Editorial
Efortul reorganizării
     Ce mângâiere este trâmbițata remaniere, adică reorganizare a guvernului pentru curiozitatea dornică să-și confirme sieși că tot ce e nou e și efemer. După doar un trimestru de ședințe de inițiere, de lucrări în trombă masivul nostru executiv își declină schimbarea la față anunțată de ministrul Bogdan Olteanu printr-o reorganizare care va avea loc după semnarea tratatului de aderare la UE dintr-un motiv foarte simplu pentru că actualul "funcționează pe structura fostului executiv". În atmosfera de certă efervescență și-au exprimat deja opiniile, firește pro și contra, membrii și nemembrii din guvern. Președintele interimar al PD, Emil Boc, vede un Guvern Tăriceanu puțin restructurat, un fel de altă Mărie cu aceeași pălărie, idee pe placul premierului în exercițiu. Mutațiile încep de la cei mici, de la agenții și trec, eventual, la comasarea sau desființarea unor minis­tere, în momentul de față existând "structuri care se dublează făcute de PSD pentru a da de lucru unor membri de partid". Emil Boc a exclus posibilitatea schimbării primului ministru neacreditând astfel zvonistica înlocuirii d-lui Tăriceanu cu vehiculatul nume al expremierului Stolojan. Nici liderul UDMR, Marko Bela nu vrea o răsturnare de situație în care reprezentanții UDMR ar fi puțin pro­babil să-și mai regăsească portofoliile, considerând remanierea "i­no­portună, dar necesară". Sugestia discuțiilor pe această temă este "probabil puțin mai târziu", într-o formulare pe cât de laconică, pe atât de ambiguă, care nu ascunde senzația de anxietate. Pre­mierul Călin Popescu Tăriceanu accentuează, în aceeași notă eva­zivă, faptul că restructurarea guvernamentală nu constituie în pre­zent problema numărul unu: "Nu vă pot da detalii pentru simplul motiv că acest proces nu constituie în momentul de față o prio­ritate... acum nu am elemente relevante să prezint". Câtă lecție de modestie încape în afirmațiile cenzurate la maximum ale guver­na­nților noștri! Cu un simț profetic, altminteri greu de imaginat, Adrian Năstase, mai puțin ocupat cu atribuții în ultima vreme, se lansează pe unde susținând că știe el bine din surse că președintele Bă­sescu nu a renunțat la anticipate. Mai mult chiar, le va solicita miniștrilor PD să demisioneze pe data certă (?!) de 26 aprilie, nedorind ca imaginea de la Cotroceni să-i fie asociată cu un guvern al cărui procentaj de simpatie se erodează cu mare viteză. Ano­nimatul surselor îi permite liderului PSD să deplângă în aceeași măsură eventualitatea unui impact negativ asupra procesului de aderare, dacă executivul s-ar bulversa tocmai acum concluzionând îngrijorat: "Declanșarea alegerilor anticipate sau doar o criză guver­namentală va genera, fără îndoială, reacții foarte puternice negative. ...Deci, ar crea o foarte mare nervozitate în Parlamentul European, ar duce la blocarea sutelor de obiective de îndeplinit..."
    Și totuși, în jocul anticipatelor, al remanierilor sau al cui o mai fi există o atracție de ordin luminos când descoperim că trei sferturi dintre români nu susțin ideea unor alegeri, schimbări de care s-au cam săturat. Cel puțin așa glăsuiesc sondajele de opinie din ultima vreme. Soliditatea guvernului nu pare cu nimic minată de "sprijinul parlamentar", ba am putea spune fără rezerve că este bine înțepenit din alte puncte de vedere, că avem un executiv care are grija paternă să ne biciuiască pe toți. Și atunci la ce ar folosi un retuș care nu ne-ar alina sufletele și așa apăsate de atâtea nevoi?
    Înzecita tenacitate a declarațiilor care fac leitmotivul unor anti­cipate și remanieri va ajunge negreșit și ea într-un final care își me­rită efortul.
Mariana IONAȘ