Actualitate
Unitatea PSD Alba - mai presus de simpatii și an­tipatii
Ioan Rus nu dorește marginalizarea foștilor săi adversari
     În cadrul unei conferințe de presă susținută ieri la sediul PSD Alba, noul președinte, Ioan Rus, a prezentat componența Biroului Executiv Județean Alba al PSD așa cum a fost stabilită la Conferința județeană de sâmbătă: Dorin Sandea - primvicepreședinte, Ioan Far­caș - secretar executiv, Romi Dragosin, Doina Harda, Ioan Dârzu, Ovidiu Jidveian, Radu Soare, Sergiu Șolea, Liviu Bulbucan, Gheor­ghe Drăgoi, Liviu Octavian Rusu - vicepreședinți, Mariana Tuhuț - tre­zorier, Ioan Moise Achim, Gheorghe Lazea, Eugen Popa, Alexandru Dăncilă, Aurel Colda, Dorin Leah, Silviu Mârzan, Ioan Mircea Leahu, Gheorghe Pașca, Cornel Murg, Mircea Frențiu, Remus Gheorghe Narița, Dimitrie Clepan, Cristian Barbonța, Cornel Cornea, Nicolae Virgil Narița, Dorin Aurelian Bogdan, Daniel Gâdiu, Sidonia Făgădar, Lenuța Bubur, Oliviu Boar, Ioan Dorin Dârloșan - membri. Primii 13, plus liderii Organizației de Femei și a celei de Tineret (nealeși încă), fac parte din Biroul Permanent al PSD Alba. Ioan Rus a ținut să arate că în această ultimă structură se regăsesc doar doi dintre membrii Biroului Permanent de pe vremea când el a condus partidul, și anume Dorin Sandea și Ioan Farcaș. Domnia sa a ținut să sub­linieze că nu poate fi acuzat de manipulare a votului care a fost secret și în urma căruia "multe persoane care se regăseau până acum la conducerea partidului au ieșit în decor", astfel că a rezultat o echipă nouă. "De acum încolo vom ști să lucrăm în echipă, vom lua deciziile importante împreună iar celor care nu m-au votat și au avut alte opțiuni le transmit să rămână în partid pentru că nu le port pică nici lor, nici celor care au făcut gesturi necolegiale. Așa cum am mai declarat ușa este deschisă și pentru Mugurel Sârbu în cazul în care-i va trece supărarea. Nu mai vrem în partid decât dispute pe idei", a declarat noul lider PSD Alba. El a mulțumit reprezentanților județeni ai partidelor de la guvernare pentru participare și pentru me­sajul corect transmis și i-a asigurat totodată că "nu vom face ace­lași gen de opoziție, cu atacuri la persoană ca predecesorii noștri, vom purta un dialog civilizat și constructiv. Am învățat și eu multe odată cu vârsta și experiența". Punctul de vedere al liderului PSD Al­ba a fost împărtășit și de d-na Harda care și-a exprimat dorința de a realiza în PSD Alba ceea ce nu s-a putut până acum, și anume "echipă".
Ioana PITICARIU

Președinta Organizației de Femei PSD Alba a demisionat
     D-na Ileana Ion, președintele organizației de femei a PSD Alba, și-a dat demisia din această funcție în noaptea de sâmbătă, când se cunoșteau deja rezultatele alegerilor județene și a redactat-o în cursul zilei de ieri. D-na Emilia Harda, președinta Organizației Mu­nicipale Alba, a precizat că numirea d-nei Ileana Ion nu s-a făcut con­form statutului întrucât aceasta, la vremea respectivă, nu a fost aleasă de Biroul Executiv al Organizației Județene de Femei, ci de De­legația Permanentă, formată exclusiv din bărbați. Noua șefă a Or­ganizației de Femei Alba urma să fie a­leasă în cursul serii de ieri, astfel că până la închiderea ediției nu se cunoștea numele noii a­lese. Totuși, d-na Harda a ținut să precizeze că nu va candida pen­tru funcția amintită și că este așteptată să participe la ședință și fos­ta președintă, Ileana Ion. Vom reveni cu noi informații. (I.P.)
Serviciu RSS în siteul Unirea
     Un amic timișorean are o vorbă care mi-a plăcut foarte mult: "Cum nu-s un pic atent, cum m-apuc de muncă!" Cam așa ceva mi s-a întâmplat în week-end. Iar rezultatul a fost includerea în siteul www.ziarulunirea.ro a serviciului RSS. Ce înseamnă RSS nu se știe cu exactitate. Unii zic c-ar fi "Really Simple Syndication" (Difuzare foar­te simplă), alții susțin că ar însemna "Rich Site Sum­ma­ry" (Sumar al unui site bogat - în informații). Important este însă e­fectul. Prin intermediul acestui serviciu, cu ajutorul unui program, pu­teți afla care sunt titlurile ediției și, implicit, dacă siteul a fost actualizat, fără să mai fiți nevoiți să vă conectați la site cu ajutorul browserului. În plus, puteți folosi astfel de servicii de la mai multe siteuri fiindcă RSS a fost implementat de o mulțime de siteuri de știri și nu numai. În funcție de programul folosit, puteți seta și in­ter­valul de timp la care să preia noile știri apărute. Personal folosesc Abilon, un program gratuit. Însă sunt și alte programe gratuite care fac același lucru.
    Informații suplimentare găsiți în secțiunea "Despre site și RSS" din cele 3 siteuri Unirea. Din rațiuni practice, serviciul este im­ple­men­tat însă doar în siteul www.ziarulunirea.ro.
Florin SILEA

Panouri de orientare turistică distruse
     panouAcum câțiva ani, Primăria Alba Iulia a reușit prin eforturi deo­sebite să instaleze mai multe pa­nouri de informare pentru tu­riștii care vizitează obiectivele is­torice din municipiu, montarea lor fiind finanțată cu sprijin fi­nanciar din Luxemburg. Tot mai frecvent în ultima perioadă, sti­cla de protecție a hărților in­scrip­ționate în limbile română, engleză și franceză a fost spar­tă de indivizi cu manifestări huli­ganice. În acest fel, tentativa mu­nicipalității de a dezvolta tu­rismul în Alba Iulia este zădă­rnicită de actele de vandalism. Cine îi poate opri pe autorii a­ces­tor fapte reprobabile?(R.G.)
Printre primele măsuri ale noii conduceri PSD Alba
Acționarea în judecată a CJ Alba și a ministrului Educației și Cercetării
     Noul președinte al PSD Alba, Ioan Rus, a declarat că, deși apre­ciază prestația actualei puteri politice de la nivelul țării și a județului, există câteva nemulțumiri legate de înlocuirea, în opinia sa nejus­tificată, a d-lui Cornel Cornea și a d-lui Dorin Sandea. Dl. Cornea, fostul director al Parcului Industrial Cugir, va lua o decizie în pe­rioada următoare dacă va ataca în instanță decizia Consiliului Ju­dețean Alba de a-l înlocui din funcție pe criterii politice și nu de com­petență. Potrivit lui Ioan Rus care a precizat că în cazul unui proces va fi avocatul d-lui Cornea, "motivul pentru care i s-a pus în vedere să-și dea demisia este un fleac, mai precis un aviz care nu a avut practic vreo consecință negativă, nu a fost produsă vreo pagubă", a precizat noul lider al PSD Alba. Și în cazul fostului șef al In­spec­toratului Școlar Județean Alba, dl. Dorin Sandea, s-ar putea intenta un proces ministrului Educației și Cercetării, Mircea Miclea, pentru același motiv al eliberării din funcție pe criterii politice și nu de com­petență, în condițiile în care dl. Sandea avea contract de mana­gement până în toamnă. Aceste măsuri vin să susțină dorința noului lider ca, de acum încolo, să utilizeze toate căile legale pentru a-și apăra oamenii. (I.P.)
Actorii Teatrului Național din Târgu Mureș prezenți la Alba Iulia
     Seria spectacolelor teatrale susținute pe scena Casei de Cultură a Studenților Alba Iulia continuă și în această săptămână. Iubitorii acestei arte sunt invitați joi, 21 aprilie, la ora 18.00, la piesa "Ro­mânie dragă, Elveția mea", de Cornel Udrea. Spectacolul va fi pre­zentat de către actorii Teatrului Național din Târgu Mureș. Ca și curiozitate trebuie menționat că piesa a luat naștere și a ajuns să fie jucată la Teatrul Național din Târgu Mureș, după ce vânzătoarea unui fast food a uitat să pună ketchup în sandvișul operatorului tele­ca­binei din Sinaia. Cu alte cuvinte nimic nu este întâmplător, iar ope­rele mari se nasc din nimicuri. Luni, 25 aprilie, de la ora 18.00, va avea loc următorul spectacol, când pe scena Casei de Cultură a Stu­denților din Alba Iulia vor evolua studenții Universității de Artă Teatrală din Târgu Mureș, cu piesa "Un caz clinic", de Dino Buzzati. Biletele pot fi procurate de la secretariatul Casei de Cultură a Stu­denților, zilnic între orele 8.00-16.00. (L.I.)
Prefectul se școlește la București
     În perioada 18-20 aprilie 2005 prefectul Cosmin Covaciu se află la București alături de alți prefecți și subprefecți din țară. În perioada amintită se va desfășura prima sesiune a programului de formare specializată destinată funcției prefecturale din România, care are loc la Institutul Național de Administrație. Această primă sesiune se va încheia cu un cocktail oferit de Ambasada Franței în România. (I.P.)
La "pescuit" de braconieri
     Polițiștii cugireni împreună cu membri ai Asociației Vânătorilor și Pescarilor Sportivi au desfășurat, în 17 aprilie, o acțiune de "pescuit" a persoanelor care practică braconajul piscicol pe râul Mureș. "Pes­carii controlori" au avut o pradă bunicică. În dreptul satului Băcăinți, pe râul Mureș, la ora 18.15, a fost depistat, în timp ce se afla într-o barcă pneumatică, Ciprian Simina (27 de ani), din Alba Iulia. Dornic de o bucată de pește prăjit acesta a plecat la "agățat" cu setca. Ghinionul lui a fost că tocmai când strângea peștii dintr-una din setci, el avea în total trei, a fost văzut de polițiști. Peștele, respectiv 10 kg de știucă, scobar și mreană, a fost lăsat în custodia Aso­ciației Vânătorilor și Pescarilor, iar setcile au fost ridicate în vederea confiscării. Ciprian Simina este cercetat pentru comiterea infracțiunii de braconaj piscicol.(L.I.)
Recidivist prins în flagrant delict
     Duminică, 17 aprilie, în jurul orei 16.00, în subsolul blocului CT19, situat pe Bulevardul Revoluției din municipiul Alba Iulia, a fost surprinsă o persoană de etnie romă în timp ce sustrăgea o bicicletă. Polițiștii deplasați la fața locului l-au identificat pe autor în persoana numitului Petru Călin Dumbravă în vârstă de 21 de ani, din Șona, re­cidivist. Tânărul a fost reținut și introdus în arestul IPJ Alba, urmând să fie prezentat Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba cu propu­nerea de arestare preventivă pentru comiterea infracțiunii de furt ca­lificat. Bicicleta în valoare de 5 milioane de lei a fost recuperată și restituită proprietarului. (L.I.)
Tată și fiu - agresați
     Vasile Gherman, de 42 de ani, din satul Ghirbom, comuna Ber­ghin, și fiul acestuia, de 17 ani, au ajuns duminică seara, la Spitalul județean de Urgență, fiind răniți la cap. Ei s-au rezumat să spună per­sonalului de gardă de la "Urgențe" că ar fi fost victimele unei a­gresiuni, fără să ofere amănunte despre împrejurările în care s-a produs incidentul. Cei doi pacienți au fost diagnosticați cu tra­u­ma­tisme craniene ușoare, ei fiind lăsați să plece acasă, după ce au pri­mit îngrijirile medicale necesare, întrucât nu a fost necesară spi­talizarea lor.(R.G.)
Luăm de la săraci și dăm la handicapați
     Întrucât nu are banii necesari pentru plata lefurilor asistenților per­sonali ai persoanelor cu handicap, CJ Alba pregătește un proiect de hotărâre prin care acești bani să fie transferați din capitolul destinat cheltuielilor cu plata ajutoarelor sociale. Banii vor fi virați în proporție de 50 la sută în prima parte a acestui an, dacă și consilierii județeni vor aproba proiectul propus.(F.R.)
Cu casa în... gară
     Lucrătorii din cadrul Serviciului Poliției Transporturi au desfășurat în perioada 13-14 aprilie o acțiune pe trenurile de călători și în stațiile CFR din județul Alba. S-au constatat 2 infracțiuni de natură judiciară și au fost aplicate 8 sancțiuni contravenționale în valoare de 9 mi­lioane de lei. Au fost depistate 11 persoane fără adăpost care s-au aciuat prin trenurile de călători sau sălile de așteptare din gări și 6 cerșetori ce apelau la mila celor cu dare de mână. (L.I.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.