Curier județean
Garda de Mediu întreprinde
Acțiuni de control timide pentru agenți economici tupeiști
     Alba și-a pierdut demult renumele de județ curat și chiar și la aproape o lună de la începerea acțiunilor de salubrizare a loca­li­tăților, cursurilor de apă nu se constată o îmbunătățire a situației. D-na Emilia Timiș, comisar-șef al Gărzii de Mediu ne-a informat că s-au întreprins o serie de controale în urma cărora s-au constatat multe abateri de la normele privind păstrarea curățeniei și evitarea poluării mediului înconjurător. Cele mai grave situații s-au întâlnit la halda de gunoi Abrud, lacul de acumulare de la Mihoiești, Vadul Moților și Ciuruleasa. "Dacă la Abrud autoritățile locale au luat une­le măsuri, e drept nu radicale, în celelalte cazuri situația se menține la un nivel alarmant: pe lacul de la Mihoiești plutesc în continuare gunoaie, la Vadu Moților rumegușul străjuiește malurile Arieșului, iar la Ciuruleasa curțile unor cetățeni s-au transformat în adevărate halde de gunoi", a declarat d-na Timiș. Tot potrivit domniei sale au fost controlate, până în prezent, 40 de primării, fiind verificați 40 de agenți economici care debitează material lemnos și 30 care co­lectează deșeuri metalice. Au fost aplicate 53 de amenzi în valoare de 248 milioane lei, dintre care cu cele mai mari sume au fost penalizați următorii agenți economici: 50 de milioane lei S.C. ARPA Business pentru nerespectarea regimului de depozitare a deșe­uri­lor, 30 de milioane a primit S.C. Ben Star Sântimbru pentru faptul că nu deține o evidență a deșeurilor, 15 milioane Primăria Vadu Mo­ților pentru depozitarea deșeurilor în locuri nepermise. O altă aba­tere constatată se referă la faptul că, deși majoritatea Consiliilor Lo­cale au stabilit un amplasament pentru depozitarea gunoaielor, acesta, din diverse motive, nu se respectă. Acțiunile de control vor continua și în luna mai când, sperăm noi, aceste "acțiuni timide" cum spune d-na Timiș, se vor transforma în unele în forță care să rezolve problemele dacă nu prin vorba bună atunci prin amenzi us­turătoare. În același context, prefectul Cosmin Covaciu aten­țio­nea­ză autoritățile locale că, pe lângă obiceiul strămoșesc de a asigura curățenia înaintea sărbătorilor de Paște, au obligația legală de a veghea permanent la păstrarea curățeniei și menținerea unui mediu curat. (I.P.)
Premieră chirurgicală județeană
La Spitalul Municipal Blaj a fost operată o tânără bolnavă de SIDA
     La Spitalul Municipal Blaj s-a consumat miercuri, 20 aprilie, o premieră chirurgicală la nivel județean: o tânără de 16 ani din județul Sibiu, bolnavă de SIDA, a fost operată de apendicită. Directorul spi­talului, dr. Mircea Frențiu, conducătorul echipei medicale ce a efec­tuat intervenția chirurgicală, a declarat că pacienta a ajuns la Blaj, întrucât medicii altor spitale nu și-au asumat riscul realizării ope­rației în condițiile date, refuzând-o politicos. Tânăra a fost diagnos­ticată cu apendicită acută gangrenoasă (purulentă), fiind necesară extirparea apendicelui, urmată de tratament cu antibiotice de tip ce­falosporine, întrucât aceasta avea un deficit imunologic accen­tuat, pe fondul infestării cu HIV/SIDA. Chirurgul Mircea Frențiu a men­ționat că intervenția propriu-zisă a durat 15 minute și a decurs bine, astfel că în cursul zilei de ieri starea de sănătate post­ope­ratorie a pacientei a fost foarte bună, fiind reluat tranzitul intestinal. Pentru a realiza operația, personalul medical și-a luat măsuri de pro­tecție speciale. Dr. Frențiu a precizat că au fost folosite mănuși chirurgicale triple și ochelari de protecție. La terminarea intervenției, toate instrumentele chirurgicale folosite au fost supuse sterilizării la cald, fiind făcută apoi antibiograma pentru a se vedea dacă acestea mai sunt sau nu infestate cu vreun virus. Totodată, toate pansa­mentele și tifoanele utilizate în timpul operației au fost depozitate în containere speciale și arse la crematoriu, pentru a elimina orice risc. Astfel, oamenii care vor veni să se opereze la spitalul din Blaj nu trebuie să aibă motive de îngrijorare. "Chiar azi dimineață (n.r.-ieri) am efectuat vizita și am văzut că evoluția este favorabilă iar pa­cienta a început să mănânce. Este pentru prima dată în cei 17 ani de când practic chirurgia când operez un asemenea caz. Cred că nici în județul Alba nu au mai fost efectuate astfel de intervenții chi­rugicale", a declarat mulțumit dr. Mircea Frențiu, directorul Spita­lu­lui Municipal Blaj.
Robert GHERGU

Începând de astăzi, în municipiul Aiud are loc
Prima ediție a Festivalului de epigrame, caricatură și umor "EPIGRAFIX"
     În perioada 22-24 aprilie municipiul Aiud va fi gazda primei ediții a Festivalului de epigrame, caricatură și umor "EPIGRAFIX". Cen­trul Cultural "Liviu Rebreanu" Aiud și Fundația "Inter-art" Aiud, în co­laborare cu Consiliul Județean Alba, Consiliul Local Aiud, Primăria Municipiului Aiud și Direcția pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cul­tural Național Alba sunt cei care au făcut posibilă realizarea acestor manifestări. Invitatul de onoare al festivalului este binecunoscutul caricaturist Ștefan Popa Popa'S. Programul manifestărilor cuprinde: vineri, 22 aprilie, la Centrul Cultural L.Rebreanu, ora 18.00-Expoziția "Leul nou", ora 19.00-Piesa de teatru "Jubileul", de Cehov și pan­tomimă "Adam și Eva" (Teatrul Studențesc Alba Iulia). În cea de a doua zi, sâmbătă, 23 aprilie, la Galeriile Inter Art, ora 17.00-Ex­poziție Ștefan Popa Popa'S și Expoziția Internațională "EPIGRAMIX - XXL", iar la Centrul Cultural L.Rebreanu, ora 19.00-Piesa de teatru "Avarul", de Moliere (Teatrul de Stat Satu Mare). Duminică, 24 aprilie, la Muzeul de Istorie Aiud, ora 17.00-Expoziție de caricatură - Ștefan Balog. Manifestările se vor încheia la Centrul Cultural L.Rebreanu cu o lansare de carte-Dorel Lazăr (ora 18.00) și piesa de teatru "Cotele apelor Dunării", de Cornel Udrea (ora 19.00). (L.I.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.