Curier județean
Controale în târgurile de animale din județ
     La începutul acestei luni, o comisie mixtă formată din re­pre­zentanții ai Prefecturii, Poliției județene și Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Alba a efectuat controale în câteva târguri de animale din județ. În 4 aprilie 2005 comisia s-a deplasat la Abrud și Sălciua. Reprezentanții Poliției au organizat un filtru la intrarea dinspre județul Cluj în comuna Sălciua, unde au fost oprite persoanele care nu aveau autorizații pentru transportul animalelor. În urma controlului a fost descoperit un singur comerciant din județul Cluj care a fost amendat cu 12 milioane lei deoarece nu avea certificate sanitar-veterinare pentru animalele pe care dorea să le vândă. Spre deosebire de târgul de la Sălciua care era autorizat, târgul de la Abrud se desfășura în condiții necorespunzătoare, motiv pentru care comisia a întocmit un proces-verbal de control prin care primarul orașului se obliga ca, până la sfârșitul lunii mai, târgul de animale să fie mutat într-o altă locație. În 6 aprilie 2005 Poliția a organizat un filtru la târgul de animale din Sebeș, în urma căruia a fost amendată o persoană care nu avea autorizație de transport pentru animale. Au fost identificate 8 persoane, 2 din Hunedoara și 6 din Sibiu, care, care nu aveau certificate sanitar-veterinare pentru animale. "Controalele vor continua și se vor lua toate măsurile nece­sare pentru funcționarea târgurilor din județul Alba în conformitate cu normele privind protecția animalelor în vigoare", a declarat prefectul Cosmin Covaciu. (I.P.)
"Luna Pădurii" la Câmpeni
     Luni, 11 aprilie 2005, Ocolul Silvic Valea Arieșului, reprezentat prin ing. Florea Ioan, în colaborare cu Societatea "Progresul Silvic" - Filiala Alba Iulia, reprezentată de ing. Ilica Alexandrina, au organizat o acțiune specifică "Lunii Pădurii", de plantare de puieți forestieri. Acțiunea a avut caracter educativ. Principalii "actori" au fost elevi de la Școala Generală cu clasele I-VIII din Câmpeni, care au plantat plini de însuflețire, alături de d-l director Drăgoiu Gheorghe și pro­fesorii Borlea Doinița și Cosma Ciprian, peste 200 puieți de molid.
    Acțiunea s-a desfășurat pe un teren lângă râul Arieș, pus la dispoziție de primăria Câmpeni, care a fost reprezentată de d-l pri­mar Andreș Călin, de d-l viceprimar Giurgiu Marcel și d-na secretară Rădac Cristina, care au realizat împreună cu salariații proprii eco­lo­gizarea zonei, dar au participat și la sădirea puieților.
    Elevii au dovedit multă receptivitate față de tot ce li s-a spus des­pre importanța pădurii, curățeniei și frumuseții mediului de viață și mult interes și pricepere în plantarea puieților. Toți au fost recom­pensați cu diplome care le atestă calitatea de "protector al pădurii". (A.I.)
La Școala "Vasile Goldiș" din Alba Iulia
Acțiuni dedicate "Lunii pădurii" și "Zilei Pământului"
     Elevii și corpul profesoral din cadrul Școlii generale "Vasile Goldiș" din Alba Iulia au demarat ieri, în colaborare cu Direcția Silvică Alba și Agenția pentru Protecția Mediului, o serie de acțiuni dedicate "Lunii pădurii" și "Zilei Pământului". Prof. Aurelia Florea, directorul școlii, a declarat că programul activităților cuprinde plan­tarea a 200 de puieți din speciile arțar, salcie și tei, realizarea unui simpozion cu tema "Probleme actuale de poluare", editarea unui număr al revistei "Generația noastră" și realizarea a 300 de pliante cu mesajul "S.O.S. natura!", care vor fi distribuite apoi trecătorilor. Pe data de 20 aprilie, sub sloganul "Elevi, salvați planeta Pământ!", va avea loc o sesiune de referate ale elevilor și cadrelor didactice, precum și un concurs tematic de postere. De Ziua Pământului, în 22 aprilie, posterele declarate câștigătoare vor fi expuse pe gardul îm­prejmuitor al unității de învățământ, iar copiii din clasele I-V vor participa în curtea școlii la un concurs de desene pe asfalt.(R.G.)
Bani pentru primării sărace
     CJ Alba va acorda mai multor primării aflate aproape în faliment bani de salarii. Acest lucru se va întâmpla la rectificarea bugetară din această lună. "Este vorba despre 200-300 de milioane de lei, reprezentând bani pentru salarii la primării sărace precum cele de la Cenade, Ohaba, Câlnic, Cergău sau Ocoliș", a declarat directorul Di­recției Economice din CJ Alba, Marian Aitai.(F.R.)
Noi donatori de sânge
     Cel puțin 15 persoane au devenit donatori de sânge în urma campaniei de recrutare organizată săptămâna trecută de Filiala ju­dețeană a Societății Naționale de Cruce Roșie din România, a a­nunțat directorul CRR Alba, Adrian Dușa. El a spus însă că nu este exclusă posibilitatea ca în zilele imediat următoare campaniei să se fi prezentat și alte persoane la Centrul de Transfuzii Sangvine din curtea Spitalului județean de Urgență, având în vedere că acțiunea a fost mediatizată în presă și prin afișe. Adrian Dușa a spus că donatorii români trebuie să învețe să facă acest gest benevol, din rațiuni pur umanitare, ca în țările Uniunii Europene, unde, contrar practicilor din țara noastră, actul donării de sânge nu este re­com­pensat.(R.G.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.