Prima pagină Ediția din: 7.4.2005
Județul Alba a primit 20,9 miliarde de lei pentru lucrări de restaurare
•Poarta I va fi finalizată, iar la Poarta a III-a vor fi reluate lucrările
     Așa cum v-am mai informat, prefectul județului Alba, Cosmin Covaciu, și-a făcut o prioritate din rezolvarea problemelor legate de obținerea de fonduri pentru finanțarea lucrărilor de restaurare a unor obiective culturale de interes național și internațional din județul nostru. El a avut o serie de întâlniri în acest sens cu ministrul Culturii, Mona Muscă, dar și cu secretarul de stat Ioan Onisei și d-na Dorina Niculina Isopescu de la Inspectoratul de Stat în Construcții. Dovadă că aceste discuții nu au rămas fără ecou este faptul că Ministerul Culturii a acordat tocmai pentru finalizarea restaurărilor din județul Alba suma de 7,9 miliarde lei iar Inspec­toratul de Stat în Construcții suma de 13 miliarde lei, acești bani provenind din bugetul alocat Programului de Restaurare pe anul 2005.
    Pentru Poarta I a Cetății Alba Carolina, aflată în proces de re­staurare încă din anul 1998, s-au acordat de către Ministerul Culturii 1,2 miliarde lei. Lucrările care se efectuează la Poarta I sunt cele de sistematizare verticală și tratare a statuilor pentru conservare iar acești bani sunt suficienți pentru finalizarea procesului de resta­urare. Pentru Poarta a III-a a Cetății Ministerul Culturii a alocat suma de 2,5 miliarde de lei în vederea continuării lucrărilor de re­staurare, începute de asemenea în urmă cu 7 ani. Chiar dacă nu acoperă întreaga sumă necesară pentru finalizarea tuturor lucrărilor de restaurare din Cetatea Alba Carolina, acordarea acestor fonduri are o semnificație deosebit de importantă și redă speranța că într-un viitor apropiat cetatea albaiuliană va ocupa locul pe care îl merită în circuitul turistic mondial.
    Fonduri s-au obținut și pentru alte obiective culturale din județ chiar dacă nu cu o semnificație istorică și turistică la fel de mare ca și cea a Cetății. Astfel, pentru Catedrala Ortodoxă din Alba Iulia, Inspectoratul de Stat în Construcții a alocat 10 miliarde de lei pentru lucrări de zugrăvire exterioară, reparații pardoseli și scări. Biserica "Intrarea în Biserică" Geoagiu de Sus a primit de la Ministerul Culturii, pentru lucrări de arhitectură, suma de 300 de milioane lei, sumă suficientă pentru finalizarea lucrărilor începute. Biserica Evan­ghelică de la Cenade a primit suma de 3 miliarde de lei de la Inspectoratul de Stat în Construcții și 850 de milioane de lei de la Ministerul Culturii pentru lucrări de consolidare. Ministerul Culturii a mai alocat 1,5 miliarde de lei pentru Biserica "Cuvioasa Paraschiva" din Mesentea, pentru consolidarea suprastructurii.
    Făcând un calcul simplu vom constata că Ministerul Culturii, împreună cu Inspectoratul de Stat în Construcții au alocat județului Alba suma de 20,9 miliarde lei. Unii ar putea spune că acești bani nu sunt suficienți, însă sunt deosebit de importanți pentru că permit continuarea și chiar finalizarea unor lucrări de restaurare începute cu mult timp în urmă. De remarcat este faptul că în urma numeroaselor semnale trase în presă cu privire la importanța Cetății pentru județul nostru, atât din punct de vedere istoric dar și turistic, economic, prefectul a trecut de la promisiuni la fapte. (I.P.)
Ziua Mondială a Sănătății
"Fiecare mamă și fiecare copil contează"
     Sloganul sub care se desfășoară în acest an Ziua Mondială a Sănătății-"Fiecare mamă și fiecare copil contează"- este un apel către comunitatea internațională și factorii de decizie din întreaga lume, a declarat ieri, într-o conferință de presă, dr. Ion Munteanu, directorul Direcției de Sănătate Publică Alba. El a precizat că acest slogan a fost ales în baza statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății, potrivit cărora peste 500.000 de femei mor anual din cauze legate de graviditate, iar mortalitatea infantilă este de 10,6 milioane, din care 40 la sută, în prima lună de viață. Altfel spus, o mamă moare în fiecare minut din cauza complicațiilor stării de graviditate sau nașterii, iar alte milioane de femei rămân cu sechele. Totodată, 20 de copii sub 5 ani mor în fiecare minut sau 30.000 de copii pe zi. Specialiștii Băncii Mondiale, a spus directorul DSP Alba, au estimat că pentru fiecare dolar investit în sănătatea unui copil, câștigul este de 7 dolari, datorită economiilor realizate la prestațiile sociale și unei mai mari productivități a tânărului sau adultului de mai târziu. În acest an, Ziua Mondială a Sănătății are 3 obiective. În primul rând de a face cunoscut numărul mare de îmbolnăviri și decese survenite la mamă și copil și de impactul pe care îl au asupra stării de sănătate a populației și asupra dezvoltării socio-economice a țărilor lumii. În al doilea rând, populația trebuie să înțeleagă că există soluții, o paletă largă de îngrijiri preventive și curative, dar întreaga comunitate trebuie să contribuie pentru apli­carea lor. Ultimul obiectiv are ca scop demararea unor acțiuni care să încurajeze responsabilitatea colectivă. "Familia, comunitatea, profesioniștii în domeniul medical (și nu numai) trebuie să susțină programele și serviciile destinate mamei și copilului", a spus dr. Ion Munteanu. În acest sens, OMS își propune să întreprindă acțiuni ca până în anul 2015 mortalitatea maternă să scadă de cel puțin 3 ori, iar cea infantilă, măcar de două ori. Dr. Munteanu consideră că adevăratele valori ale societății sunt mamele și copiii cu o bună stare de sănătate, iar medicii sunt suficient de pregătiți pentru a salva milioane de vieți, dar menținerea stării de sănătate trebuie să fie scopul comun al tuturor factorilor de decizie, fiecare om având un rol important în acest sens. "În încheiere, doresc să subliniez îndemnul care se regăsește în mesajul directorului general al OMS, dl. Lee Jong-wook, și anume, să contribuim cu toții pentru ca anul 2005 să fie un an decisiv în acțiunile pe care le vom desfășura pentru fiecare mamă și pentru fiecare copil".
Robert GHERGU

Dr. Marius Șuluțiu este noul director la "Ambulanță"
     Dr. Ion Munteanu, directorul Direcției de Sănătate Publică Alba, a anunțat ieri, într-o conferință de presă, că noul director al Ser­viciului Județean de Ambulanță va fi instalat în funcție astăzi, chiar de Ziua Mondială a Sănătății. Este vorba de dr. Marius Șuluțiu, care a lucrat până acum la Spitalul județean Alba, la "Urgențe". El va fi numit cu delegație până când va fi organizat un concurs pentru ocu­parea postului. Dr. Șuluțiu îi succede la conducerea "Ambulanței" medicului Ioan Felician Stanciu, care a fost eliberat din funcție, la cerere, prin hotărâre a Consiliului de Administrație al DSP Alba.(R.G.)
Vineri, zi de doliu național în memoria Papei
     Guvernul a decis, printr-o hotărâre, ca ziua de vineri, 8 aprilie 2005, să fie declarată zi de doliu național pe teritoriul României. Conform actului normativ, toate instituțiile și autoritățile publice centrale și locale vor avea obligația să arboreze drapelul României în bernă. (M. F.)
Audiențe PUR la Abrud
     Deputatul PUR de Alba, Nicolae Popa, își deschide astăzi un nou cabinet parlamentar în județ, în orașul Abrud. Acesta este situat în incinta fostului local "Detunata", vizavi de Primăria Abrud. "Îi aștept pe toți moții care vor să-mi facă cunoscute problemele cu care se confruntă și îi asigur că voi face totul pentru rezolvarea lor", a precizat dl. Popa. (F.R.)
Călător jefuit
     În 5 aprilie, la ora 16.45, Nicolae Matei, în timp ce călătorea cu Personalul 3611 pe relația Teiuș-Aiud a fost prădat. I-au fost sus­trase geanta cu articole de îmbrăcăminte și portmoneul în care avea actele și suma de 100 de euro. Bărbatul i-a anunțat pe polițiștii de la TF Aiud, care au reușit să-l identifice pe autor în persoana numitului Gheorghe Borș (34 de ani), din Comuna Lețcani, județul Iași. Lucru­rile furate au fost restituite proprietarului. (L.I.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.