Prima pagină Ediția din: 20.4.2005
O veste bună pentru pensionari și nu numai
Sindicatele din poștă au suspendat greva generală
     Poștașii au reluat lucrul, ieri dimineață, la câteva ore după ce liderii lor au căzut de acord cu administrația, stabilind majorarea salariilor cu trei la sută de la 1 mai, creșterea salariului minim și acordarea unei prime de Crăciun de 1,5 milioane lei. Surse sindicale au declarat agenției MEDIAFAX că sindicatele au ajuns la un acord cu administrația în cursul nopții de luni spre marți, astfel că, în jurul orei 3.00, liderii sin­dicali au luat legătura cu oamenii din țară, stabilind să fie reluat lucrul. Totodată, reprezentanții Guver­nului au promis sprijin Companiei Poșta Română în demersurile pe care aceasta le face pentru a fi scoasă de pe lista de mo­nitorizare, au precizat sursele citate. Poșta Română se află pe lista de monitorizare a Guvernului, iar fondul său de salarii pe 2005 a fost plafonat, fiind doar cu patru la sută mai mare decât cel din anul precedent, ceea ce nu permite o creștere considerabilă a salariilor. Liderii sindicali susțin că peste nouă mii de angajați din poștă au un salariu sub 3.300.000 de lei și mai mult de 23.000 de salariați au sub cinci milioane de lei brut pe lună. Greva generală a poștașilor a dus la suspendarea plății pensiilor, alocațiilor pentru copii, a aju­toarelor pentru șomaj și a altor prestații sociale. Totodată, a fost sistată distribuția unor publicații, a corespondenței private și a celei comerciale, precum și transmiterea citațiilor emise de instanțe.
Florin ROMAN

Mugurel Sârbu exclude orice împăcare cu Ioan Rus
     Afirmațiile noului președinte al PSD Alba, av. Ioan Rus, cum că va lăsa o ușă deschisă și pentru Mugurel Sârbu, "în caz că-i va trece supărarea", l-au lăsat rece pe deputatul de Alba. Acesta ne-a declarat în exclusivitate că nu este supărat pe nimeni și pe nimic, doar că "modul meu de gândire, comportament și acțiune în politică sunt total incompatibile cu ale d-lui Ioan Rus". Mugurel Sârbu ne-a mai precizat că nu mai există nici o cale de împăcare și că Ioan Rus ar cam trebui să mai fie și sincer când face astfel de afirmații, nu doar pentru presă, în ideea de a da bine în ochii opiniei publice.
    Cu toate acestea, mai mulți membri ai PSD Alba, și dintr-o tabără și din cealaltă, ne-au spus că pentru viitorul acestei orga­nizații, cele două personalități ale sale ar trebui să treacă peste orgolii și antipatii și să facă front comun. De urmărit cine va face primul pas (cu adevărat, nu doar așa, în paginile ziarelor).(R.J.)
Eveniment cultural
Dan Crecan '50
     Galeriile de artă ale municipiului Alba Iulia vor găzdui luni, 25 aprilie, vernisajul expoziției de artă plastică a unuia dintre cei mai valoroși artiști plastici profesioniști din județul Alba. Este vorba despre Dan Crecan. Pentru artist expoziția are o dublă semnificație. Este încununarea a 25 de ani de activitate artistică, dacă e să so­cotim numai timpul scurs de la absolvirea studiilor la Institutul de Arte Plastice "Ion Andreescu" din Cluj Napoca în anul 1980, dar și aniversarea a 50 de ani de viață ai artistului. Dan Crecan este în prezent președintele Uniunii Artiștilor Plastici - filiala Alba, dar el es­te binecunoscut iubitorilor artei atât prin cele două expoziții personale pe care le-a mai avut până acum (1996, 1998), prin parti­ciparea la numeroase expoziții colective la Alba Iulia, Cluj, Sibiu, București, Arnsberg (Germania), Schrems (Austria), participarea la numeroase tabere de creație atât în țară, cât și în străinătate (Ungaria, Luxemburg) dar și ca un foarte bun creator de modele la INCOV Alba Iulia. Dan Crecan are lucrări în colecții particulare din România, Ungaria, Germania, Italia, Luxemburg, Australia. Expo­ziția personală la care Dan Crecan ne invită acum este una de pictură, o expoziție în care fantezia, spiritul de observație și rein­terpretarea artistică a realului concură pentru crearea unui univers particular fascinant, dar pe care Dan Crecan ni-l dăruiește din toată inima ca o floare în această primăvară care întârzie să vină.
Anca DINICĂ

La Casa de Pensii Alba
Cu toate forțele la dosare
     Casa Județeană de Pensii Alba, în frunte cu noul director, d-l Ionel Mihăilă, un profesionist cu vastă experiență în materie, a pornit cu toate pânzele sus să atace miile de dosare de pensii. Aflați în etapa a 2-a de evaluare, care trebuie să se finalizeze la 1 iulie a.c., cei 70 de angajați permanenți beneficiază acum de spri­jinul altor 50 de angajați în mod special doar pentru această muncă de Sisif. Lucrând în două schimburi, s-a reușit evaluarea unui nu­măr de 9.000 de dosare (din cele peste 21.000), depășindu-se astfel handicapul unei ușoare întârzieri. Cu sprijinul pensionarilor beneficiari care trebuie să mai prezinte unele acte, sporul ree­va­luării va fi semnificativ. (M.I.)
Alergie "penală"
     Pe străzile din municipiul Sebeș a fost surprins, în noaptea de 17/18 aprilie, de către agenții de siguranță publică, conducătorul unui autoturism marca Toyota, neînmatriculat în țară, care rula cu viteză. S-a recurs la urmărirea mașinii care, în cele din urmă, a fost oprită în zona unei stații de benzină. Conducătorul Ilie Mărginean (32 de ani), din Sebeș, a fost testat cu aparatul alcoolscop și s-a constatat că avea 0,69 mg/l alcool pur în aerul expirat. La invitația agenților de a merge la Spitalul municipal Sebeș pentru a-i fi recol­tate probe biologice de sânge, șoferul a refuzat. Scuza invocată de acesta a fost că el este alergic la înțepătura acului de seringă. Probabil că nu știa că "alergia" sa va avea și alte efecte nedorite, și anume că va fi cercetat pentru comiterea infracțiunii de refuz de recoltare de probe biologice. (L.I.)
Pensia medie în județ - 2.203.763 lei
     Conform datelor puse la dispoziție de ec. Ana Topârceanu - di­rectorul executiv al Direcției județene de Statistică Alba, la sfârșitul lunii februarie 2005, în județ existau 99953 de pensionari, cu 377 mai puțin față de luna precedentă. Pensia medie realizată în județ în luna februarie a.c. a fost de 2.203.763 lei, mai mare cu 3578 lei față de luna anterioară și cu 398.308 lei față de luna februarie 2004.(R.J.)
Avertizare meteo
     Centrul Operativ pentru Situații de Urgență din cadrul Mi­nis­terului Mediului și Gospodăririi Apelor a trimis o atenționare meteo­rologică referitoare la ploi însemnate cantitativ către prefecturile din 20 de județe. Atenționarea este valabilă astăzi și pentru județul Alba. Sursa acestei avertizări este Administrația Națională de Me­teo­rologie. În jumătatea de nord a Olteniei și în cea de sud a Ba­natului, precum și în Transilvania, Maramureș și Crișana, cantitățile de apă vor totaliza local 25-30 l/metru pătrat.(F.R.)
Închisoare pentru abandon de familie
     Poliția municipiului Sebeș, în colaborare cu IPJ Botoșani, a re­ușit, în 18 aprilie, identificarea și reținerea lui Ionel Țurcanu, în vâr­stă de 32 de ani, din Petrești. Tânărul avea mandat de executare a pedepsei cu închisoarea pe o perioadă de un an de zile, mandat emis de Judecătoria Sebeș. Acesta este condamnat pentru aban­don de familie și, de asemenea, cercetat pentru comiterea, pe raza localității Petrești, a infracțiunii de furt din locuință, el sustrăgând bunuri în valoare de 20 de milioane de lei. Bărbatul este în arestul IPJ Alba. (L.I.)
Prins în flagrant
     Constantin Otvos, în vârstă de 38 de ani, din Blaj, a fost luat prin surprindere de o patrulă de poliție. În noaptea de 17/18 aprilie, la ora 23.00, tânărul a spart un magazin alimentar din Blaj cu intenția de a sustrage diverse bunuri, dar a fost prins de polițiști în flagrant. Probabil că e un om norocos, dacă ne gândim că pe­deap­sa pentru tentativa de furt calificat, infracțiune pentru care este el cercetat, este mai mică față de cea pentru infracțiunea de furt cali­ficat. (L.I.)
Tel-Verde și la Primăria Cugir
     În cadrul Primăriei Cugir, funcționează în sistem "tel-verde" Te­lefonul cetățeanului, la numărul 0800.800. 360. Cetățenii pot suna la acest telefon luni, miercuri și joi, între orele 10.30 - 19.00, marți și vineri între 8.30 - 17.00 și sâmbătă, între 9.00 -14.00. La acest număr de telefon se pot afla orice informații despre activitatea Pri­măriei și a Consiliului Local, convorbirea telefonică fiind gratuită pen­tru cetățean. Aici se pot primi numai informații, nefiind posibilă transferarea legăturii telefonice în alte birouri din Primărie, pentru aceste convorbiri trebuind apelat numărul 751001. (I.P.)
Pe șoselele județului
Amenzi cu duiumul
     În zilele de 15-17 aprilie, cadre ale Poliției Rutiere și Ordine Publică au organizat pe raza județului Alba o acțiune al cărei scop a fost prevenirea accidentelor rutiere și depistarea abaterilor comise de pietoni, bicicliști și căruțași. Au fost aplicate 643 de sancțiuni contravenționale, din care 60 au fost date pietonilor, 50 bicicliștilor și 37 căruțașilor. Valoarea totală a amenzilor s-a ridicat la suma de 390 de milioane de lei. De asemenea, au fost reținute în vederea suspendării 15 permise de conducere și 6 certificate de înma­tri­culare. (L.I.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.