Prima pagină Ediția din: 22.4.2005
Prezent ieri la Alba Iulia, președintele Autorității Na­ționale de Turism a declarat
Dorim să facem din Alba un județ de importanță națională și internațională din punct de vedere turistic
•*Președintele Ion Dumitrel a făcut în câteva luni ce nu au făcut alții în 15 ani *La Alba Iulia va fi înființat un Birou regional de turism *Alte trei cen­tre de informare vor funcționa la Aiud, Scărișoara și Sebeș
     consiliuÎn cursul zilei de ieri, în prezența președintelui CJ Alba, Ion Du­mitrel, a prefectului Cosmin Co­va­ciu, a primarului Mircea Hava, a deputatului Ștefan Bardan și a senatorului Alexandru Pereș a avut loc o conferință de presă susținută de secretarul de stat, Marius Crivțonencu, președin­te­le Autorității Naționale de Tu­rism. Vizita de ieri a șefului tu­rismului a fost una de bun augur pentru județ, de curând ANT ac­ceptând ca cinci localități din județul Alba să primească atestatul de stațiune turistică. "Am venit astăzi la Alba Iulia pentru a promova turismul, iar aici nu pot să uit contribuția domnului președinte Du­mitrel, care, nici nu am apucat să mă instalez bine și a venit cu propuneri și proiecte concrete. Dorim să facem din Alba un județ de importanță națională și internațională din punct de vedere turistic", a spus secretarul de stat. Primele referiri au fost la Cetatea medievală de tip Vauban din Alba Iulia, despre care dl. Crivțonencu a spus că are un potențial uriaș care trebuie pus în valoare. Dânsul a insistat ca, împreună cu primăria Alba Iulia, ANT-ul să promoveze acest obiectiv la cele 22 de reprezentanțe internaționale, dar și la toate târgurile din străinătate. În plus, Alba Iulia va fi cuprins într-un circuit turistic intens mediatizat din care mai fac parte Sibiul, Sighișoara și Brașovul. "Am mai venit astăzi aici pentru a vă informa că noi vom înființa la Alba Iulia un Birou de turism, pentru că organizarea noas­tră teritorială va fi pe regiuni de dezvoltare, iar în cazul Regiunii Centru, capitala este la Alba Iulia", a mai spus șeful turismului. Un alt obiectiv important al ANT-ului este cel al cramelor și în special cea de la Jidvei. Marius Crivțonencu a declarat că firma SC Jidvei SRL va fi invitată de ANT la toate târgurile internaționale pentru a promova vinurile românești tradiționale. În legătură cu pârtiile de schi, secretarul de stat a recomandat o colaborare strânsă între au­toritățile locale, în vederea unor proiecte bine fundamentate cu șan­se mai mari de reușită. De atenția ANT-ului se va bucura de acum înainte și Târgul moțesc de la Albac, prin promovarea potențialului acestei zone la târgurile din străinătate. Pe lângă centrul de turism existent deja la Alba Iulia, ANT intenționează să mai deschidă și alte centre de acest gen, cu sprijinul autorităților locale la Aiud, Scă­rișoara și Sebeș. Tot în cursul zilei de ieri, secretarul de stat s-a întâlnit la sediul Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Alba cu reprezentanți ai ADR Centru și ai investitorilor în turism. Una peste alta a fost o vizită rodnică, de pe urma căreia județul a câștigat un susținător de încredere în persoana șefului turismului, Marius Criv­țonencu.
Florin ROMAN

Un nou protest privind demolarea sălii de sport din vecinătatea mormântului lui Blaga
•Ce este mai mare - sala de sport sau gardurile și curtea popii?
     Peste 250 de oameni de cultură din țară și străinătate adresează autorităților un nou protest față de ridicarea unei sali de sport în a­pro­pierea cimitirului din Lancrăm unde este înmormântat Lucian Bla­ga, cerând demontarea construcției. Protestul este adresat preșe­dintelui Traian Băsescu, premierului Călin Popescu Tăriceanu, mi­nis­trului Culturii și Cultelor, Mona Muscă, și ministrului delegat pen­tru Lucrări Publice și Amenajarea Teritoriului, Laszlo Borbely. Sala de sport amplasată în imediata apropiere a mormântului lui Blaga a stârnit controverse încă de anul trecut, când o serie de intelectuali și rude ale poetului s-au exprimat împotriva "desfigurării" și "profanării" cimitirului din Lancrăm. Semnatarii - printre care se numără Ana Blan­diana, Gabriel Liiceanu, Emil Hurezeanu, Nicolae Manolescu, Andrei Pleșu, Horia Roman-Patapievici, Octavian Paler, Mihai Mă­niu­țiu, Nicolae Breban, Constantin Bălăceanu-Stolnici, Zoe Dumi­tres­cu-Bușulenga și Victor Rebengiuc - denunță "ilegalitatea con­sfin­țită prin comisii interministeriale" și cer demontarea construcției și mutarea ei pe un alt amplasament. (M.F.)
    P.S. Toată lumea vede doar sala de sport, dar cum s-au construit zidurile și gardurile preotului chiar nu observă nimeni, că a ajuns ci­mitirul aproape înjumătățit?
Parcul Industrial Cugir călcat de hoți
     Parcul Industrial din orașul Cugir a fost vizitat din nou de hoți. Doi tineri, respectiv Sorin M., de 15 ani și Constantin Măgurea, de 23 de ani, au fost prinși în flagrant, în 20 aprilie, ora 15.00, în timp ce dădeau atacul în parcul menționat. Aceștia au sustras 20 de piese metalice, în valoare de 1,5 milioane de lei, piese ce au fost ulterior recuperate și restituite părții vătămate. Sorin M. și Con­stan­tin Măgurea sunt cercetați pentru săvârșirea infracțiunii de furt cali­ficat. (L.I.)
Birou parlamentar umanist la Câmpeni
     Sâmbătă, 23 aprilie a.c., deputatul maratonist umanist de Alba, Nicolae Popa, își deschide un nou cabinet parlamentar, al șaselea de acest gen. De această dată, deputatul Popa a ajuns la Câmpeni, iar inaugurarea noului sediu (în incinta fostei autogări) va avea loc de la ora 17,00. La deschiderea noului sediu sunt așteptați membri și simpatizanți ai PUR, dar și locuitori din Țara Moților care doresc să-și spună păsurile deputatului umanist. (F.R.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.