Actualitate
Jaful pădurilor în județul Alba
         Declarație politică
    Prin declarația politică pe care o susțin astăzi, 19 aprilie 2005 de la tribuna Parlamentului doresc să atrag atenția asupra unui fe­nomen deosebit de grav, care se petrece de câțiva ani buni în multe dintre localitățile județului Alba. Este vorba despre „mafia pădurilor" din zona Apusenilor, fenomen ce s-a format și a acționat, în ultimii ani, cu complicitatea factorilor de decizie locali, sub patronajul și to­leranța fostului partid de guvernamânt. Ceea ce se întâmplă în localități precum Scărișoara, Bucium-Cerbu, Vadu Moților, Mogoș a intrat și în vizorul mass-media, mulți ziariști relatând despre șirul de ilegalități savârșite de această rețea: tăieri ilegale și abuzive de pădure, șantaj și chiar agresiuni la adresa proprietarilor, precum și nerespectarea procedurilor privind valorificarea lemnului. Bineînțeles că toate acestea au un dublu preț: pe de o parte, afaceri de miliarde care intră în buzunarele „mafiei pădurilor" din valorificarea lemnului, pe de altă parte - jaful - în contul degradării pădurilor și teroarea la adresa oamenilor. Situația a scăpat de sub control, la crearea a­cestui sistem mafiot de exploatare contribuind implicit și lipsa re­formelor din domeniu din ultimii patru ani și inconsecvența fostei puteri în domeniul retrocedărilor.
    În toamna anului trecut, am încercat personal să mă implic în rezolvarea situației a doi cetățeni din localitatea Scărișoara, care au fost agresați și bătuți și care mi-au relatat o serie de ilegalități pro­duse acolo. Orice încercare de a remedia situația și de a face drep­tate acestor oameni a fost sortită eșecului, astfel încât de a­tunci și până acum nu s-a întâmplat nimic. Atât reclamațiile localnicilor, cât și controalele efectuate din partea Regiei Naționale a Pădurilor au fost de prisos, lovindu-se de tăcerea celor care, în loc să pună capăt abuzurilor și ilegalităților, protejează această mafie și tolerează în con­tinuare jaful padurilor.
    Având în vedere cele prezentate, cred că este necesară dispu­nerea unui control de către Ministerul Agriculturii, Pădurilor și Dez­voltării Rurale, astfel încât șirul de ilegalități privind exploatarea lem­nului și agresiunile la adresa localnicilor din zonă să fie stopate, iar cei vinovați să fie trași la răspundere.
Tiberiu Bărbulețiu, deputat PNL de Alba

Toader Ulise, director general la UM Cugir cu acte în regulă
     Așa cum am anticipat, noul director general al UM Cugir este umanistul Toader Ulise, care îl înlocuiește în funcție pe Cornel Dâr­jan. Numirea lui Ulise a fost semnată de ministrul Codruț Șereș și decizia a fost însușită de Consiliul de Administrație al Romarm. No­ul director intră oficial în pâine la 13 mai, întrucât în această pe­rioadă se desfășoară activitatea de predare-primire. Ulise este cu­girean get-beget, născut la 1 ianuarie 1963. Cunoaște bine uzina în care a lucrat în mai toate secțiile și unde a fost lider al unui sindicat. Activitatea profesională de la Cugir a început în 1981, ca operator la secția sculărie. A urcat ierarhic pe toate nivelurile, iar înainte de a fi numit director general a fost director tehnic și de producție. A ab­solvit cu nota maximă 10, UTC Cluj Napoca, fiind inginer diplomat. Din CV-ul noului director general, unul extrem de stufos, am mai reținut că Toader Ulise este autor și participant la numeroase lucrări de specialitate în domeniul mecanicii, este cunoscător al limbii en­gleze și este pasionat de șah, modelism, publicistică, lectură și politică. Ca o pată de culoare să mai amintim că, între 1997 și 2001, Toader Ulise a fost și vicepreședinte la Crucea Roșie Cugir. Vorbind despre el, Toader Ulise spune că este adeptul aplicării ma­nagementului multiplicativ, că dă dovadă de spirit de echipă, este sociabil, comunicativ, ambițios și se poate adapta la program pre­lungit. De-a lungul ultimilor 10 ani, noul director de la Cugir a fost membru în diferite comisii și comitete locale și cetățenești, a fost consilier local iar din iunie 2004 este consilier județean pe listele PUR Alba. Având în vedere gravele probleme cu care se confruntă industria de apărare din România, dar și disponibilizările masive din acest sector, noul director va avea o sarcină dificilă. Sperăm că UM Cugir nu va muri ci dimpotrivă, va asigura un loc de muncă și o pâi­ne albă de mâncat pentru cugirenii care încă mai lucrează în fabrică.
Florin ROMAN

Nouă organigramă la Inspectoratul Școlar Județean
•Prof. Oana Badea va fi cel de-al doilea inspector școlar general adjunct
     Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Alba lucrează în aceste zile la o nouă organigramă, în urma unui act normativ emis recent de conducerea Ministerului Educației și Cercetării, a anunțat prof. Cornel Sandu, inspectorul școlar general al IȘJ Alba. El a pre­cizat că este vorba de o reorganizare a compartimentelor existente, care nu va afecta însă numărul de posturi. Potrivit proiectului noii organigrame a IȘJ Alba, vor exista 4 direcții care vor prelua atribuțiile celor 3 compartimente care au funcționat până acum. Direcția de monitorizare și inspecție școlară și Direcția de management, eva­luare instituțională și programe vor fi coordonate de inspectorul ge­neral adjunct, prof. Elena Ignat. Celălalt inspector general adjunct, care nu a fost încă numit în funcție, va răspunde de activitatea Direcției de formare și dezvoltare resurse umane și a Direcției pentru rețeaua școlară și politici de personal. Prof. Sandu a menționat că PD Alba a nominalizat-o pentru această funcție pe prof. Oana Ba­dea, actualmente cadru didactic la Școala generală "Axente Sever" din Aiud, infirmând astfel zvonurile despre desființarea acestui post. Noua organigramă urmează să fie înaintată conducerii MEdC, în ve­derea aprobării, până cel târziu în data de 25 aprilie.(R.G.)
Mariana Tuhuț - noua președintă a Organizației de Femei a PSD Alba
     În urma Ședinței Biroului Organizației Județene a Femeilor din cadrul PSD Alba, care a avut loc în seara zilei de luni, a fost aleasă prin vot secret o nouă președintă în persoana d-nei Mariana Tuhuț, ne-a informat d-na Emilia Harda. D-na Tuhuț va ocupa funcția de președinte interimar al acestei organizații, în paralel cu cea de tre­zorier al filialei județene, și urmează să fie confirmată sau nu de Biroul Permanent al PSD Alba. "La ședință a participat și fosta președintă, Ileana Ion, ca dovadă a faptului că nu există resen­ti­mente. Important este ca de acum încolo să reușim să colaborăm și să facem echipă", a mai precizat d-na Harda, președinta Orga­ni­za­ției Municipale a PSD. (I.P.)
Pasiunea lui, hoția
     Augustin V. (17 ani), minorul problemă din Cetatea de Baltă, a ajuns din nou în vizorul polițiștilor. Se poate spune despre el că a făcut din hoție o pasiune. Tânărul a fost identificat ca fiind autorul unui... furt comis la un magazin din Mirăslău. Augustin a pătruns în incintă prin forțarea lacătelor de la grilajul metalic și ușa de acces în unitate, modul în care operează de obicei. De aici a sustras țigări, produse alimentare și dulciuri, bunuri recuperate ulterior în proporție de 80 la sută și restituite părții vătămate. Minorului i s-a întocmit dosar penal pentru comiterea infracțiunii de furt calificat. (L.I.)
Vacanțe atractive în țară și în străinătate pentru Prăznuirea Paștelui
     Agențiile de turism din Alba Iulia pun la dispoziția amatorilor oferte care de care mai atractive pentru petrecerea Marelui Praznic al Paștelui. Cei care doresc să petreacă sărbătorile pe meleaguri străine au de unde alege, agențiile promovând pachete promoționale speciale.
    Astfel, o excursie în Grecia, care include transport, cazare hotel 2 sau 3 stele, cu demipensiune costă în funcție de destinația aleasă între 100 și 300 de euro de persoană. În Bulgaria, un sejur la un hotel de 3 stele, regim demipensiune costă între 100 și 250 de euro de persoană. Tentantă este și oferta de a petrece sărbătorile de Paște în Austria la prețul de 300- 400 de euro de persoană, regim demipensiune, hotel de 3 stele. Spania, Franța și Italia sunt alte destinații, la care pot ajunge amatorii, dar bineînțeles contra unei sume mai piperate. Aici prețurile variază între 300 - 500 euro, regim demipensiune, hotel 2 sau 3 stele.
    Pe plaiurile autohtone, ofertele sunt la fel de atractive și variate și la prețuri similare. Fie sejur de două - trei zile pe litoral într-un hotel de 2, 3 stele, cu posbilitatea de a asista la slujba de înviere la prețuri cuprinse între 1,5 și 4 milioane lei, fie în deja celebrele pen­siuni de 2-3 margarete din Bucovina, Maramureș și Valea Prahovei, unde tarifele pentru cazare, demipensiune și masa tradițională de Paști variază între 10 și 20 euro pe zi.
Răzvan JURCĂ

De Ziua Forțelor Terestre, la Ampoița
Exercițiu demonstrativ spectaculos al vânătorilor de munte
     În fiecare an, pe data de 23 aprilie, trupele de uscat ale Armatei Române sărbătoresc Ziua Forțelor Terestre, Sf. Gheorghe, purtătorul de biruință, fiind ocrotitorul acestor categorii de arme. La Alba Iulia, manifestările dedicate acestei zile au început deja la Brigada 5 Vâ­nători de Munte "Avram Iancu", fiind în plină desfășurare întrecerile de tenis de masă și fotbal-tenis, rezervate cadrelor MApN, MAI și SRI din garnizoană, au declarat surse militare. Tot cu acest prilej, vânătorii de munte vor prezenta joi, 21 aprilie, la Ampoița, un spec­taculos exercițiu demonstrativ care va cuprinde elemente de alpi­nism cum ar fi escaladări și coborâri pe versanți sau traversarea pe funicular. Plecarea militarilor și a jurnaliștilor acreditați va avea loc în jurul orei 11.00, de la sediul Brigăzii 5 V.M., cu un autobuz. Spre deosebire de anul trecut, jurnaliștii nu vor mai avea ocazia să-și încerce calitățile de trăgători cu arma, pentru că nu va mai fi orga­nizată "Cupa Forțelor Terestre la tir".(R.G.)
Ministrul Atanasiu în vizită oficială la Belgrad
     Evoluția situației din Balcani, experiența României ca stat membru al NATO și relațiile militare bilaterale sunt principalele subiecte care au fost dezbătute pe timpul vizitei pe care ministrul Apărării Naționale, Teodor Atanasiu, a făcut-o în Serbia și Mun­tenegru, la invitația omologului său, Prvoslav Davinic. Cei doi miniștri au discutat, de asemenea, despre sprijinul pe care Armata Româ­niei îl acordă celei sârbo-muntenegrene în vederea participării la programul de Parteneriat pentru Pace. Ministrul Atanasiu a pre­zen­tat aspecte ale procesului de reformă în curs de desfășurare în Ar­mata României, precum și participarea la operațiunile internaționale. În programul vizitei au fost prevăzute o întâlnire a ministrului român cu președintele Serbiei, Boris Tadic, și o conferință de presă. (I.P.)
Delegație albaiuliană la Veliko-Târnovo
     Orașul bulgăresc Veliko-Târnovo va găzdui între 21-23 aprilie colocviul european "Patrimoniu, turism cultural și teritorii". Această reuniune este de fapt a treia conferință regională (Europa de Sud-Est) pe teme de patrimoniu din seria începută de Asociația Localităților și Zonelor Istorice din Franța. Parteneri în organizarea acestui eveniment sunt Primăria orașului Veliko-Târnovo, Asociația Lo­calităților și Zonelor Istorice din Franța, Ambasada Franței în Bul­garia și Ambasada Franței în România. Obiectivul reuniunii este transferul de experiență și inițierea de proiecte comune pe teme de patrimoniu și turism cultural. Pentru că între Primăria municipiului Alba Iulia și asociația franceză există relații bune de colaborare, o delegație albaiuliană va participa la conferință, de unde sperăm să se întoarcă nu numai mai pricepuți într-ale patrimoniului, dar și cu germenele unui proiect viabil pentru promovarea fortificației Vauban de la Alba Iulia. (A.D.)
Urmărit general "cazat" la IPJ Alba
     Polițiștii din Teiuș, făcându-și meseria, au oprit în cursul zilei de 18 aprilie un pieton și i-au cerut actul de identitate. Acesta a pre­cizat că se numește Avram Floriciu (43 de ani), din localitatea Abram, județul Bihor, dar că nu are buletinul la el. A fost invitat la secția de poliție, unde a fost verificat prin telefon la dispeceratul Inspectoratului de Poliție Bihor. Astfel, bărbatul născut în Alba Iulia, recidivist, a fost demascat când se aștepta mai puțin. Acesta era dat în urmărire generală din 8 aprilie 2005 de către IPJ Bihor pentru săvârșirea infracțiunii de furt din locuință. Pe numele lui a fost emis, în data de 5 aprilie 2005, mandat de executare a pedepsei cu închisoarea pe o perioadă de 3,6 ani. Avram Floriciu a fost "cazat" la IPJ Alba, urmând să fie mutat la un penitenciar pentru a-și ispăși pedeapsa. (L.I.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.