Actualitate
Facilitățile din zonele defavorizate vor fi menținute după aderarea la UE
•Scutire de la plata impozitului pe profit și pentru zona Munților Apuseni și Cugir
     România va avea posibilitatea să acorde scutiri la plata im­pozitului pe profit pentru investitorii din zone defavorizate și după momentul aderării la UE, cu condiția ca ajutorul de stat să fie des­tinat investițiilor regionale. Conform proiectului Tratatului de aderare la UE, de facilitatea menționată vor putea beneficia investitorii din zonele defavorizate Comănești, Bucovina, Altân Tepe, Filipești, Cep­tura, Albeni, Schela, Motru Rovinari, Rusca Montană, Bocșa, Mol­dova Nouă-Anina, Baraolt, Apuseni, Ștei-Nucet, Borod Șuncuiuș - Dobrești - Vadu Crișului, Popești - Derna - Aleșd, Ip, Hida - Surduc - Ji­bou - Bălan, Sărmășag - Chiejd - Bobota, Baia Mare, Borșa Vișeu și Rodna, până la 1 ianuarie 2010. Pentru investitorii din zonele Cu­gir, Zimnicea și Copșa Mică, scutirea de la plata impozitului pe profit va fi valabilă până la 1 ianuarie 2011. De această facilitate vor beneficia și investitorii din zonele Brad, Valea Jiului și Bălan, dar numai până la 1 ianuarie 2009. Ajutorul de stat va fi acordat numai întreprinderilor care au primit certificatul de investitor permanent într-o zonă defavorizată înainte de 1 iulie 2003. Totodată, România va avea posibilitatea să acorde scutiri de la plata redevențelor pentru întreprinderile care au semnat contracte comerciale cu adminis­tra­țiile zonelor libere înainte de 1 iulie 2002. Facilitatea va fi valabilă până la 1 ianuarie 2012. (I.P.)
Ieri la sediul PSD din Alba Iulia
Doina Emilia Harda și-a prezentat echipa de colaboratori
•Cei 5 vicepreședinți ai PSD Alba Iulia sunt Ovidiu Jidveian, Radu Soare, Marcel Mar­chiș, Mircea Rap­cea și Mariana Tuhuț
     În cursul după-amiezii de ieri, d-na Doina Emilia Harda, noul președinte al PSD Alba Iulia a organizat la sediul PSD din municipiu o conferință de presă, prilej cu care a fost prezentată echipa de conducere a acestei importante organizații a fostului partid de guver­nământ. Astfel, cei 5 vicepreședinți ai PSD Alba Iulia sunt Ovidiu Jid­veian, Radu Soare, Marcel Marchiș, Mircea Rapcea și Mariana Tuhuț, iar secretarul organizației este Ștefan Rus. Din componența Biroului Municipal al PSD Alba Iulia mai fac parte următorii membri: Ovidiu Chelioglu, Gheorghe Stănilă, Mircea Mircescu, Adina Pantea, Mircea Șulea, Constantin Baic, Dorel Oltean, Ioan Milaciu Homoș­tean, Vasile Dâmbean, Petru Stănilă, Angela Băruță, Teodor Giurcă și Cristian Barbonța. Vom reveni.(R.J.)
Declarație politică
Fenomenul corupției: între agravare și eradicare
     Pentru atingerea criteriilor politice de integrare în UE, România trebuie să îndeplinească două obiective, strâns legate între ele: in­dependența puterii judecătorești și înlăturarea corupției. Rapoartele organizațiilor neguvernamentale de prestigiu care monitorizează procesul de integrare al țării noastre, analizele și studiile elaborate de instituțiile Uniunii Europene pentru evaluarea celor două obiective politice în perioada 2000-2004 au evidențiat faptul că, după 2001, fenomenul corupției s-a extins și s-a agravat în România. Guvernul Adrian Năstase a reușit „performanța" de a transforma corupția în politica oficială de stat. Celelalte „performanțe" ale Guvernului PSD la materia anticorupție s-au măsurat în lipsa voinței politice de a combate flagelul corupției din România, dar și în ineficiența și mi­marea aplicării măsurilor de reformă a societății românești. În loc să ia măsurile necesare de combatere a acestui fenomen, Guvernul Adrian Năstase a oferit pe bandă rulantă facilități fiscale și a șters cu buretele datoriile societăților comerciale rău-platnice, pe criterii clientelare, cazul RAFO fiind elocvent în acest sens. Mai mult decât atât, Guvernul Năstase a folosit legea pentru instituționalizarea corupției, prin proiecte guvernamentale, care, în loc să ofere pro­tec­ție socială pentru categoriile defavorizate, a îmbogățit baronii locali din teritoriu. Prin blocarea reformei justiției și politizarea corpului magistraților, PSD a adus justiția într-o situație dezastruoasă, fără precedent după Decembrie 1989.
    La sfârșitul anului 2004, eșecul PSD în lupta împotriva corupției a fost ilustrat și în percepția populației; în sondajele de opinie, corupția era identificată ca principala îngrijorare a românilor și prima pro­blemă ce trebuie rezolvată în România.
    Introducerea noilor măsuri fiscale din acest an reprezintă de fapt nota de plată a României pentru faptele de corupție tolerate și în­curajate de Guvernul Năstase, iar posibilitatea introducerii clauzei de salvgardare în cadrul procesului de integrare a României este consecința eșecului aceluiași Guvern PSD. Voința politică exprimată încă de la instalare de Guvernul Tăriceanu privind eradicarea co­rupției este însoțită de măsuri ferme, adoptate pe toate planurile, privind lupta anticorupție. Noile tipuri de declarații de avere adoptate de Guvern sunt cele mai „aspre" din Europa, iar măsurile anti­co­rup­ție promovate de ministrul Justiției au fost bine receptate de opinia publică din țară, dar și de oficialii europeni. Prin adoptarea și pro­mo­varea măsurilor din Strategia Națională Antico­rupție 2005-2007, Guver­nul Tăriceanu a reușit să facă din lupta anticorupție un obiectiv național, demonstrând că are voința politică de a-și asuma rolul eradicării acestui fenomen, pe baza unui pachet legislativ care tre­buie susținut și implementat.
Tiberiu BĂRBULEȚIU, deputat PNL de Alba

Mai multe locuințe A.N.L. în județul Alba
     În urma întâlnirilor avute la București în cursul săptămânii tre­cute, Cosmin Covaciu, prefectul județului Alba, a obținut promisiuni ferme pentru o suplimentare a fondurilor destinate județului Alba în ceea ce privește construcția de locuințe pentru tineri, de tip A.N.L. Astfel, cu creditul contractat de pe vremea Guvernului precedent se vor termina lucrările, începute și nefinalizate, la Cugir și Blaj. În altă ordine de idei, conducătorii A.N.L. au spus că se încearcă con­trac­tarea unui nou credit european extrem de avantajos pentru România, iar în acest caz județul Alba va mai primi bani pentru finalizarea blocurilor A.N.L. de la Aiud și Câmpeni. "Consider această pro­ble­mă a locuințelor una reală pe care o cunosc încă de pe vremea când eram consilier județean PNL și care mi-a revenit în atenție cu prilejul ultimelor repartizări a locuințelor de tip A.N.L. pentru familiile tinere, desfășurată în Alba Iulia. Am primit multe semnale din partea celor nemulțumiți care nu au reușit să intre în posesia unei locuințe deși ar fi îndeplinit toate criteriile cerute și de aceea e nevoie de o su­plimentare a numărului lor", a declarat Cosmin Covaciu. (I.P.)
Pubele gratuite pentru roșieni
     Virgil Narița, primarul comunei Roșia Montană, ne-a spus că s-a dat startul campaniei de igienizare a comunei, odată cu sosirea primăverii. Se curăța șanțurile, marginile de drum dar și podețele și rigolele, colmatate după o iarnă lungă. Primarul Narița ne-a mai de­clarat că circa 150 de familii din satul Roșia Montană vor primi din partea primărie europubele pentru depunerea gunoiului menajer din gospodării.(F.R.)
Directorul Spitalului județean vrea să colaboreze cu Occidentul
     Dr. Călin Potor, directorul Spitalului județean de Urgență, va par­ticipa în perioada 28-30 aprilie, în localitatea germană Fulda, în apropiere de Koln, la o expoziție internațională de aparatură și echi­pamente medicale. Invitația a fost lansată de reprezentanții Servi­ciului Maltez, la ultima vizită efectuată la Alba Iulia, ei urmând să suporte o parte din costuri. Pentru că exponatele pot fi utilizate la serviciile de urgență și ambulanță, dr. Călin Potor nu exclude posi­bilitatea ca la expoziție să fie însoțit de directorul Serviciului județean de Ambulanță Alba, dr. Marius Șuluțiu. "Fiind prima ieșire în stră­inătate în calitate de director al Spitalului județean, este foarte im­portant să vadă cineva că suntem serioși și vrem să facem ceva", a spus dr. Potor. El a arătat că va încerca să stabilească relații de colaborare cu unii dintre participanții la expoziție, majoritatea euro­peni, pentru ca aceștia să sprijine ulterior Spitalul județean.(R.G.)
Viteza excesivă și consumul de alcool - puse la zid de polițiști
     Printre principalele preocupări ale Poliției Române se numără și "strategia pentru creșterea fluenței circulației și întărirea siguranței rutiere". În acest sens efectivele Poliției Rutiere efectuează con­troa­le pe linia prevenirii accidentelor rutiere grave comise fie pe fondul nerespectării regimului legal de viteză și a conducerii pe drumurile publice sub influența băuturilor alcoolice. Și pe raza județului Alba, în perioada 8-10 aprilie, au avut loc astfel de acțiuni, în urma cărora au fost sancționați contravențional 811 conducători auto iar 56 au scăpat doar cu avertismente. Polițiștii au reținut în vederea suspen­dării un număr impresionant de permise de conducere, respectiv 25, dintre care 19 au provenit de la șoferii care s-au urcat la volan după ce au consumat băuturi alcoolice. Valoarea totală a amenzilor apli­cate a fost de 555 de milioane de lei. O altă acțiune pe linia res­pectării legislației rutiere a fost organizată în zilelele de 10 și 11 aprilie de către Poliția Rutieră din cadrul Poliției orașului Câmpeni și lucrătorii Postului de Poliție Bistra. Au fost depistați în trafic 6 con­ducători auto care efectuau servicii de transport de persoane fără a deține autorizație și licență de execuție. S-au încheiat documente de constatare care vor fi înaintate Autorității Române Rutiere ce se va pronunța asupra legalității activităților desfășurate de persoanele în cauză. Amenzile date de polițiști pentru abaterile de la regimul cir­cu­lației au fost în număr de 34, în valoare de 22,4 milioane de lei. (L.I.)
Zile de teatru la Alba Iulia
     Casa de Cultură a Studenților Alba și-a propus să contribuie la relansarea vieții culturale din municipiul Alba Iulia. În acest sens pe parcursul lunii aprilie în instituția respectivă vor fi susținute o serie de reprezentații teatrale. Prima dintre acestea se va desfășura joi, 14 aprilie, începând cu orele 14.00, respectiv piesa "Strigăt nou-năs­cut" (tragi-comedie în care Spațiu și Timpul colapsează), specta­colul urmând a fi prezentat de trupa studențească IMAGO din Cluj Napoca. Vineri, 15 aprilie, de la aceeași oră va fi pusă în scenă, de către trupa ANT NOISES - Casa de Cultură a Studenților din Sibiu, piesa "Piatra din casă", o comedie de moravuri într-un singur act. De asemenea joi, 21 aprilie, piesa "Românie dragă, Elveția mea", o aventură montană, prezentată de trupa Teatrului Național Târgu Mu­reș va încheia seria acestor spectacole teatrale, deosebit de atrac­tive. (L.I.)
Șeful Departamentului Dezastre al Crucii Roșii, la Alba Iulia
     Radu Lihaci, șeful Departamentului Dezastre al Societății Nați­onale de Cruce Roșie din România, se va afla de vineri, 15 aprilie, la Alba Iulia. Directorul CRR Alba, Adrian Dușa, a declarat că repre­zentantul SNCRR vrea să ia contact cu activitatea voluntarilor de Cruce Roșie din județ, fiind pentru prima dată când efectuează o vizită în Alba. Radu Lihaci va fi informat despre situația operațională și dotarea depozitelor cu materiale de intervenție în caz de cala­mități. Dușa va solicita sprijinul șefului Departamentului Dezastre al SNCRR pentru a completa necesarul de materiale al depozitului zonal din Alba Iulia, care deservește 6 județe, după ce Crucea Roșie Alba a donat vara trecută bunuri de 700 de milioane sinistraților din Hunedoara.(R.G.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.