Prima pagină Ediția din: 16.4.2005
La Inspectoratul Școlar Județean Alba
Pleacă Sandea, vine Sandu!
     SanduPotrivit Ordinului nr. 3867/13.04. 2005 al ministrului Educației și Cercetării, Mircea Miclea, începând cu data de ieri, 15 aprilie a.c., prof. Dorin Gheorghe Sandea a fost eliberat din funcția de inspector școlar general al Inspectoratului Școlar al județului Alba, urmând să treacă la catedra de fizică rezervată la Colegiul Tehnic "Alexandru Domșa" din Alba Iulia. Schimbarea din funcție a prof. Sandea are legătură cu Raportul nr. 10.098/2005 privind rezultatele controlului în­treprins în urmă cu o lună la IȘJ Alba. Reamintim totodată că Do­rin Sandea este un membru marcant al PSD Alba, unde a deținut chiar și funcția de președinte al orga­nizației PSD Alba Iulia. Prof. San­dea poate contesta ordinul mi­nistrului în termen de 5 zile. Pe de altă parte, prin Ordinul nr. 3.874/ 14.04.2005 al ministrului Mircea Miclea, emis în baza unei adrese a Prefecturii Alba, din 15 aprilie 2005, prof. Stelian-Cornel Sandu a fost numit prin detașare în funcția de inspector general la IȘJ Alba, "până la organizarea concursului, dar nu mai târziu de sfârșitul anu­lui școlar 2004-2005". "L-am sunat pe domnul profesor Sandu să-l anunț că i-a sosit ordinul de numire în funcție și l-am felicitat", a declarat sec prof. Dorin Sandea. Instalarea oficială în funcție a avut loc ieri, la ora 13.00, la sediul IȘJ Alba, în prezența reprezentanților autorităților județene și locale și a personalului instituției. Prof. Cor­nel Sandu s-a născut la data de 15 octombrie 1963, la Târgu Mureș și a absolvit în anul 1987 Facultatea de Matematică a Universității din Craiova. A fost repartizat la Grupul Școlar de Industrie Ușoară Alba Iulia și a obținut ulterior gradul didactic I, fiind propus pentru func­ția de inspector școlar general de PD Alba. (I.P., R.G.)
"Derby- ul" Mugurel Sârbu - Ioan Rus, arbitrat de către Dan Matei Agathon
•Astăzi, vor fi alese pe o perioadă de 2 ani noile structuri de conducere ale PSD Alba
     A venit și momentul adevărului pentru organizația județeană a PSD Alba. Toate câte s-au întâmplat până acum, și bune și rele, sunt deja de domeniul trecutului, totul se va decide astăzi, în pro­babil multele ore ale Conferinței județene. Principalii candidați la șe­fia organizației, Mugurel Sârbu și Ioan Rus, pornesc cu șanse a­proximativ egale, victoria unuia sau a altuia putând depinde doar de câteva voturi. Va mai exista și un al treilea candidat, Radu Coclici, care va miza pe celebrul proverb "când doi se ceartă, al treilea câș­tigă". Disputa lor va fi arbitrată de la centru de către Dan Matei Aga­thon, dar și de eternul prezent la ședințele PSD Alba, Ioan Sasu.
    Ce se va întâmpla astăzi? Cei 653 de delegați vor alege pre­ședintele și componența Consiliului județean al PSD Alba, format din 115 persoane. Ulterior, ori astăzi, ori duminică, acest Consiliu se va reuni într-o altă ședință în cadrul căreia va fi ales noul Birou Executiv Județean format din prim - vicepreședinte, vicepreședinți, secretar executiv, trezorier și membri. Ședința de astăzi va începe de la ora 9.00 și se va desfășura la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia.
    Probabil că toți pesediștii din județ își exprimă speranța că viitorul președinte va avea capacitățile necesare de a reclădi din temelii a­ceastă organizație mistuită acum de focul urii și al dezbinării. Ori­cum, indiferent de numele lui, acesta va avea în următorii 2 ani, cât durează mandatul, o misiune extrem de dificilă.
Răzvan JURCĂ

În primul trimestru, în județul Alba
Medicamente gratuite și compensate de 109 miliarde de lei
     Valoarea fondurilor decontate de Casa de Asigurări de Sănătate Alba (CAS) pentru medicamentele gratuite și compensate eliberate în primul trimestru asiguraților din județ se ridică la 109 miliarde de lei. Declarația a fost făcută de directorul adjunct al CAS Alba, dr. Gheorghe Muntean, în urma centralizării situațiilor primite din partea farmaciilor care au semnat contracte cu instituția. El a precizat că au fost prescrise 265.530 de rețete, din care 131.150 de rețete gra­tuite și 134.380 de prescripții medicale compensate. Dintre acestea din urmă, 80.348 au fost compensate cu 90 la sută, iar un număr de 54.032, cu 50 la sută.(R.G.)
În sfârșit, o bucurie pentru microbiști!
Canalul Telesport se vede în Alba Iulia
     După o lungă așteptare microbiștii albaiulieni au acum la dispo­ziție canalul Telesport, cuprins de joi seara în grila de programe a societății de cablu Astral Telecom SA. Măsura este deosebit de importantă, în contextul în care la Telesport sunt transmise partide din Divizia A, majoritatea jocurilor în care a fost angrenată FC Unirea Alba Iulia atât în turul campionatului, cât și în primele etape ale se­zonului de primăvară, neputând fi vizionate de suporterii din Cetatea Marii Uniri. "Deocamdată, canalul Telesport va putea fi urmărit pro­mo­țional și, implicit, gratuit în baza de programe. În curând, probabil în câteva săptămâni, va fi difuzat separat de pachetul de bază. Vom introduce codarea respectivului post, în sistem Pay TV, iar abona­mentul va costa câteva zeci de mii de lei lunar", ne-a declarat Co­rina Tothazan, manager programe în cadrul Astral Telecom SA. Proximele jocuri transmise pe Telesport sunt FC Unirea - FC Na­țional (duminică, 17 aprilie, de la ora 17.00) și FCM Bacău - FC Unirea (vineri, 22 aprilie, de la ora 20.15). (H.D.M.)
La zdup pentru 17 arbori
     Lucrătorii Biroului Cercetări Penale din cadrul Poliției municipiului Alba Iulia l-au prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba, în cursul zilei de 14 aprilie, pe Cornel Marcu (37 de ani), recidivist, din Cricău. Bărbatul este cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de tă­iere ile­gală și furt de arbori. În perioada 15 ianuarie-6 februarie, Cor­nel Marcu a tăiat ilegal 17 salcâmi, fagi și goruni, din pădurea aparținând Primăriei și Bisericii Ortodoxe din Cricău. Valoarea pagubei se ridică la 6,2 milioane de lei. Parchetul a emis pe numele lui un ordin de reținere pe o perioadă de 24 de ore, urmând ca aces­ta să fie prezentat Judecătoriei Alba cu propunerea de arestare pre­ventivă. (L.I.)
Grajd făcut scrum
     Joi, 14 aprilie, ora 18.30, pompierii au fost solicitați pentru stin­gerea unui incendiu în satul Pârâul Gruiului, la casa cu numărul 46, ce aparținea lui Aron Lăpădat. Grajdul de animale, construit în între­gime din lemn, împreună cu fânul depozitat în podul anexei au fost făcute scrum, pagubele ridicându-se la suma de 25 de milioane de lei. Incendiul se pare că a izbucnit din cauza unei țigări aprinse, a­run­cată la întâmplare. Grajdul nu era prevăzut cu instalație elec­trică, fiind astfel exclusă posibilitatea producerii unui scurtcircuit. (L.I.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.