Editorial
Scenarii și suspiciuni
     Marți seara, pentru prima oară de la moartea Papei Ioan Paul al II-lea, acest subiect a cedat locul său de prim plan răpirii din Bagdad a celor trei jurnaliști români de la Prima TV și România liberă. Principalele posturi de televiziune autohtone, în frunte cu Antena 1 și PRO TV, au difuzat ediții speciale ale emisiunilor de știri în care au anunțat posibila eliberare a celor trei și iminenta lor revenire în țară într-un timp scurt, eventual chiar în cursul nopții de marți spre miercuri. Lansarea acestei bombe de presă a fost precedată de o știre provenind de la Președinția României, potrivit căreia omul de afaceri sirian Omar Hayssan, socotit cheia răpirii din Irak, a fost reținut de către procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, făcându-se totodată descinderi în sediile firmelor acestuia. Omar Hayssan și unul dintre frații săi sunt cercetați pentru infracțiuni economice care aduc atingere siguranței naționale. Reamintim că Hayssan, membru PSD, sponsor al aces­tui partid și "participant activ" la deplasările în străinătate ale fos­tului șef al statului, Ion Iliescu, a susținut săptămâna trecută că a primit o cerere de răscumpărare a ziariștilor români răpiți în Irak. Sirianul este de fapt cel care a sponsorizat deplasarea ziariștilor la Bagdad, prietenul său Mohamed Munaf, fiind călăuza acestora. Surse juridice au afirmat că, în afara acuzațiilor de evaziune fiscală, reținerea lui Omar Hayssan ar avea drept motiv și o infracțiune de instigare ce privește cazul celor trei jurnaliști răpiți.
    Pornind de la aceste informații, scenarita a prins din nou aripi, suspiciunile privind răpirea din Irak întrecând în intensitate compa­siunea pe care ar trebui s-o trezească în mod normal un episod atât de dramatic. Cel mai vehiculat a fost scenariul potrivit căruia răpirea n-a fost propriu zis o răpire ci un gest disperat prin care oameni de afaceri corupți din zona de influență a PSD-ului ar fi încercat să-și negocieze imunitatea în fața Justiției de la București, pozând în salvatori ai unor jurnaliști aflați într-o falsă captivitate.
    Noi ce să zicem? Dacă acest scenariu ar fi adevărat, ar fi foarte trist. Dacă el n-ar fi adevărat și colegii noștri chiar au fost în pericol de moarte în vreme ce presa din România, în loc să-i apere, i-a tocat mărunt, ar fi și mai trist iar mass-media n-ar avea nici o scuză. Până una-alta, însă, zeci de reprezentanți ai presei străine au semnat un apel adresat instituțiilor europene și statelor membre ale UE în care le cer acestora să conlucreze în vederea eliberării jurnaliștilor răpiți în ultima perioadă în Irak. "Noi, editorii presei europene, ne exprimăm solidaritatea cu Florence Aubenas, cores­pondentul ziarului francez Libération, răpită împreună cu ghidul ei irakian pe 5 ianuarie 2005 și cu cei trei jurnaliști români, reporterul Marie Jeanne Ion și cameramanul Sorin Mișcoci de la postul român de televiziune Prima TV și Ovidiu Ohanesian, de la ziarul România Liberă (răpiți în Irak pe 28 martie 2005). Reafirmăm că nu există libertate fără libertatea de a informa publicul, în orice loc și în orice moment. Acesta este un drept fundamental pe care fiecare dintre noi trebuie să-l promoveze", se arată în declarația de la Bruxelles a presei europene.
    Mulțumim pentru lecția de solidaritate, stimați colegi.
Maria Lucia MUNTEANU