Editorial
Punguța cu doi bani
     La concurență de interes cu Congresul Partidului Social Demo­crat, ieri Banca Națională a României ne-a arătat pentru prima dată cum arată leul greu. Păstrând elementele caracteristice din as­pectul vechilor bancnote (pentru a face tranziția mai ușoară pentru populație) dar copiind dimensiunea cupiurilor euro, leii noi ne aduc încă o importantă preocupare: să ne obișnuim din nou cu numere mici, dar cu greutate mare. Era și timpul pentru că un clasament re­alizat la nivel mondial arată că leul românesc este cea mai "sla­bă" dintre monede. Deținem un nedorit loc codaș, dar denominarea ne va propulsa undeva spre jumătatea de sus a acestui clasament.
    Trecerea la leul nou nu este o simplă cosmetizare ci, așa cum ne-au spus-o oficialii Băncii Naționale a României, o etapă nece­sară în adoptarea monedei EURO. România va semna Tratatul de aderare la Uniunea Europeană la 25 aprilie, dar integrarea înseamnă mult mai mult. În primul rând este vorba despre o creștere eco­nomică menită să ne aducă la un standard de dezvoltare și implicit de viață comparabil cu cel al statelor membre ale UE. Iar creșterea economică este un lucru complicat! Leul a ajuns să ocupe ruși­nosul ultim loc în clasamentul monedelor din cauza devalorizării din ultimii ani. Dincolo de faptul că economia românească nu a putut susține moneda națională în fața valutelor altor state, devalorizarea a fost "ajutată" chiar de BNR, care a sprijinit în acest fel între­prin­de­rile exportatoare.
    Creșterea economică din ultimul an, manifestată prin "întărirea" leului față de dolarul american și euro, indică încheierea unui ciclu inflaționist care și-a pus brutal amprenta asupra economiei româ­nești, iar leul greu este "borna" în timp a acestui proces. Pentru ca tendința ascendentă să se păstreze și, mai mult, să se ac­cen­tueze, avem nevoie de reforme reale. Deși chiar înainte de primirea de către România a avizului conform al Parlamentului European pentru încheierea Tratatului de Aderare la Uniunea Europeană, ma­rile reproșuri s-au referit la eradicarea corupției, eficientizarea ad­ministrației publice și la necesitatea reformei justiției, oficialii eu­ropeni nu au încetat nicicând să ne atragă atenția că elementul cel mai important pentru o integrare de succes este revitalizarea eco­nomiei. State cu o economie mai dezvoltată decât a României au avut și încă mai au mari probleme legate de integrare. Deja simțim și noi aceste presiuni. De la 1 aprilie prețurile și tarifele au explodat și astfel de creșteri ne mai sunt rezervate și în viitor. Spațiul UE înseamnă unitate și omogenitate pe toate planurile, în toate dome­niile. De aceea este necesară și introducerea euro în România. Dar acest preconizat eveniment este așteptat abia peste 8-10 ani în viziunea BNR și abia după zece ani de la aderare în viziunea Mi­nisterului de Finanțe. Este vorba despre viziunea cea mai pesimistă pentru că politicienii se grăbesc să dea alte date, mai apropiate. Această lungă perioadă este reflecția înapoierii economiei româ­nești față de cea a statelor UE. Trebuie să avem deci grijă, așa cum ne-a îndemnat guvernatorul BNR Mugur Isărescu, să facem din punguța cu doi bani un simbol al bogăției.
Anca DINICĂ