Curier județean
Demersuri pentru construirea unei noi stații de epurare la Teiuș
     Conducerea Primăriei Teiuș a început demersurile necesare con­struirii unei stații de epurare modulare, întrucât cea veche nu apar­ține Consiliului Local, aflându-se în proprietate privată, a declarat primarul orașului, Dorin Mateica. El a precizat că vor exista practic 7 stații de epurare, care vor deservi câte 1.100 de locuitori fiecare, fiind elaborat deja studiul de fezabilitate pentru executarea etapizată a lucrărilor. Pentru că valoarea investiției este estimată la peste 150 de miliarde de lei și depășește cu mult posibilitățile de finanțare ale bugetului local, el a solicitat sprijinul Consiliului Județean Alba, în vederea alocării de fonduri. Cu sumele obținute din partea CJ Alba, un împrumut bancar și bani de la bugetul local, însumând aproximativ 6 miliarde de lei, a spus primarul, în acest an ar putea fi demarate lucrările la primul modul. Stația de epurare amintită va fi amplasată în zona Văii Geoagiului, în locul numit Hazii, urmând să preia apele uzate din vechea canalizare, precum și dintr-o rețea nouă de canalizare, de circa 2,5 kilometri lungime, care va fi construită în baza aceluiași proiect.(R.G.)
Arbori tăiați ilegal
     În urma unui control efectuat de către polițiști și organele silvice a fost depistat Nicolae Cotișel în vârstă de 75 de ani, din satul Peste Valea Bistrei. Bărbatul a tăiat, ilegal, din pădurea compose­soratului Certege 4 arbori, respectiv un paltin și 3 plopi. Valoarea lor a fost estimată la suma de aproximativ 11 milioane de lei. Lemnul a fost ridicat în vederea confiscării, iar Nicolae Cotișel este cercetat pentru comiterea infracțiunii silvice de tăiere ilegală de arbori. (L.I.)
Comunicări științifice la Institutul de Arheologie Sistemică Alba Iulia
     În zilele de 7 și 8 aprilie Institutul de Arheologie Sistemică Alba Iulia va organiza sesiunea de comunicări științifice "Metode și teh­nici de cercetare interdisciplinară în arheologie. Arheologia pre­ventivă/de salvare". Deschiderea oficială va avea loc în data de 7 aprilie, la ora 11.00, în sala Bibliotecii Virtuale situată la parterul clădirii Institutului. Vor lua parte la discuții cercetători științifici, ana­liști programatori, profesori universitari și arheologi atât din muni­cipiul Alba Iulia cât și din țară. Pe lângă prezentarea comunicărilor științifice va avea loc lansarea volumului "Alburnus Maior II. Monu­mentul Funerar circular", va fi organizată o expoziție de carte- "Lu­crări de arheologie interdisciplinară"- Editura Cetatea de Scaun, Uni­versitatea Valahia Târgoviște și va fi vernisată expoziția temporară "Civilizații uitate. Civilizații restituite. Cercetări arheologice preventive de la Porț - "Corău" - comuna Marca, județul Sălaj", Muzeul Jude­țean de Istorie și Artă Zalău. (L.I.)
Poliția comunitară Alba Iulia a prins primii hoți
     Polițiștii comunitari din Alba Iulia au depistat în noaptea de 4 spre 5 aprilie, în timp ce patrulau prin șanțurile Cetății, primii hoți. Este vorba despre trei persoane surprinse în timp ce săreau gardul Spitalului de Neuropsihiatrie de unde au sustras haine și alte bunuri. Cei trei au fost predați jandarmilor care la rândul lor i-au predat Poliției pentru cercetări. Primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Ha­va, s-a declarat mulțumit de felul în care funcționează noua structură de ordine publică și a adăugat că efectele benefice ale înființării Poliției comunitare se vor vedea și mai bine după ce aceasta va avea efectivele complete și va putea astfel acoperi mai bine zonele peri­culoase din municipiu. (A.D.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.