Actualitate
Pe 21 aprilie se prezintă leii grei
     Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a precizat în conferința de presă de ieri că în data de 21 aprilie vor fi prezentați leii grei, cum li se zice în limbaj popular, leii noi după numele oficial. Aceasta este o nouă etapă în procesul denominalizării monedei naționale.
    Isărescu a subliniat ideea că denominalizarea (atenție, termenul corect este denominalizare, nu denominare, cum îl folosesc guver­natorul BNR și alți economiști! denomina = a denumi; deno­minaliza = (despre semne bănești) a se reduce valoarea nominală; deno­minalizare = reducere a valorii nominale a semnelor bănești, efectuată în perioada de accentuată depreciere a acestora) va întări încrederea în moneda națională, ceea ce reprezintă o condiție ne­cesară pentru o economie puternică. El a evocat și rezultatele unui sondaj CURS, din care rezulta că 62% din populație consideră bună denominalizarea leului, numai 23% considerând contrariul. 15% n-au avut nici o părere. Isărescu a menționat că nu BNR a comandat acest sondaj și că a dat întâmplător peste el în Internet.
    În cadrul aceleiași conferințe de presă, Isărescu a precizat că 7 bănci mari vor alimenta cu lei noi aproape 1000 de bancomate care le aparțin, astfel încât în 1 iulie aceștia să fie pe piață. Restul de circa 2400 de bancomate nu vor putea furniza însă lei noi la acea dată. Însă se speră ca până la sfârșitul anului să fie convertite toate bancomatele. Se estimează că numai circa 10% dintre plăți se vor face prin ATM. Din informațiile actuale, de la bancomatele unor bănci vor fi eliberate bancnote de 4 valori, altele vor elimina 3 tipuri, dar sunt și numai cu două și una dintre bănci va opta pentru o singură bancnotă. Isărescu a precizat că în SUA se pot elibera de la ATM numai bancnote de 20 USD.
    În altă ordine de idei, Isărescu a precizat că nu se așteaptă la convulsii pe piața valutară și prin urmare nici populația, nici ex­portatorii n-au motive de panică, chiar dacă s-a liberalizat contul de capital, ceea ce le permite străinilor să deschidă conturi în lei.
Florin SILEA

Femeie găsită moartă în pârâul Valea Morilor
     Polițiștii din Zlatna au fost sesizați duminică, 10 aprilie, în jurul orei 18.40, de către Maria Iviniș, din satul Vâltori, că în pârâul Valea Morilor se află o persoană decedată. Echipa operativă de­plasată la fața locului a găsit în apele pârâului Valea Morilor ca­davrul numitei Maria Băișan, în vârstă de 74 de ani, din Vâltori. Corpul femeii a fost transportat la morga Spitalului din Zlatna, unde medicul de gardă, în urma examinării, a precizat cauza prezumtivă a morții, respectiv asfixie mecanică prin înec. Cadavrul nu prezenta urme de violență, dar pentru siguranță s-a solicitat și efectuarea ne­cropsiei de către un medic legist. În cauză, poliția continuă cer­ce­tările pentru stabilirea împrejurărilor în care femeia a decedat. (L.I.)
Teodor Atanasiu:
"România nu își dublează efectivele militare din Irak"
     Prezent în week-end la Alba Iulia, ministrul Apărării Naționale, Teodor Atanasiu, a precizat că România nu își va dubla efectivele militare din Irak dar nu se pune nici problema retragerii acestora. "În prezent, în Irak sunt 750 de militari români care îndeplinesc misiuni de stabilizare, plus încă 100 de persoane care asigură protecția autorităților O.N.U.", a precizat Teodor Atanasiu. Domnia sa a mai declarat că scopul României este de a contribui la în­zestrarea și instruirea armatei irakiene pentru ca, în viitor, aceasta să preia misiunile iar efectivele române să poată fi retrase. În acest scop, 27 de militari irakieni vor fi instruiți începând din această vară în România, urmând ca alți 27 să înceapă programul de instruire de anul viitor. (I.P.)
Dumitrel simpatizează cu rromii
     Ziua Internațională a Rromilor, sărbătorită și la Alba Iulia, a fost și pentru președintele CJ Alba, Ion Dumitrel, un prilej de relaxare. El a fost alături de sărbătoriți, admirând valoarea maestrului vio­lonist Gheorghe Adam, a solistei Viorica Avram, precum și nota de veselie și culoare a întregului spectacol. "Eterogenitatea etnică es­te unul dintre atuurile județului Alba. Compoziția plurietnică a ju­dețului și-a pus amprenta asupra diversității sale culturale, iar rromii sunt una dintre etniile cele mai vii, cu o cultură tradițională deo­sebită. Consiliul Județean Alba s-a implicat în organizarea acestui eveniment festiv pentru a ajuta scoaterea la suprafață a culturii tra­diționale a acestei etnii", a declarat președintele Ion Dumitrel.(F.R.)
După Sebeș și Teiuș, PSD Alba Iulia a dat un in­diciu clar că
Se dorește revenirea la putere a lui Ioan Rus
•Conferința municipală a fost caracterizată de frus­trări, resentimente și chiar ură între membrii partidului
     Sâmbătă, la Alba Iulia, av. Ioan Rus a mai câștigat, după Se­beș, o bătălie importantă în tentativa sa de a reveni în fruntea or­ganizației județene a PSD. Mai mult decât atât, Ioan Rus a reușit să-i scoată din joc pe mulți dintre cei care îi sunt împotrivă (lista cu aceștia a fost publicată în ziarul de ieri), astfel încât respectivii nu vor avea drept de vot la Conferința județeană. Succesul ex-liderului organizației județene poate fi în măsură să producă o oarecare degringoladă în cealaltă tabără, a lui Mugurel Sârbu, ai cărui sim­patizanți ar putea fi cuprinși de îndoiala că s-ar mai putea câștiga ceva, cum tot așa de bine am putea asista la o mobilizare și mai puternică, astfel încât la Conferința de sâmbătă, 16 aprilie a.c., să se producă un veritabil război.
    Toate ar fi bune și frumoase dacă bătălia s-ar reduce la o confruntare de idei și programe, în care învinsul i-ar strânge cu fair - play mâna învingătorului și apoi ar colabora pentru binele partidului, căci în fond și la urma urmei acesta este scopul final. După cum au stat însă lucrurile la Alba Iulia, se pare că vor mai trebui să treacă vreo 50 de ani, până când acest partid să se reformeze cu ade­vărat, măcar din punct de vedere al relațiilor interumane. Oamenii care se cunoșteau de o viață, care au colaborat de-a lungul tim­pului, dar care acum fac parte din tabere diferite, au ajuns pur și simplu să se urască, să se jignească reciproc sau nici măcar să se mai salute. Lista cu "indezirabilii" prezentată de Marius Rotar a turnat gaz peste foc, provocându-i lui Ionel Vesa, membru marcant al PSD, fost primar de Abrud, o replică extrem de dură la adresa lui Ioan Rus: "Mi-e rușine că sunt moț ca și tine!". În paranteză fie spus, Ionel Vesa a fost coleg de liceu cu Ioan Rus. De asemenea, marele perdant al Conferinței de la Alba Iulia, Cornel Suciu a fost deosebit de virulent la adresa celor care nu l-au votat. "Nu este omenește posibil să scoți în afara Consiliului municipal oameni de valoare care au făcut ceva cu adevarat pentru acest partid, pentru a face loc unora care nu au avut nici în clin nici în mânecă cu el. Aproape toți sunt niște iluștri necunoscuți, care nu au contribuit nici măcar cu un fir de păr la evoluția acestuia, ba mai mult, trei sferturi dintre ei nici măcar nu și-au achitat cotizația. Din păcate, dl. Mircea Hava poate să stea liniștit, pentru că nici unul dintre aceștia nu este capabil să-i pună nici cea mai mică problemă. Cu astfel de oameni, în 2008 abia dacă mai atingem pragul minim pentru a intra în Parlament", și-a vărsat năduful ieri Cornel Suciu, care nu a uitat totuși să spună că-i poartă o stimă deosebită d-nei Doina Harda, noul președinte al PSD Alba Iulia.
    În fapt, pentru un partid serios și cu "minți luminate", cum se consideră cei din PSD, este chiar de râsul lumii ca el să nu fie reprezentat la vârf de doi dintre consilierii săi județeni: Ioan Florea și Rodica Andronescu, de însuși secretarul său executiv, consi­lierul municipal Marius Rotar, de președinta femeilor Ion Ileană și de atâția alții. Ce să mai vorbim de Sebeș, unde nici măcar pre­ședintele Mugurel Sârbu, cetățean al acestei localități, primar timp de 3 ani de zile ș.a. nu a reușit să fie trecut măcar pe lista de delegați. Dacă la nivelul județului Alba, PSD va avea soarta PNȚCD - ului rămâne de văzut după ziua Z, adică sâmbata viitoare.
Răzvan JURCĂ

În viziunea șefului fiscalității
Primăriile se vor apuca de fotbal!
     Aflat la un seminar la Brașov, președintele Agenției Naționale pentru Administrare Fiscală, Sebastian Bodu, a spus că peste 80% dintre cluburile sportive au datorii, în timp ce purtătorul de cuvânt al instituției a precizat că acestea însumează 19,6 milioane de euro în cazul cluburilor de fotbal. Bodu a afirmat că așteaptă modificarea Codului de procedură fiscală pentru a putea acționa! Să înțelegem că până acum a existat vid legislativ și că aceste cluburi au trăit ca într-un paradis fiscal?! Credem că nu, din moment ce pentru Rapid s-a găsit temei legal pentru a-l obliga la plata da­toriilor, deși este știut că investitorul principal este ministrul George Copos. În final Bodu a spus: "Cluburile de fotbal sunt soci­etăți co­merciale și, dacă cetățenii doresc fotbal, atunci să îl susțină, iar cluburile să fie transferate municipalităților". N-a precizat dacă cu tot cu datorii sau fără. Oricum este o aiureală, iar dacă era soare puternic mă gândeam că are scuza că l-a bătut în cap! Așa însă, nu pot decât să trag concluzia că a vorbit înainte de a gândi. (S.F.D.)
Atenție cugireni, apă mare!
     Potrivit informațiilor furnizate de Primăria Cugir, în data de 19 aprilie 2005, Sucursala Hidrocentrale Sebeș are programată o acțiune de verificare a instalațiilor la Barajul Cugir. Ca urmare a manevrelor ce se vor face, în aval de baraj se va tranzita un debit de apă mai mare, dar care va fi sub limita capacității de transport a albiei naturale. Pentru evitarea oricărui pericol, Primăria Cugir aten­ționează cetățenii să manifeste atenție pe data efectuării mane­vrelor. (I.P.)
Reuniune medicală
     Municipiul Alba Iulia va găzdui astăzi o reuniune medicală cu tema "Principii moderne de abordare terapeutică a bolii vasculare", a anunțat dr. George Haber, președintele Societății Naționale a Medicilor de Familie din România. Întâlnirea este organizată de Fundația de Medicină Internă "N.Ghe. Lupu" și Pfizer, lectori fiind prof. dr. Lăcrămioara Perju Dumbravă și dr. Corina Roman Filip. Atelierul științific va avea loc la Hotel Cetate, de la ora 13.00, fiind așteptați să participe medici din tot județul.(R.G.)
Bani pentru drumari
     CJ Alba va aloca circa 2 miliarde de lei pentru consiliile locale care au datorii la societatea comercială "Drumuri și Poduri Locale" Alba SA. Cu aceste fonduri, mai multe primării își vor stinge sau își vor micșora datoriile către SC DPL SA Alba.(F.R.)
Alimentare cu apă la Mănărade
     În prima ședință de consiliu județean, consilierii vor vota rectificarea bugetului pentru echilibrarea bugetelor locale. Profitând de această rectificare, CJ Alba a prevăzut alocarea sumei de 2 miliarde de lei pentru Blaj. Banii au ca destinație realizarea lu­crărilor de aducțiune la rețeaua de apă potabilă Blaj-Mănărade și a rețelei de distribuție la Mănărade. Valoarea totală a lucrărilor este de 6,3 miliarde de lei. Sursele de finanțare sunt asigurate de CJ Alba-3 miliarde de lei, Consiliul local Blaj-3 miliarde de lei, iar diferența va fi acoperită de SC APA CTTA SA.(F.R.)
În agricultura județului
Deconturi de 40 de miliarde
     Producătorii agricoli din județul Alba au primit până acum bonuri valorice și motorină în valoare totală de aproape 40 de miliarde de lei, rezultă dintr-un comunicat de presă semnat de directorul Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Alba, Dorel Călian. Potrivit documentului, la nivelul județului au fost primite bonuri valorice pentru semințe și pesticide însumând 52,182 miliarde de lei, care au fost distribuite în cele 77 de unități administrative, potrivit OUG nr. 12/2005. Până la această dată și-au ridicat bo­nurile 40.820 de producători, valoarea acestora totalizând 38,2 miliarde. De asemenea, conform HGR nr. 141/2005, DADR Alba a decontat motorină în valoare de peste 1,72 miliarde de lei, fiind ridicată canitatea totală de 344.220 de litri de motorină subven­ționată cu 5.000 de lei pe litru.(R.G.)
Încă 700 de milioane pentru puntea de la Ciugud
     Președintele Consiliului județean Alba, Ion Dumitrel, ne-a declarat că instituția pe care o conduce va aloca, cu sprijinul consilierilor județeni, încă 700 de milioane de lei pentru puntea de la Ciugud peste Mureș. Pentru acest obiectiv s-au mai alocat anterior 700 de milioane de lei. Cu acești bani, lucrările vor fi fina­lizate.(F.R.)
Bani pentru medicamente
     Sumele transferate către bugetul fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, aprobate prin Legea bugetului pe 2005, vor fi utilizate pentru finanțarea medicamentelor de care be­neficiază asigurații în ambulatoriu, compensate în proporție de 90% din prețul de referință. Din aceeași sursă vor fi decontate și medi­camentele compensate eliberate până pe 4 aprilie 2005. (M.F.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.