Prima pagină Ediția din: 12.4.2005
Deși este un serviciu public gratuit
Medicii din Alba se tem să apeleze la SMURD Târgu-Mureș
     Raed ArafatIeri, la sediul Prefecturii Alba, Cosmin Covaciu a intermediat o întâlnire între dr. Raed Arafat și directori de spitale, precum și factori de decizie din domeniul medical județean. Scopul aces­tei întâlniri pe care dr. Arafat a solicitat-o prefectului de Alba l-a constituit informarea asupra modului de colaborare cu Ser­viciul Mobil de Urgențe Resus­citare și Descarcerare Târgu Mureș. Dr. Raed Arafat s-a plâns de faptul că SMURD-ul nu a primit din partea județului nostru, în ultimele patru luni, nici măcar un apel pentru intervențiile primare (cele cu intervenție la fața locului) - ceea ce ar însemna că practic în Alba nu s-a înregistrat nici o urgență care să fi necesitat intervenția elicopterului -, și doar 1 sau 2 apeluri pentru intervențiile secundare (de transport al bolnavilor la un spital din alt județ). Dr. Raed Arafat a adus la cunoștința celor prezenți că modalitatea de utilizare a elicopterului regional a fost reglementată prin Ordonanța 126/2003 și aprobată prin Legea 40/2004. Cel mai important lucru care trebuie știut este acela că serviciul SMURD este un serviciu public gratuit astfel că "nici un doctor care vrea să ne apeleze nu trebuie să se teamă că va fi pus după aceea să plătească", a precizat dr. Arafat. Elicopterul alocat SMURD Târgu Mureș poate efectua 400 de ore de zbor pe an iar ora de zbor este suportată de stat - 1200 euro și Casa de Asigurări de Sănătate - 200 euro, de aceea chemările la intervenții trebuie să fie justificate. Pe de altă parte, elicopterul, la sol, are aproape același cost ca și cel de zbor. De asemenea, foarte important este că elicopterul poate fi chemat numai de către: medicul de gardă (nu neapărat de directorul spitalului), Serviciul de Ambulanță, Pompieri sau Poliție și în nici un caz de familiile bolnavilor. Un apel important lansat de dr. Raed Arafat s-a referit la necesitatea renunțării la orgoliile care există uneori între Serviciul de Ambulanță și SMURD, întrucât "doar bolnavul are de câștigat". "Dacă un accident se produce la 15 de minute de Alba atunci bineînțeles că Ambulanța va ajunge prima, însă dacă accidentul e la 40 de minute, elicopterul nostru va fi aici în maximum 25 de minute, ceea ce înseamnă timp câștigat, deosebit de important în astfel de cazuri", a mai precizat domnia sa. "Am solicitat prefectului facilitarea acestei întâlniri pentru a vă mobiliza să luați în considerare acest serviciu, spre binele paci­enților dumneavoastră", a mai adăugat Raed Arafat.
    Până la înființarea unor centre SMURD operaționale și în județul Alba, proiect avut în vedere de actualul prefect Cosmin Covaciu este mai mult decât necesar ca cei care, la un moment dat pot fi în situația de a răspunde de viața noastră, să aibă în vedere și această opțiune: SMURD-ul.
Ioana PITICARIU

Până la Paști
190 de mineri din Munții Apuseni își pierd slujbele
     Ministerul Industriilor și Comerțului a anunțat că de la 1 mai a.c. 1250 de mineri din cadrul Minvest Deva își vor pierde slujbele. Potrivit informațiilor furnizate de președintele Confederației "Meri­dian" Alba, ing. Viorel Huțuleac, la nivel județean sunt vizați de a­ceastă măsură 190 de mineri, din care 170 de la EM Roșia Poieni și 20 de la EM Roșia Montană. "La noi, la Abrud, unde sunt șanse de redresare a societății, trebuie să disponibilizăm circa 170 de mineri. Pe listele de disponibilizări s-au înscris deocamdată în jur de 40 de persoane. Oamenii se gândesc că nu-și vor mai găsi în zonă un loc de muncă, deoarece nu sunt alternative. Din păcate nu prea avem soluții, pentru că dacă nu vom face disponibilizările, nu vom mai primi facilitățile care să ne permită să continuăm acti­vitatea. Din alt punct de vedere trebuie spus că nu dorim ca aceste disponibilizări să se facă după ureche, ci după criteriile sociale stabilite de normele internaționale", a spus Viorel Huțuleac. El a adăugat că în aceste zile, la București, la sediul Ministerului In­dustriilor, se poartă negocieri pe această temă, pentru că sunt presiuni ca numărul disponibilizaților să fie mai mare. Cei care se trec pe listele de disponibilizări primesc o sumă de 150 de milioane de lei, dar și o compensație lunară de circa 5,5 milioane de lei, timp de doi ani.
Florin ROMAN

La Sebeș
Tânăr bătut măr de prietenul de pahar
     În noaptea de 9/10 aprilie, la ora 0.15, Poliția municipiului Sebeș a fost sesizată că în blocul de nefamiliști situat pe strada Energiei din Petrești a avut loc un scandal. Polițiștii au constatat că altercația s-a produs între doi prieteni de pahar, respectiv Cos­min Vintilă (33 de ani) și Gheorghe Ion (30 de ani), ambii din Petrești. Cei doi, după ce au consumat din greu băuturi alcoolice, s-au luat la bătaie. Gheorghe Ion, folosindu-se de o bară metalică (30 cm) ce avea sudat la unul din capete un lanț de 15 cm, i-a aplicat lui Cosmin Vintilă o serie de lovituri în zona toracelui și a capului. Conflictul a fost aplanat, iar Vintilă a fost transportat la Spitalul municipal Sebeș pentru acordarea îngrijirilor medicale, fiind diagnosticat cu politraumatism prin agresiune, traumatism cranio-cerebral acut deschis, plagă con­tuză fronto-parietală dreaptă, contuzie cerebrală, traumatism hemiotoracic stâng și fractură arc costal. În cauză, poliția continuă cercetările. În funcție de numărul de zile de spitalizare dacă cel bătut va depune plângere, se va face încadrarea juridică a faptei. (L.I.)
Și UDMR a semnat protocolul
     La sfârșitul săptămânii trecute, UDMR s-a alăturat celor trei partide din coaliția aflată la putere la nivel județean și a semnat protocolul de colaborare cu PNL, PD și PUR. Semnarea acestui protocol a fost întârziată de neînțelegerile privind anumite pasaje din protocol. Dacă între PNL și PD nu au fost probleme, umaniștii au invocat în prima fază racolarea unor membri de către PNL, iar UDMR s-a plâns că celelalte partide nu respectă înțelegerile con­venite. În cele din urmă, cei patru parteneri au reușit la sfârșitul săp­tămânii trecute să se înțeleagă.(F.R.)
La Alba Iulia
Peste 300 de locuri de muncă la bursa din 15 aprilie
     Un eveniment dătător de speranță este neîndoielnic organizarea bursei generale a locurilor de muncă din 15 aprilie a.c., la Casa de cultură a sindicatelor din Alba Iulia. Cu o paletă largă de meserii și profesiuni, cei 30 de agenți economici oferă deja 265 de locuri de muncă, dar numărul acestora va fi mult mai mare în ziua bursei. Cei dornici să muncească acasă, în locurile natale, sunt așteptați cu interes. (M.I.)
Gaz metan la Unirea
     În comuna Unirea va fi introdus gazul metan și în acest fel se va împlini un mai vechi vis al localnicilor. Având în vedere că o asemenea acțiune costă foarte mult, a fost nevoie de un efort unit al oamenilor din comună, al consiliului local și al CJ Alba. În ședința de la acest sfârșit de lună, consilierii județeni vor avea de votat un punct care prevede alocarea sumei de 1 miliard de lei pentru introducerea gazului metan la Unirea. Cu acești bani lu­crările vor fi aproape finalizate.(F.R.)
Identitate de împrumut
     Un tânăr de 22 de ani a vrut să-i fraierească pe polițiști pentru a scăpa dintr-o belea, dar s-a afundat și mai mult. Polițiștii cugireni aflați în acțiune l-au oprit în trafic, în 10 aprilie, pe conducătorul unui autoturism Land Rover, înmatriculat în Franța. Tânărul aflat la volan s-a recomandat Marius Cosmin Grigorescu și a precizat că deține permis de conducere. Polițiștii au mirosit că ceva nu e în ordine și au descoperit că, pentru a-i induce în eroare, așa zisul șofer, care nu avea permis auto, a dat numele fratelui său. Tânărul, pe numele său adevărat Victor Lucian Grigorescu, este cercetat pentru co­miterea infracțiunilor de fals privind identitatea, ce se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la trei ani și conducerea pe drumurile publice a unui autoturism fără a deține permis. (L.I.)
Pesticide pe cupoane
     Furnizorii de pesticide din județul Alba nu trebuie să-și facă nici un fel de probleme în privința recuperării sumelor reprezentând marfa vândută pe bonuri valorice pentru agricultură. Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Direcției pentru Agricultură și Dez­voltare Rurală Alba, Sorina Dârzu, după ce câțiva agricultori s-au plâns că reprezentanții unor firme din zona municipiului Blaj ar fi refuzat să le vândă pesticide pe cupoane agricole, de teamă că nu își vor primi apoi banii. Sorina Dârzu a oferit asigurări că DADR Alba va plăti furnizorilor sumele respective, la scurt timp după ce aceștia vor depune deconturile aferente la sediul instituției.(R.G.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.