va fi dl. Ioan Moldovan (PD). Unul dintre motivele care au stat la baza schimbării d-lui Gherman este legat de numeroasele reclamații care s-au primit cu privire la activitatea ARR-ului de acordare a licențelor de transport pe anumite rute, a mai precizat subprefectul de Alba. În perioada următoare vor fi organizate concursuri pentru ocuparea funcțiilor de director și la Agenția de Protecție a Mediului și AJOFM Alba. Pentru funcția de director la Mediu este favorit dl. Vasile Todea (PD) care nu poate fi instalat interimar din cauză că nu provine din sistem și va trebui să-și câștige scaunul prin concurs. Interimatul la Agenția de Protecție a Mediului este asigurat de d-na Doina Bărbat. La AJOFM concursul va avea loc probabil la începutul lunii mai și favorit pentru ocuparea funcției de director este Corneliu Engi. Clement Negruț a mai precizat că la Direcția Finanțelor Publice, condusă momentan de dl. Ioan Dobra, situația este incertă. (I.P.)
La Zlatna
O scroafă a fătat 18 purcei!
     Un lucru extraordinar s-a întâmplat zilele trecute în gospodăria lui Aurel Troancăș din satul Trâmpoiele ce aparține de orașul Zlatna. Spre stupefacția proprietarului, o scroafă a fătat 18 purcei, din care mai trăiesc 15. Aceasta se află la a doua fătare și are o greutate de 130 kg. Un astfel de animal merită să fie menținut pentru reproducție. (I.R.)
"Controlor" de portbagaje
     Sorin Carica, în vârstă de 38 de ani, din Cugir, a fost prins de către o patrulă de siguranță publică în flagrant, în noaptea de 3/4 aprilie, în jurul orei 2.00. Obiectivele vizate au fost două autoturisme parcate pe strada Griviței. Bărbatul a deschis portbagajele mașinilor și urma să sustragă lucrurile aflate în interior. Prins la fix de membrii patrulei, nu a reușit să fure decât un patent, obiect ce a fost recunoscut de unul dintre proprietarii autoturismelor. La un control corporal asupra lui a fost găsit și un briceag, care însă nu a fost revendicat. Pentru o sculă lipsită de valoare, Sorin Carica este cercetat pentru comiterea infracțiunii de furt calificat. În continuare se efectuează cercetări pentru stabilirea întregii sale activități infracționale. (L.I.)
"Păcală" în deplasare
     După cum ne-a informat d-na Ioana Vieru, directorul Teatrului de păpuși "Prichindel" din Alba Iulia, artiștii respectivei instituții vor avea în această săptămână reprezentații la Luduș, Tîrnăveni și Bistrița. "Păpușarii" Radu Hăprian Dan, Anca Hăprian Dan, Dorin Bordeu și Ioan Pompiliu Cristea vor prezenta piesa "D'ale lui Păcală", în regia lui Dan Purceleanu, a cărei premieră a avut loc în luna februarie în municipiul Alba Iulia. (H.D.M.)
Tată și fiică - mușcați de câini
     Liviu Coacăză, de 43 de ani, din Alba Iulia și fiica acestuia de numai 10 ani, au trăit duminică, 3 aprilie, o seară de coșmar, ei fiind atacați și mușcați de câini, în împrejurări neprecizate. Cei doi au ajuns în jurul orei 21.00 la Spitalul Județean de Urgență pentru a beneficia de îngrijiri medicale. Bărbatul a fost rănit la gamba stângă, șoldul și antebrațul drept. Animalul și-a înfipt însă colții și în mâna fetiței, mușcând-o de ambele antebrațe, precum și de șoldul stâng. După ce au fost vaccinate împotriva tetanosului și le-au fost curățate și pansate rănile, victimele câinilor au fost trimise la secția de boli infecțioase. Surse medicale din cadrul secției amintite au declarat că cei doi pacienți nu au fost internați, dar necesită tratament cu vaccin antirabic, întrucât câinele care i-a mușcat se pare că nu fusese vaccinat împotriva turbării.(R.G.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.