Și poștașii noștri vor să trăiască mai bine!

Greva declanșată de salariații Companiei Poșta Română a făcut imposibilă distribuirea ziarului Unirea către abonații noștri fideli și statornici. În tipografia ziarului (Imprimeriile Unirea Pres), au rămas neridicate aproape 20 de mii de ziare care trebuiau să ajungă în casele celor care s-au abonat la ziarul pe care l-au îndrăgit și pe care-l așteaptă cu sufletul la gură. Ne cerem scuze față de abonații noștri, îi înțelegem și pe poștașii noștri, dar parcă prea multă lume, la fel de săracă, harnică și corectă ca și poștașii, suferă de pe urma acestei greve imposibile, care dacă va dura două săptămâni (10 zile lucrătoare), riscă să falimenteze țara! Să sperăm că așa cum s-au găsit bani pentru parlamentari și demnitari, se vor găsi și pentru bieții noștri poștași, care vor și ei să trăiască mai bine!
(Unirea)
Administrația Poștei Române consideră greva ilegală
Poșta Română a depus luni, 18 aprilie, la Curtea de Apel București o cerere de suspendare, pe o perioadă de 30 de zile, a grevei generale declanșate de Federația Sindicatelor din Poșta Română și Comunicații (FSPC), în baza articolului 55 din Legea 168/1999 privind soluționarea conflictelor de muncă. Conform acestui act normativ, cererea de suspendare se soluționează în termen de 7 zile de la înregistrarea la Curtea de Apel.
Conform articolului 55 din Legea 168/1999, Poșta Română are dreptul de a solicita suspendarea grevei dacă prin aceasta s-ar pune în pericol viața sau sănătatea oamenilor. Unele dintre serviciile prestate de Poșta Română, precum și achitarea pensiilor, au caracter social. Drept urmare, având în vedere că în intervalul 17-28 aprilie se achită pensiile, compania consideră că în urma acestei acțiuni de protest au de suferit pensionarii, care datorită situației financiare, se văd în imposibilitatea de a-și achiziționa medicamente și alimente.
De asemenea, administrația Poștei Române consideră greva ilegală, întrucât prevederile Legii 168/1999 privind soluționarea conflictelor de muncă stipulează că "Nu pot constitui obiect al conflictelor de interese revendicările salariaților pentru a căror rezolvare este necesară adoptarea unei legi sau a altui act normativ". Drept urmare, Poșta Română a acționat în judecată FSPC la Tribunalul Municipiului București, secția a VIII-a, solicitând ca greva să înceteze, conform art. 58 și următoarele din Legea 168/1999.
Conducerea Poștei Române regretă inconvenientele provocate de acest conflict de muncă și va continuia negocierile, alături de reprezentanții Ministerului Comunicațiilor și Tehnologiei Informației, Ministerului Finanțelor Publice, Ministerului Muncii, Solidarității Sociale și Familiei cu Federația Sindicatelor din Poștă și Comunicații, astfel încât activitatea poștală să revină la normal în cel mai scurt timp.
Președintele Autorității Naționale pentru Turism în județul Alba
Joi 21 aprilie a.c. președintele Autorității Naționale pentru Turism, secretarul de stat, Marius Crivțonencu, va efectua o vizită de lucru în județul Alba la invitația președintelui CJ Alba Ion Dumitrel. Șeful turismului este un apropiat al județului Alba, de curând, instituția pe care o conduce acordând pentru cinci localități statutul de stațiuni turistice. Acestuia îi vor fi prezentate o serie de noi proiecte pentru promovarea turismului județean, domeniu declarat prioritate a noii conduceri a CJ Alba.
(F.R.)
Poliția comunitară revine în sediul gardienilor publici
CJ Alba va adopta la acest sfârșit de lună un proiect de hotărâre referitor la trecerea din domeniul public al județului în domeniul public al municipiului a unui imobil în care își avea sediul Corpul Gardienilor Publici. Odată cu desființarea acestui corp s-a înființat Poliția Comunitară, care este acum în subordinea Primăriei Alba Iulia. Așa cum a preluat o mare parte din sarcini, Poliția comunitară va prelua și sediul Corpului Gardienilor Publici.
(F.R.)
Șoferi prinși în ofsaid
În perioada 11-15 aprilie a fost organizată o acțiune de control al cărei scop a fost identificarea conducătorilor auto care nu sunt dotați cu truse medicale, stingătoare și triunghiuri reflectorizante. Au fost verificate 120 de autoturisme, dintre care 90 erau dotate corespunzător. Numărul conducătorilor auto prinși pe picior greșit s-a ridicat la 32. Dintre aceștia 8 nu au putut prezenta trusa medicală, 7 au fost găsiți fără triunghiuri reflectorizante, iar 10 nu aveau autoturismele dotate cu stingătoare. Buzunarele șoferilor au fost golite binișor de organele de poliție, valoarea totală a amenzilor fiind de 20 de milioane de lei. De asemenea, au fost reținute un certificat de înmatriculare și un permis de conducere.
(L.I.)
Demnitarii întrec măsura
Să vezi și să nu crezi. Printr-o modificare recentă a OG nr. 80/2001, Guvernul a stabilit o sumă forfetară de 12 milioane de lei pe lună pentru dotarea și mobilarea locuințelor de serviciu ale demnitarilor. De pe urma acestei modificări mai multe categorii de personal din ministere, instituții de specialitate ale administrației publice locale vor beneficia de această sumă ce reprezintă aproape dublul salariului mediu pe economie și de cinci ori mai mult față de retribuția minimă. Ce ar putea oare să cumpere un demnitar pentru locuința sa de serviciu? O mătură, un făraș, mochete de... unică folosință? Nu cumva, domnilor onorabili demnitari, întreceți măsura în folosirea banului public? Oricum, demersul oficial la care ați recurs nu prea vă onorează!
(S.T.)
Bărbat găsit înecat la Vidra
Vineri, 15 aprilie, în jurul orei 12.00, a fost găsit pe raza comunei Vidra, în râul Arieșul Mic, cadavrul unui bărbat. Persoana decedată era Nicodim Marcel Avram, în vârstă de 42 de ani, din satul Dolești, comuna Avram Iancu. La fața locului s-a deplasat medicul comunei Vidra, care la o primă examinare a cadavrului a constatat că acesta nu prezenta urme de violență. Corpul neînsuflețit al bărbatului a fost transportat la locuința sa din Dolești. În urma efectuării necropsiei s-a stabilit cauza morții: asfixie mecanică prin înec.
(L.I.)