Actualitate
Pentru că știe să colaboreze
Mircea Hava îl preferă pe Ioan Rus la președinția PSD Alba
     Președintele Partidului Democrat Alba, Mircea Hava, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că a constatat cu stupoare că "problema numărul unu a PSD Alba sunt eu. Am văzut în ziare că am fost atacat de o anumită tabără din PSD Alba. Este o luptă internă a acestui partid și nu înțeleg de ce am fost eu atacat. Se caută un țap ispășitor pentru nerealizările PSD din ultimul an, dar cred că principalul vinovat este în interiorul partidului, nu în afara lui!" Și pentru că a fost implicat fără voie în lupta internă a PSD Alba, Mircea Hava a mai precizat: "Aș vrea ca președinte să iasă cineva cu care să pot colabora pentru binele municipiului. Cu Ioan Rus, de­și am avut numeroase și grave divergențe de ordin politic, am putut totuși colabora. Am știut amândoi să băgăm săbiile în teacă atunci când a fost vorba despre binele municipiului". Mai trebuie să spu­nem că la Conferința de astăzi a PSD Alba vor participa din partea PD Alba vicepreședinții Ion Dumitrel și Alexandru Pereș, Mircea Hava fiind nedecis la ora redactării acestor rânduri. (A.D.)
La Teiuș
Un bărbat a alunecat sub roțile trenului
     Ion Popescu, de 57 de ani, din Petrila, județul Hunedoara, a fost internat joi seara la Spitalul județean Alba, după ce a fost victima unui accident feroviar produs în jurul orei 19.40, în Stația CFR Teiuș. El a fost transportat la spital cu o ambulanță, ajungând la Serviciul de Urgențe în jurul orei 20.15. Surse medicale au declarat că paci­entul a suferit un traumatism complex la piciorul stâng prin accident de tren, cu amputație a treimii inferioare a gambei, fiind internat la secția ortopedie. Pe de altă parte, polițiștii Serviciului Transporturi Feroviare al IPJ Alba au stabilit, în urma primelor cercetări, că băr­ba­tul a încercat să urce în vagon după ce trenul accelerat Timișoara Nord-Iași se pusese în mișcare, alunecând sub roți. Bărbatul era în­soțit de soacra sa și intenționa să se deplaseze în localitatea Blăjel, situată în apropiere de Mediaș.(R.G.)
Ioan Moldovan - director la A.R.R. Alba
     În urma concursului desfășurat la București în data de 5 aprilie a.c. pentru ocuparea postului de director al Autorității Rutiere Româ­ne - Agenția Alba, câștigător a fost desemnat dl. Ioan Moldovan. Potrivit deciziei semnate de directorul general al A.R.R., Ioan Tătar, Moldovan este "încadrat cu contract de muncă pe durată nede­terminată, cu perioadă de probă de 60 de zile, în funcția de in­spector de specialitate gradul I - șef agenție A.R.R. Alba, începând cu data de 14 aprilie 2005". Ioan Moldovan a fost propus pentru această funcție de PD și îl înlocuiește pe Mihai Gherman, care a demisionat. Se pare că unul dintre motivele care au determinat a­ceastă schimbare se referă la reclamațiile cu privire la activitatea A.R.R. de acordare a licențelor de transport pe anumite rute. (I.P.)
Tamponare frontală pe DN1
     Pe DN1, în zona podului din localitatea Gârbova, în 14 aprilie, la ora 15.00, a avut loc un accident rutier soldat cu victime. Iosif Briș­can (75 de ani), din Cluj, în timp ce conducea autoturismul marca VW pe direcția Aiud-Teiuș, a pierdut controlul volanului și a intrat pe contrasens. În acel moment, din sensul opus venea o Dacie con­dusă regulamentar de Dan Ciurar (31 de ani), din Teiuș. Impactul nu a putut fi evitat, astfel că cele două mașini s-au tamponat frontal, fiind avariate în proporție de 80 la sută. Atât conducătorii auto, cât și pasagerii au fost transportați la Spitalul municipal Aiud și Spitalul județean Alba. Dan Ciurar a suferit un traumatism toraco-abdominal, traumatisme ale gleznei și brațului stâng, iar pasagera Daciei, Floa­re Floarea, (30 de ani) un politraumatism prin accident rutier, plagă contuză temporală dreaptă și traumatism toraco-abdominal. Cel mai grav accidentat a fost conducătorul VW-ului, care a suferit o fractură cominutivă de bazin stâng cu înfundarea capului lateral, fractură deschisă antebraț stâng și traumatism toraco-abdominal. În cauză, poliția continuă cercetările. (L.I.)
La ieșirea din țară
Sumele peste 10.000 de euro se declară
     Din 11 aprilie persoanele nu mai pot introduce sau scoate din țară bani, cecuri de călătorie sau ordine de plată care depășesc echivalentul a 10.000 de euro, fără a le declara la vamă, conform normei BNR privind instrumentele de plată sub formă de numerar.
    Această normă se aplică și minorilor menționați în pașaportul ti­tularului, când aceștia călătoresc împreună cu titularul pașaportului, precum și persoanelor care sunt reprezentante sau împuternicite legal ale persoanelor juridice ori ale altor entități fără personalitate juridică. Nedeclararea instrumentelor de plată sub formă de nume­rar, în valută sau în lei, autorităților vamale române constituie con­travenție. (S.F.D.)
O bursă de excepție
     Ediția de vineri, 15 aprilie, a bursei locurilor de muncă, orga­nizată de AJOFM Alba, a găzduit 48 de agenți economici cu o ofertă de 411 posturi, mai mult decât se aștepta. Aspiranții la un serviciu au fost și ei pe măsură, numărul persoanelor participante fiind de 453. Au fost selectate în vederea încadrării 254 de persoane, iar alte 61 au fost angajate pe loc, dintre acestea 8 fiind cu studii supe­rioare. S-ar putea spune că bursa locurilor de muncă a intrat cu brio în obișnuințele noastre. (M.I.)
Derapaj periculos
     Claudiu Talaba (24 ani), din Făgăraș, student la Facultatea de Medicină Veterinară, a fost autorul unui accident rutier produs joi, 14 aprilie, pe raza comunei Unirea. Aflat la volanul autoturismului Dacia SuperNova, dar probabil cu capul în nori, Cl. Talabă n-a fost atent la trafic, n-a redus viteza într-o curbă periculoasă și, din cauza caro­sabilului umed, a derapat și a intrat pe contrasens, izbind o auto­utilitară Dacia Papuc, ce circula regulamentar și era condusă de Petru Nemeș (48 ani), din Turda. Culmea coincidențelor nefaste pen­tru "medicinistul" vinovat, autoutilitara respectivă este proprietatea Spitalului din Cîmpia Turzii și transporta la Ocna Mureș pe pen­sionara Maria Jurca (63 ani). Dacă împricinatul n-a pățit nimic, în schimb, celălalt șofer, P. Nemeș a suferit contuzii la piciorul drept, iar M. Jurcă a acuzat contuzii ale sternului și ale piciorului stâng. (L.I.)
Hoțule meloman, scoate boxele pe geam!
     Doi frați din Aiud, Vasile (31 ani) și Aurel Mureșan (22 ani), probabil melomani din fire, s-au gândit să-și ostoiască setea mu­zicală, apelând însă la mijloace dubioase. Astfel, în noaptea de 8/9 aprilie, au pus la cale o "aventură" necinstită și au sustras de pe terasa localului SC Duna Rex din Aiud o boxă, ce valorează 5 milioane de lei. Preocupările fraților Mureșan în a-și îmbunătăți cul­tura muzicalăs s-au văzut stopate după câteva zile, fiind identificați ieri (boxa cu pricina a fost găsită la domiciliul acestora și restituită păgubașului) ca autori ai furtului și vor fi judecați pentru furt calificat. (L.I.)
Gruia Bumbu, la Budapesta
     Zilele trecute a avut loc la Budapesta a cincea întâlnire a co­mitetului mixt internațional de implementare a Decadei de Incluziune Socială a Rromilor din Europa de Est. Persoana aleasă de Delegația Tinerilor Rromi din România pentru a reprezenta țara noastră la a­ceastă întâlnire este consilierul pe problemele rromilor al prefectului Cosmin Covaciu, Gruia Bumbu. Au fost abordate subiecte precum: combaterea discriminării față de rromi, susținerea afirmării identitare a rromilor și a incluziunii sociale prin influențarea politicilor guver­namentale și a celor interguvernamentale pentru rromi. (I.P.)
Elevi în vizită la Alba Iulia
     Școala generală "Liviu Rebreanu" din Alba Iulia va primi astăzi vizita unui grup format din peste 20 de elevi și profesori de la Școala generală "Avram Iancu" din Câmpia Turzii, a anunțat prof. Ana Stan­ciu, directorul adjunct al unității albaiuliene. Ea a precizat că vizita face parte dintr-un parteneriat care se derulează de 3 ani între cele două școli, după ce o delegație din Alba Iulia s-a aflat toamna trecută la școala clujeană. Cu acest prilej, oaspeții vor asista la un program artistic pe teme religioase susținut în limba franceză de elevii albaiulieni, pregătiți de prof. Mihaela Jurcan și prof. Emilia Molodeț. De asemenea, școlarii din Câmpia Turzii vor vizita obi­ectivele de interes turistic din municipiul Alba Iulia, urmând ca în cursul serii să se întoarcă în localitatea de domiciliu.(R.G.)
Rectificarea bugetară, la sfârșitul lunii aprilie
     Rectificarea bugetară urmează să fie finalizată până la sfârșitul lui aprilie, după discuțiile pe care Ionuț Popescu, ministrul Finanțelor Publice, le poartă la Washington cu reprezentanții Fondului Monetar Internațional, a declarat președintele interimar al PD, Emil Boc. Con­form lui Boc, în cadrul procesului de rectificare bugetară urmează să fie stabilite câteva priorități, printre care infrastructura, administrația publică și agricultura. Boc a precizat că autoritățile locale nu pot contracta credite care să depășească 20% din bugetul alocat. În o­pinia președintelui interimar al PD, acest plafon este restrictiv și blochează eforturile administrațiilor locale de a se moderniza. El a adăugat că există peste patru miliarde de euro în băncile românești și a apreciat că acești bani așteaptă să fie absorbiți pe piața româ­nească în infrastructură. (M.F.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.