Actualitate
Consiliul Județean Alba se implică activ în organizarea Festivalului Internațional "Lucian Blaga"
•Parteneriat CJ Alba - Consiliul Local Sebeș pentru organizarea Festivalului Lucian Blaga, renovarea Casei Memoriale Lucian Blaga și organizarea Se­siunii Tehnico-Științifice anuale "Dorin Pavel - fon­datorul hidroenergeticii românești"
     În cursul dimineții de ieri a avut loc o întâlnire între președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, și primarul municipiului Sebeș, Alexandru Dăncilă, care a vizat crearea unui parteneriat între cele două instituții pentru organizarea Festivalului Internațional "Lucian Blaga".
    Anul acesta, în perioada, 5-8 mai, se va desfășura la Sebeș cea de-a XXV-a ediție a acestui festival care an de an demonstrează interesul pe care opera lui Lucian Blaga o trezește atât în rândul specialiștilor cât și al profanilor din țară sau din străinătate. "Pentru că sumele acordate de Ministerul Culturii nu sunt suficiente pentru realizarea acestui festival, am considerat că nu trebuie să lăsăm organizarea lui doar în seama bugetelor locale și a bunăvoinței sponsorilor. De aceea am inițiat un parteneriat cu Primăria și Con­siliul local Sebes, pentru că Festivalul "Lucian Blaga" nu este doar un eveniment local ci unul de amploare internațională prin care județul Alba se poate face cunoscut în lume. Este o părticică cu care și noi, cetățenii județului Alba, contribuim la vastul patrimoniu cultural european. Tradiția culturală bogată a meleagurilor Albei, alături de potențialul lor turistic, sunt puncte forte pentru dezvoltarea și afirmarea județului nostru în lume. De aceea, Festivalul "Lucian Blaga", dar și lanțul de festivaluri-concurs din cadrul programului "Cultură pentru cultură" sunt acțiuni pe care CJ Alba, alături de partenerii săi, le va organiza an de an pentru a putea să promoveze valorile românești pe scară largă. Chiar dacă Ministerul Culturii nu ne poate sprijini așa cum ar fi necesar, suntem hotărâți să ne rezolvăm singuri problemele și să ne promovăm singuri potențialul cultural", a declarat președintele CJ Alba, Ion Dumitrel. Consiliul Județean Alba este, de asemenea, partener cu Consiliul local Sebeș într-un proiect în valoare de 118.000 de Euro care vizează renovarea Casei Memoriale Lucian Blaga, din Lancrăm. În acest moment se fac ultimele verificări în ceea ce privește documentația necesară acestui proiect, urmând ca, în data de 21 aprilie, el să fie supus spre aprobare pentru a primi finanțarea Comisiei de Monumente Istorice. Pe același principiu, al promovării valorilor culturale din județul Alba, urmează să se semneze un nou parteneriat între cele două instituții amintite mai sus, pentru organizarea Sesiunii Tehnico-Științifice anuale "Dorin Pavel - fondatorul hidroenergeticii românești"
Florin ROMAN

    Cu voia Domnului Nostru Isus Cristos, cu împăcare sufletească am luat la cunoștință că Sfântul Părinte, Papa Ioan Paul al II-lea, după 26 de ani de pontificat, în care a muncit cu maximă dăruire, credință puternică, demnitate exemplară și cu grija unui bun păstor - fiind apostolul devotat al păcii și unității - și-a redat sufletul Crea­torului său.
    Înmormântarea, la care va participa personal și ÎPS Jakubinyi Gyorgy arhiepiscop, va avea loc la Roma - Orașul Vatican - în data de 8 aprilie 2005.
    Sfânta Liturghie pentru mântuirea sufletului Sfântului Părinte mutat în lumea drepților se va oficia în ziua înmormântării, dimineața la ora 9.00, la Catedrala Romano-Catolică Arhiepiscopală de Alba Iulia, împreună cu participarea preoților, studenților seminariști și a credincioșților, la care așteptăm pe toți cei care l-au respectat și care vor să-și exprime condoleanțele.
    Această Liturghie va da posibilitatea exprimării unui gând pios amintirii Sfântului Părinte, Papa Ioan Paul al II-lea.
    Odihnească-se în pace și să-i fie amintirea veșnică!
Monseniorul Octavian Bârlea a trecut la cele veșnice
     A trecut la cele veșnice Monseniorul Octavian Bârlea, perso­nalitate excepțională a Bisericii Greco-Catolice din România. A trăit o bună pare a vieții în exil, în Germania. În comunitatea intelectuală românească din Occident era considerat un adevărat pater familiae. Descendent al Școlilor Blajului, Monseniorul Bârlea a păstrat integru spiritul învățămîntului românesc. A trăit o viață întreagă în devoțiunea pentru Biserică, pentru spiritul credinței și pentru ecumenism.
    În 1954, a editat o culegere de studii dedicate Școlilor Blajului, carte intitulat㠄Omagiu Școlilor Blajului". Între colaboratori se numărau Mircea Eliade și Aron Cotruș. Cartea a fost reeditată în 2004, la Blaj, prin grija d-lor Ion Buzași și Ioan Mitrofan.
    L-am cunoscut pe Monseniorul Bârlea acasă la nepotul său, medicul Nicolae Danciu. Era în anul 2001. Venise, după mulți ani, acasă. Să vadă locurile copilăriei. Să reîntâlnească prieteni, să-și revadă neamurile. Am avut impresia că întâlnesc un sfânt. Paloarea nobilă a chipului, demnitatea și eleganța gesturilor, erudiția și simpli­tatea m-au cucerit cu totul. Am vorbit despre literatură, despre Biserică. Mi-a dăruit cu acel prilej un exemplar din monumentala sa lucrare dedicată personalității lui Ioan Bob. Cartea, intitulată "Ioan­nes Bob Episcopus Fagarasiensis", e redactată în limba latină. Ajunge doar acest op pentru a-ți da seama de dimensiunile euro­pene ale spiritului Monseniorului. Un om care, în secolul douăzeci ori în secolul douzeci și unu, gândește și scrie în latinește, e parcă de pe altă lume. Acest fapt dă încă o dată măsura spiritului Școlilor Blajului.
    Cucerit cu totul de ideea ecumenismului, Monseniorul a accen­tuat, totuși, personalitatea distinctă a Bisericii Române Unite, în raporturile cu Ortodoxia și Biserica Catolică. Transcriu cu pioșenie dedicația de pe exemplarul dăruit: "Domnului Aurel Pantea cu urări de succes pentru unirea Românilor greco-catolici cu ortodocșii, spre buna orientare a tuturor creștinilor. Sebeș, 24.XI. 2001, Octavian Bârlea". Nu vanitatea m-a îndemnat să transcriu cuvintele de mai sus, ci spiritul ecumenic al acestei dedicații, spirit ce a însoțit toată viața Monseniorului. Dumnezeu să-i odihnească și să-i fericească sufletul.
Aurel PANTEA

Proiectil descoperit la Cugir
     În incinta Parcului Industrial Cugir a fost găsit, marți, 5 aprilie, la ora 11.40, un proiectil. Administratorul Parcului a fost cel care a anunțat poliția. La fața locului s-au deplasat organele abilitate care au constatat că la un metru distanță de blocul numit "Fagure" din cadrul parcului, se afla un proiectil de aruncător, ruginit, cu calibrul 86 de milimetri. S-a asigurat paza locului și a fost anunțat Inspec­toratul pentru situații de urgență Alba Iulia. Proiectilul a fost ridicat și urmează să fie distrus. (L.I.)
Studenții din PSD Alba au un nou șef
     Începând de săptămâna trecută, Liga Studenților PSD Alba are un nou conducător, în persoana d-rei Mihaela Muntean - studentă în anul 2 la Facultatea de Contabilitate și Informatică de Gestiune din cadrul Universității 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia. Ea îl înlocuiește pe Flaviu Predescu, actualmente președinte interimar al TSD Alba, care a ocupat această funcție din anul 2001.(R.J.)
Fals de identitate
     Lucrătorii Postului de Poliție TF Teiuș au fost sesizați, în 5 aprilie, în jurul orei 11.00, de către șeful de tren Ioan Anton că un călător i-a prezentat un act de identitate care nu îi aparținea. În timp ce se efectua verificarea legitimațiilor de călători pe trenul Accelerat 1971( Timișoara Nord-Galați), între stațiile Deva-Teiuș, un bărbat a fost prins fără bilet. La solicitarea actului de identitate în vederea întocmirii procesului verbal pentru călătorie frauduloasă acesta a prezentat un buletin pe numele Petru Boboi, act ce nu îi aparținea. În urma verificărilor s-a stabilit identitatea reală a bărbatului: Nicușor Anămăloaie (40 de ani), din Gura Humorului. El riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 3 luni la 3 ani. (L.I.)
Strivită sub căruță
     Olga Cosma, de 63 de ani, din Mihalț, a murit ieri dimineață, la Spitalul județean de Urgență, la scurt timp după ce a fost victima unui stupid accident, fiind strivită sub o căruță. Bătrâna avea capul zdrobit și s-a ales cu mâna dreaptă ruptă. Ea fost transportată cu o ambulanță din Teiuș, dar a ajuns la Serviciul de Urgențe al unității sanitare din Alba Iulia în stare de comă de gradul III/IV și stop cardio-respirator. Pacienta a fost diagnosticată cu eviscerație cere­brală, creierul ieșindu-i practic din cutia craniană. Ea a fost preluată imediat de personalul de gardă de la secția de reanimare, dar în ciuda manevrelor de resuscitare încercate de medici, viața femeii nu a mai putut fi salvată, au declarat surse medicale.(R.G.)
O femeie din Ocna Mureș s-a sinucis aruncându-se în Mureș
     O femeie din Ocna Mureș și-a pus capăt zilelor înecându-se în râul Mureș. În dimineața zilei de 5 aprilie, la ora 9.20, o persoană de sex feminin s-a apropiat de podul de peste râul Mureș, pod ce face legătura între localitățile Unirea și Ocna Mureș, a coborât lângă unul din picioarele de susținere și a intrat în apă. Mai mulți pescari aflați în zonă au încercat în zadar să o scoată din râu, femeia fiind înghițită într-o clipă de apă. A fost căutată în locul cu pricina și găsită la aproximativ 1 km în aval, corpul neînsuflețit ridicându-se la suprafață. Femeia avea în jurul gâtului un sac în care erau două pietre, probabil pentru a fi sigură că își va găsi sfârșitul înecată. S-a reușit identificarea acesteia în persoana numitei Elisabeta Varju în vârstă de 63 de ani, din Ocna Mureș. Se pare că aceasta locuia împreună cu cei doi fii ai săi, soțul decedând în urmă cu câțiva ani. Cadavrul a fost transportat la morga Spitalului orășenesc Ocna Mureș, medicii legiști urmând să stabilească cauza exactă a morții. (L.I.)
Adrian Cucu este noul comisar general al Gărzii Financiare
     Adrian Cucu a fost numit, prin ordin al ministrului Finanțelor, în funcția de comisar general al Gărzii Financiare, post vacant după ce Marian Pașulea a demisionat. Pașulea și-a prezentat, la 31 martie, demisia din funcția de comisar general adjunct, renunțând și la prerogativele de comisar general, se arată într-un comunicat al Agen­ției Naționale de Administrare Fiscală. Premierul Călin Popes­cu Tăriceanu a afirmat, la începutul lunii martie, că este nemulțumit de activitatea Gărzii Financiare. "Garda Financiară trebuie să se trezească. Vom avea discuții cu inspectorii Gărzii Financiare în perioada imediat următoare", a spus Tăriceanu. (M.F.)
Mare curățenie la Bucium
     Primarul comunei Bucium Sorinel David Amariei ne-a informat că de luni toți cei zece beneficiari ai venitului minim garantat apți de muncă din comună, dar și angajații primăriei și localnicii participă la o amplă acțiune de curățenie. Ea se va derula pe tot parcursul lunii aprilie și include curățarea șanțurilor de pe DJ !07 I pe raza comunei, igienizarea cursurilor pâraielor, dar și a curților și împrejurimilor școlilor și bisericilor din toate satele comunei. (A.D.)
Ocolul silvic "Detunata-Abrud" și-a început activitatea
     Săptămâna în curs marchează debutul activității Ocolului Silvic "Detunata-Abrud", o structură nouă în care deocamdată sunt aso­ciate 6 consilii locale din zona Munților Apuseni: Abrud, Bucium, Roșia Montană, Ciuruleasa, Mogoș și Zlatna. Luni s-a făcut prelu­area pădurilor proprietate a acestor consilii locale, păduri care până acum au fost administrate de Ocoalele Silvice Câmpeni și Alba Iulia. Deocamdată suprafața de pădure administrată de noul ocol silvic este de 3700 ha, dar, așa cum a precizat primarul comunei Bucium Sorinel David Amariei, ea va crește odată cu preluarea pădurilor de la particulari sau de la composesorate. De asemenea se preco­nizează afilierea la Ocolul Silvic "Detunata -Abrud" a consiliilor locale Lupșa, Baia de Arieș, și Bistra. Noul ocol silvic este condus de inginerul Ioan Pașca, fostul director al Direcției Silvice Alba. (A.D.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.