Prima pagină Ediția din: 13.4.2005
Haz de necaz în Ungaria
Autoutilitara care va transporta cântarul ce bagă spaima în șoferi a avut accident
     Așa cum v-am mai informat, Consiliul Județean Alba a decis achiziționarea unui cântar mobil, care să fie utilizat pe drumurile județene. Scopul acestei investiții este de a-i verifica pe trans­por­tatori, dacă respectă limitele maxime admise atunci când se depla­sează pe arterele de circulație. Din păcate, din tot mai multe zone ale județului ne vin semnale că trans­portatorii distrug drumurile, fără a contribui și la repararea acestora. De aceea, consilierii județeni au aprobat cumpărarea cântarului mobil, investiția fiind cifrată la circa 1,6 miliarde de lei. Decizia CJ Alba, una bună în opinia speci­aliștilor, a stârnit și răzlețe proteste venite din partea unor trans­portatori. Președintele CJ Alba, Ion Dumitrel a fost însă tranșant la aceste proteste "Cine încalcă legea pe drumurile județene va plăti. Cine nu vrea să plătească va fi amendat". Cântarul mobil ar fi trebuit să intre în acțiune încă de săptămâna aceasta, el fiind deja achi­ziționat și verificat. Se mai aștepta doar sosirea autovehiculului marca Fiat din Italia, care va transporta cântarul în punctele de control. Ghinion sau blestem din partea șoferilor, mașina respectivă a avut un accident rutier în Ungaria, fiind șifonată destul de serios. Așa că CJ Alba va trebui să mai aștepte cel puțin o săptămână până când noul Fiat va sosi în județul Alba. Așa că cei care poate s-au bucurat de acest accident nu trebuie să fie prea fericiți: peste două săptămâni cântarul mobil va putea fi văzut pe drumurile ju­dețului, iar cei care calcă pe bec vor simți intrasigența Consiliului Ju­dețean Alba la... buzunar.
Florin ROMAN

Management made în... România
Un hectar de teren și clădirile aferente închiriate cu... 130 de euro
     Cine vrea să închirieze aproape un hectar de teren, cu clădirile aferente (hală și birouri) contra unei sume de doar aproximativ 130 de euro se poate adresa cu o solicitare în acest sens fostelor con­duceri ale SC "Drumuri și Poduri Locale" Alba SA. Ce ați citit mai sus nu reprezintă un anunț publicitar ci este concluzia pe care am tras-o după ce am fost informați că două societăți comerciale au închiriat, una din 1997 și alta din anul 2001, suprafața respectivă, situată la 50 de metri DN 1 în zona municipiului Aiud. Una din firme plătește o chirie lunară de 101 euro, iar a doua circa 30 de euro (mai exact 937.874 lei/lunar, care se corelează cu rata inflației). Pa­trimoniul respectiv, în care funcționa cantonul SC "Drumuri și Poduri Locale" Aiud a fost închiriat de fostele conduceri ale acestei firme. Nu suntem noi în măsură să evaluăm astfel de contracte, dar orice om de bună credință care are habar de prețul pieței, înțelege ce tre­buie. Reprezentanții CJ Alba, vicepreședintele CJ Alba, Florin Măr­ginean și directorul Direcției Tehnice, Dan Popescu ne-au declarat că acele contracte vor fi reevaluate și se va face o nouă negociere.(F.R.)
Comercianții de bijuterii nu respectă legea
•Legile permisive și amenzile mărunte, cauza in­dis­ciplinei agenților economici
     Luna martie a fost una "prețioasă" pentru inspectorii Oficiului județean pentru Protecția Consumatorilor Alba, în sensul că au fost derulate acțiuni de verificare a respectării prevederilor legale la des­fășurarea operațiunilor cu bijuterii din metale prețioase, aliaje ale acestora și pietre prețioase, precum și a obiectelor de aurărie, argintărie și de pietre prețioase.
    Astfel, după cum ne-a informat dl. Ioan Pleșa, directorul executiv al OJPC Alba au fost verificați 24 de agenți economici din județ, fiind controlate produse în valoare totală de 7,4 miliarde lei, din care produse în valoare de 277 milioane lei au prezentat abateri de la legislația în domeniu. Din totalul agenților economici controlați, un număr de 16 au fost sancționați, aplicându-se amenzi în valoare de 95, 2 milioane lei. Din cei 16 agenți sancționați, la 8 au fost aplicate amenzi pentru nerespectarea operațiunii de marcare. La 3 firme de profil s-a constatat lipsa afișării prețurilor și tarifelor practicate la comercializare, iar alți 3 agenți economici nu aveau înregistrat la Direcția Finanțelor Publice Alba registrul special pentru evidența operațiunilor cu metale pre­țioase.
    În urma tuturor acestor verificări, echipele OJPC Alba au mai oprit temporar de la comercializare cantitatea de 0,765 kg de metale prețioase.
Răzvan JURCĂ

Bani pentru SMURD
     Vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Florin Mărginean, ne-a informat că instituția pe care o reprezintă va aloca maxim 270.000 de euro pentru susținerea programului SMURD în județul Alba. "În prima fază noi vom cumpăra 3 mașini de prim-ajutor și una pentru medicul de urgențe. Autoutilitarele respective, pregătite la cele mai bune standarde, vor fi distribuite la Alba Iulia, Aiud și Blaj", a spus Mărginean. În plus, CJ Alba se va implica în susținerea financiară a părții de infrastructură la Unitatea de primire a urgențelor, ce va func­ționa la Spitalul județean. Aparatura medicală va fi asigurată printr-o finanțare a Băncii Mondiale.(F.R.)
Audiențe prefecturale la Câmpeni
     Mâine, 14 aprilie 2005, prefectul Cosmin Covaciu va fi prezent la Câmpeni unde va ține audiențe. Începând cu ora 14.00, cei care doresc să-i spună personal păsurile, sunt așteptați la Oficiul Pre­fectural Câmpeni. Înscrierile se pot face la sediul Oficiului sau la tel. 771910. (I.P.)
Congresul PUR
     Sâmbătă, 16 aprilie a.c va avea loc ședința Biroului Permanent și a Consiliului național al PUR la care vor participa circa 1000 de delegați, ne-a informat vicepreședintele partidului, deputatul Nicolae Popa. Până la 1 mai vor fi finalizate lucrările conferințelor de alegeri la nivel județean, iar în 7 mai, la Palatul Parlamentului va avea loc Congresul PUR, a mai spus liderul umanist. Nicolae Popa a adău­gat că în ultima perioadă, PUR are 500 de noi membri.(F.R.)
Monedă aniversară de argint
     Banca Națională a României (BNR) a pus în circulație o emisiune de monede de argint în scop numismatic cu valoarea nominală de 500 de lei cu ocazia sărbătoririi a 125 de ani de la înființarea băncii centrale. Tirajul maxim al acestei emisiuni, destinat vânzării în țară și străinătate, este de 500 de exemplare. Prețul de vânzare este de 1.000.000 lei vechi, respectiv 100 lei noi/monedă. Monedele au o greutate de 31,1 grame și prezintă pe avers stema României și mo­delul primei monede din argint emise de BNR în 1880, în timp ce pe revers se prezintă fațada Palatului Băncii Naționale a României.(M.F.)
Infractor băgat la zdup
     În 11 martie, polițiștii din Roșia Montană l-au identificat și reținut pe Viorel Mocioi în vârstă de 56 de ani, din satul Balmoșești. Băr­batul, cunoscut cu antecedente penale, se sustrăgea executării pedepsei cu închisoarea. Pe numele său a fost emis, de către Ju­decătoria Câmpeni, un mandat pe o perioadă de 3 ani închisoare pentru comiterea infracțiunii de furt calificat. Viorel Mocioi a fost de­pus în arestul Poliției orașului Câmpeni, de unde urmează să fie transferat la penitenciar pentru a-și ispăși pedeapsa. (L.I.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.