Editorial
13 cu noroc!
     Mâine, 13 aprilie 2005, chiar dacă cifra este considerată de superstițioși cu ghinion, sperăm să fie o zi cu noroc pentru România. Asta deoarece ea reprezintă o piatră de încercare, un reper juridic important al drumului pe care țara noastră îl parcurge în vederea integrării în Uniunea Europeană. Astfel, mâine, textul Tratatului de aderare a României la UE la 1 ianuarie 2007 urmează să fie supus votului Parlamentului European pentru obținerea "avizului conform" iar dacă acest lucru se va întâmpla, mai rămâne ca pe data de 25 aprilie a.c. să fie semnat Acordul tratatului propriu-zis între cele două părți, respectiv România și Consiliul Uniunii Europene. Trebuie să spunem de la început că bătălia de mâine din Parlamentul European se anunță destul de acerbă. Însuși Guido Podestra, copreședintele Comitetului Parlamentar Mixt România - Uniunea Europeană, care zilele trecute a avut întâlniri și discuții pe această temă cu președintele Traian Băses­cu, cu premierul Tăriceanu și cu ambasadorii celor 25 de țări ale Uniunii, afișează un optimism moderat, declarând că "România va obține totuși la Bruxelles două treimi din voturile parlamentarilor europeni. Nu va fi un vot în unanimitate pentru că există poziții diferite". Motivele unui vot diferențiat sunt puse de către parla­mentarul european atât pe seama dificultăților economice actuale din mai multe state europene mari, reflectate tot mai insistent de opinia publică din cadrul acestora, cât și a scepticismului unor oficiali cu privire la primirea de state noi în cadrul UE. Puțin mai voalat, domnia sa a declarat chiar că "există în acest moment o crescândă insatisfacție cu privire la lărgirea UE". "Noi însă vrem să precizăm clar că România și Bulgaria țin de primul val de lărgire. Era vorba de 12 țări și este just ca toate aceste țări să aibă șanse să intre în Uniune la timpul corespunzător fiecăreia. Cred că nu este cazul să întârziem intrarea României pentru a o lega de intrarea altor țări cum ar fi Ucraina sau Croația" - a ținut să pre­cizeze în final d-l Guido Podesta.
    O altă personalitate importantă a Uniunii Europene, comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn, s-a declarat "optimist cu precauție" în privința îndeplinirii criteriilor de aderare de către Ro­mânia. "România și Bulgaria vor adera probabil la UE, dar România mai are un drum lung de parcurs în privința reformei Justiției, luptei anticorupție și legislației privind concurența și ajutoarele de stat" - a spus Rehn. Tot domnia sa a lăsat să se înțeleagă că atât Par­lamentul European cât și țările membre UE vor mai avea o posi­bilitate de a reveni, în cazul în care România și Bulgaria nu res­pectă criteriile de aderare, prin activarea clauzei de salvgardare, care va prelungi cu un an termenul de integrare.
    Așadar, să credem în șansa noastră de integrare în Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007, dar mai mult decât toți europenii trebuie ca noi să ne oferim singuri această șansă, prin muncă asiduă dedicată îndeplinirii pas cu pas a criteriilor de aderare.
    După cum se știe, imediat după aderare, țara noastră va primi fonduri importante de integrare (aproximativ 6 miliarde de euro numai în perioada 2007-2009) pentru aplicarea măsurilor de reformă structurală în principalele domenii (economie, agricultură, turism, servicii, administrație). Nu va fi deloc ușor. Vor veni iarăși câțiva ani grei, cu majorări de prețuri și tarife, ca urmare a adaptării lor la nivelul celor din UE. Să ne străduim însă să trecem și peste acest hop, pentru a ne oferi cu adevărat o șansă pentru un viitor mai bun, mai prosper, atât pentru noi cât mai ales pentru copiii noștri.
Tinu MATEȘ